Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Články v roku 2009

Zoznam článkov.   návrat na úvod

články 2009

Sitno - rozhľadňa
Výstavba filagórie, tak sa voľakedy rozhľadňa nazývala je spätá s menom grófa Andreja Jozefa Koháryho, majiteľa kaštieľa vo Sv. Antone i celého Sitnianskeho panstva, ktorý ju dal postaviť okolo roku 1736. V roku 1852 ju zničil blesk. Neskorší majiteľ Sitnianskeho panstva, gróf Filip Coburg na podnet svojho osobného lekára MUDr. Téryho, turistu a horolezca... história baníctva (31.12.2009)

Stratigrafia Marsu
Stratigrafia Marsu je vedná disciplína v planetológii, ktorá sa snaží rozčleniť základné stratigrafické jednotky na Marse. V súčasnosti sa skladá z troch základných jednotiek, ktoré boli vyčlenené na základe fotografií sond Viking zo 70. rokov 20. storočia. Vzhľadom na získavanie stále nových dát zo sond z posledného desaťročia, ktoré okolo Marsu obiehajú... pod drobnohľadom (29.12.2009)

Drahokam a polodrahokam
Drahokam je minerál, alebo minerálna odroda, ktorý je cenený pre svoje výnimočné estetické vlastnosti a používaný na ozdobné účely... pod drobnohľadom (28.12.2009)

V krystalech soli se uchovala nejstarší DNA, je jí 419 milionů let
V Kanadě vědci našli nejstarší genetický materiál, který kdy byl odhalen. Náleží bakteriím. Jejich DNA se uchovala díky tomu, že bakterie byly „zazděny“ v solných dolech. Po milionech let jsme četli v genech haloarcheí... zaujímavosti (27.12.2009)

CZ - Český Krumlov (2. časť)
K výrobě tužek se tuha začala používat až po odkrytí graf. ložiska u Barrowdale v severní Anglii roku 1546. První záznamy o dobývání tuhy u Černé (Hůrka) na Českokrumlovsku pocházejí z roku 1767. Je však velmi pravděpodobné, že dobývání tuhy bylo zahájeno již před uvedeným rokem 1767.... zahraničie (26.12.2009)

CZ - Český Krumlov (1. časť)
Historie dolování ve městě Český Krumlov (včetně některých mineralogicko - geologických zajímavostí). Okolí města Český Krumlov má bohatou hornickou minulost a tradici, a to nejenom v těžbě grafitu, ale též stříbra, zlata a dalších kovů, nerostů a hornin. Samotná historie těžby a zpracování grafitu zasahuje do období před více než 2000 lety, kdy grafit dobývali a pro výrobu žáruvzdorné keramiky užívali staří Keltové... zahraničie (25.12.2009)

Sodalit zo Sielnice
Tak tento sodalit našla moja dcérka na záhrade rodinného domu pri hre v Sielnici pri Zvolene. Dom sa nachádza na konci dediny smerom na Brestovú. Hornina na záhrade je pôvodná žiadne násypy. Veľkosť 65x25x16 mm... zbieranie minerálov (24.12.2009)

Geológovi, ktorý vrtmi spôsobil zemetrasenie, hrozí 5 rokov väzenia
Bazilej. Geológ, ktorý svojím prieskumným vŕtaním do zeme s cieľom nájsť geotermálnu energiu spôsobil zemetrasenie a materiálne škody vo švajčiarskom Bazileji, pred súdom tvrdil... zaujímavosti (23.12.2009)

Milan Rybársky - Kremnica
Milan Rybársky začal pracovať v podniku Zbrojovka Vsetín, ale po roku sa vrátil domov a pracoval v Mincovni š.p. Kremnica až do odchodu na predčasný dôchodok v r. 1993. Po odchode do dôchodku sa mohol okrem povinnosti ako poslanec... história baníctva (22.12.2009)

Mestský hrad v Kremnici
Územie hradného kopca patrilo k dvom miestam najstaršieho osídlenie v meste. Svedčia o tom doložené archeologické nálezy. Hradný kopec mal pôvodne vzhľad nízkej homole. Obopínal ho prstenec opevnenia v podobe jednoduchej kamennej hradby... história baníctva (21.12.2009)

SLOVENSKO - Orografia Slovenska (3. časť)
Pásmo vonkajších (flyšových) Karpát oddeľuje v západnej časti od pásma stredných Karpát pozdĺžna zníženina, vymytá v mäkkých slieňovcoch bradlového pásma. Miestami ju rozšírili poklesnuté kotliny, Trenčianska, Ilavská, Žilinská a Oravsko-novotargská. Posledná leží už vnútri východného dielu pásma vonkajších Karpát, v ktorom už hranicu oproti... pod drobnohľadom (20.12.2009)

SLOVENSKO - Orografia Slovenska (2. časť)
Celé Slovensko leží na tej časti územia Európy, ktorú zaberá alpínska horská sústava. Tu sa delí na podsústavy. Jednou z nich je podsústava Karpát, do ktorej patria aj geneticky s vývojom Karpát spojené kotliny na ich obvode. Na Slovensku sú to podkarpatské kotliny... pod drobnohľadom (19.12.2009)

SLOVENSKO - Orografia Slovenska (1. časť)
Spoznali sme, že slovenské Karpaty boli ešte v panóne pomerne nízke a mali v značnej miere plošinatý ráz. Až od pontu sa začínajú prudko dvíhať. Vyzdvihovali sa aj prv tradične poklesávajúce podkarpatské kotliny. Jazerá z nich ustúpili na juhovýchod. Za nimi rieky predlžovali svoje delty až sa konečne aj nížinné časti Slovenska stali trvalou súšou. Ako sme naznačili, vyzdvihovanie Karpát... pod drobnohľadom (18.12.2009)

Paradajz
Jeden z najvyšších kopcov v Štiavnických vrchoch sa nachádza priamo nad Banskou Štiavnicou. Jeho nadmorská výška je 910 metrov. Tvorí výbežok hlavného hrebeňa v okrajovej časti... zbieranie minerálov (17.12.2009)

Olympus Mons
Olympus Mons (z latinčiny Hora Olymp) je najvyššia známa hora slnečnej sústavy. Nachádza sa na Marse, zhruba na súradniciach 18° s. š., 226° v. d. Ide o klasickú štítovú sopku... zaujímavosti (16.12.2009)

Prvé zvieratá sa možno objavili v jazerách, nie v oceáne
Prvé zvieratá na Zemi sa možno neobjavili v oceánoch, ako sa doteraz predpokladalo, ale v slaných jazerách. Tvrdí to tím pod vedením Martina Kennedyho z Kalifornskej univerzity na základe výskumu v čínskom jazernom nálezisku... zaujímavosti (15.12.2009)

V Trenčianskom kraji sprístupnili desať jaskýň
Doposiaľ mohla verejnosť v Trenčianskom kraji vstúpiť do jedinej jaskyne v Bojniciach. Krajský úrad životného prostredia sprístupnil ďalších desať jaskýň... zaujímavosti (14.12.2009)

Databáza zberateľov
Peták Branislav, Obchodná 5, 969 01 Banská Štiavnica, svetkamenov@svetkamenov.sk, 0905 17 80 47... databáza zberateľov (13.12.2009)

CZ - Říp
Říp je čedičová kupa – pozůstatek třetihorního vulkánu – dnes již značně snížená zvětráváním, se silnými suťovými vrstvami na úpatí. Zdejší sodaliticko nefelinický čedič obsahuje kromě olivínu i magnetovec... zahraničie (12.12.2009)

Bully (2. časť)
Pohľad na Motyčskú hoľu... zbieranie minerálov (11.12.2009)

Bully (1. časť)
Špaňodolinské bane a huty spotrebovali v minulosti obrovské množstvo paliva. Klasické kamenné uhlie sa však v našich krajoch začalo používať až v devätnástom storočí. Okrem toho sa v horských oblastiach ani nevyskytuje. Drevo malo zase nízku výhrevnosť. Alternatíva, ktorá spoľahlivo fungovala bola na lesnatom strednom Slovensku vždy nablízku – drevné uhlie... zbieranie minerálov (10.12.2009)

Symboly mesta Kremnica
Erb mesta Kremnica tvorí delený štít, v ktorom v hornom modrom poli je zlatá polovica kolesa, nad ňou zlaté písmeno C. Dolná časť štítu je rozdelená na dve polovice... história baníctva (9.12.2009)

Evropa může zmrznout během měsíců
Ve filmu „Den poté“ nastala doba ledová a vše zmrzlo „na kost“ za několik týdnů. Vědci nyní odhalují, že tento scénář nemusí být daleko od pravdy. William Patterson se svými kolegy z kanadské University of Saskatchewan tvrdí, že změna v severoatlantické cirkulaci může vrhnout severní polokouli do malé doby ledové během pouhých několika měsíců... zaujímavosti (8.12.2009)

Hľadanie Kvetnického pokladu
V utorok 03.11.2009 sme sa dohodli v ZŠ Jarná v Poprade, že s Mineralogickým krúžkom pôjdeme hľadať v Kvetnici poklad.Termín sa určil na sobotu 07.11.2009... zbieranie minerálov (7.12.2009)

Kľúčovské a Čičovské rameno
Na Podunajskej nížine sa treťohorné centrum tektonických poklesov premiestnilo do oblasti Žitného ostrova, ktorý sa v štvrtohorách stal jadrom Podunajskej roviny. Tvorcom šírej rovinatej krajiny je druhá najväčšia európska rieka Dunaj. Jedinečné prírodné hodnoty Podunajska boli dôvodom vyhlásenia viacerých maloplošných chránených území rôznych kategórií a v roku 1998... pod drobnohľadom (6.12.2009)

Pôda na území Slovenkej republiky (2. časť)
V Podunajskej nížine z pôdnych druhov prevládajú ílovito-hlinité pôdy, ktoré na riečnych nánosoch Dunaja, Malého Dunaja, Váhu, Nitry, Žitavy a Hronu tvoria široké pruhy. Piesočnaté pôdy zaberajú veľké plochy v Záhorskej nížine. V menšej miere sa vyskytujú tiež v Podunajskej nížine, kde je veľa malých aj väčších lokalít piesočnatých pôd, niekde so zmesou štrkov... pod drobnohľadom (5.12.2009)

Pôda na území Slovenkej republiky (1. časť)
Pôda je trojrozmerný prírodný útvar na Zemi, ktorý sa vyskytuje na pevninách a predstavuje povrchové vrstvy o hrúbke 0,2-3,0 m. Priestor ktorý pôda vyplňuje sa volá pedosféra. Pôda vznikla pôsobením pôdotvorných činiteľov: vody, vzduchu, organizmov a slnka na horniny. Zmena pôdy v dôsledku zmeny charakteru pôsobenia na pôdotvorných činiteľov, pričom túto zmenu môžu vyvolať nielen prirodzené... pod drobnohľadom (4.12.2009)

William Hyde Wollaston
Narodil sa v meste East Dereham, Norfolk ako syn kňaza a astronóma Francisa Wollastona a jeho manželky Mary Farquier. V roku 1793 William získal doktorát medicíny na univerzite v Cambridge. Počas štúdií sa začal zaujjímať o chémiu, kryštalografiu, metalurgiu a fyziku. Bol po ňom pomenovaný minerál wollastonit. V roku 1800 zanechal medicínu a začal sa naplno venovať svojim prírodovedným záujmom... história baníctva (3.12.2009)

PERLA - svet kameňov, Banská Štiavnica
Firma PERLA bola založená v roku 1994 v Banskej Štiavnici Branislavom Petákom. Od svojho vzniku sa zaoberá importom a výrobou polodrahokamov a minerálov... zaujímavosti (2.12.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - Nový zámok
Renesančná fortifikačná stavba postavená v rokoch 1564-1571 na obranu mesta proti Turkom. Hranolová stavba s valcovitými nárožnými baštami bola zároveň súčasťou vojenského signalizačného systému banských miest, bola pozorovateľňou... história baníctva (1.12.2009)

Bukovinka
Málo známy prírodný výtvor Bukovinka nájdeme vo východnej časti Veľkej Fatry, neďaleko ústia doliny Nižné Matejkovo asi 10 km južne od Ružomberka. Dolina Revúcej je známa niekoľkými výskytmi travertínov – písali sme už o Jaziercoch, Vlčej skale v Trlenskej. Bukovinka je tiež jednou z nich. Je tu však jeden rozdiel – travertínová kopa na Bukovinke je stále „živá“, hornina... pod drobnohľadom (29.11.2009)

Jezuiti v Banskej Štiavnici (2. časť)
Roku 1710 jezuiti sa vrátili do Banskej Štiavnice a usilovali sa nanovo vybudovať a rozvinúť apoštolskú činnosť. Práve v tom istom roku zúrila v meste morová epidémia, ktorá si vyžiadala okolo 6000 obetí, asi polovicu obyvateľov... história baníctva (29.11.2009)

Jezuiti v Banskej Štiavnici (1. časť)
O náboženskom živote mesta v stredoveku svedčia gotické kostoly. V meste mali kostol a kláštor dominikáni, ktorí sa tu usadili už pred tatárskym vpádom. V 14. storočí bola tu farská škola a bol založený hospitál svätej Alžbety... história baníctva (28.11.2009)

Štátny geologický ústav Dionýza Štúra
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra známy tiež pod skratkou ŠGÚDŠ je ústav pre základný geologický výskum Slovenska. Sídlom ústavu je budova na Patrónke v Bratislave. Úlohou ústavu je zabezpečovať výkon štátnej geologickej služby... história baníctva (27.11.2009)

CZ - Zlatokopecká stezka Jeseníky - Vrbensko
V regionu se těžilo především zlato a později i železné rudy. Na 6300 kg zlata bylo vytěženo v oblasti Suché Rudné a kolem 3.380 kg zlata vydaly ložiska Zlatých Hor. Zlato se těžilo metodou jílování ve svahovitém terénu, kdy byl zlatonosný sediment rozplavován přiváděnou vodou. Dnes jsou patrné zářezy ve svahu s plochým dnem a výpustním kanálem lemovaným hromadami hrubého materiálu... zahraničie (26.11.2009)

Kvetnica - Malý lom
Kvetnica - Malý lom - fotografie:... zbieranie minerálov (25.11.2009)

Katarínska burza a výstava Kamenné kvety - Nitra 27. - 28. novembra 2009
V dňoch 27. - 28. novembra 2009 (piatok až sobota) sa vo vestibule Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre (Trieda A. Hlinku) uskutoční výstava zo zbierok členov GEOklubu Nitra... zbieranie minerálov (24.11.2009)

Bratislavské mineralogické dni
Medzinárodná výstava minerálov, fosílií a šperkov z drahých kameňov spojená s predajom (27. - 28. 3. 2010). Cultus-Dom kultúry Ružinov, Ružinovská 28, Bratislava... zbieranie minerálov (23.11.2009)

Čičovské mŕtve rameno – národná prírodná rezervácia
Jednou z najkrajších chránených prírodných oblastí Žitného ostrova je mŕtve rameno Dunaja pri Číčove. Toto jazero nesúmerného tvaru vzniklo v roku 1899, keď Dunaj pretrhol hrádzu. Jeho rozloha... pod drobnohľadom (22.11.2009)

Mezinárodní prodejní výstavu minerálů, drahých kamenů a šperků - Oslavany
Vážení přátelé, přijměte opět naše srdečné pozvání na další Mezinárodní prodejní výstavu minerálů, drahých kamenů a šperků která se koná ve dnech 17.-18. dubna 2010 v prostorách Dělnického domu v Oslavanech... zbieranie minerálov (21.11.2009)

Johannesberg a kostol sv. Jána Krstiteľa
Pravdepodobne v 12. alebo 13. storočí prišli do oblasti Kremnických vrchov Nemci. Na území dnešného Slovenska vytvorili tri enklávy. V Bratislave (Pressburg) a okolí bol tzv. "bratislavský jazykový ostrov" (Pressburger Sprachinsel), veľké osídlenie bolo na Spiši (Zips), jeho centrom bol Kežmarok (Käsmark) s tretiu enklávu tvorilo okolie Kremnice (Kremnitz) a Turca, tzv. Hauerland... história baníctva (20.11.2009)

Franz Ritter von Hauer
Vzdelanie získal vo Viedni, geológiu študoval na Banskej akadémii v Banskej Štiavnici (1839-1843), nejaký čas pracoval v banskej oblasti v Štajersku. V roku 1846 sa stal asistentom W. von Haidigera v mineralogickom múzeu vo Viedni, o tri roky neskôr začal pracovať v štátnom geologickom inštitúte, v roku 1866 s stal jeho riaditeľom. V roku 1886 sa stal riaditeľom prírodovedného múzea vo Viedni... história baníctva (19.11.2009)

Strážovské vrchy - Strážov
Toto zaujímavé, rozľahlé, hoci mineralogicky veľmi chudobné pohorie je trochu na okraji zberateľského záujmu. Avšak pre bohatstvo tvarov vápencových vrchov, množstvo jaskýň, priepastí a iných prírodných hodnôt patrí právom medzi najkrajšie regióny západného Slovenska... zbieranie minerálov (18.11.2009)

Mineralogický krúžok pri Základnej škole Jarná v Poprade - školský rok 2009/2010
Dňa 05.10.2009 sme zahájili v Základnej škole Jarná v Poprade činnosť Mineralogického krúžku do ktorého sa zatiaľ prihlásilo 13 žiakov. Náplň činnosti krúžku bude ako v školskom roku 2008/2009 a to prehlbovať u detí lásku k živej a neživej prírode a spolupracovať s Turistickým krúžkom, ktorý vedie triedna učiteľka 5.A Mgr.Jarmila Repaská. Po dohode s deťmi sme sa vybrali do najbližšej lesnej lokality Kvetnica... zbieranie minerálov (17.11.2009)

CZ - Český kras - historie těžby vápence
Využívání vápenců Českého krasu má za sebou historii trvající nejméně 4000 let. Hlazené vápencové sekyrky a kulovité mlaty z materiálu z Prokopského údolí byly nalezeny na pohřebištích na Ohradě v Praze 5 (kolekce prof. Buchvaldka), kde byl méněcenný materiál použit snad právě pro svou dostupnost, opracovatelnost a jen symbolické využití analogické k dnešnímu zvyku dávat nebožtíkům do hrobu papírové boty. Nejstarší těžba zdejších vápenců je sporná. Pravděpodobně byly využívány... zahraničie (16.11.2009)

Afriku rozdelí oceán. Roztrhne púšť
Podľa štúdie amerických vedcov bude mať trhlina nachádzajúca sa v etiópskej púšti za následok vznik nového oceánu, ktorý bude prepojený s Červeným morom a Adenským zálivom a rozdelí tak africký kontinent... zaujímavosti (15.11.2009)

Kameňolom Skladaná skala
Patril v minulosti k najznámejším kameňolomom Liptova, skladanou skalou sa menoval preto, že kameň pozostával z tenkých 20-30 cm vrstiev, z diaľky vypadal ako keby sa tam nachádzali kamenné dosky poukladané jedna na druhú a preto túto jeho vrstevnosť tento kameň bol značne krehký a drobivý a tým vhodný ako podkladový materiál pre uloženie železničnej trate... pod drobnohľadom (14.11.2009)

Banská Štiavnica - podrobne (4. časť)
Zhoršujúca sa hospodárska situácia Banskej Belej bola podnetom pre jej spojenie s Banskou Štiavnicou vo februári 1788. Do 100 - členného voleného zastupiteľského zboru bolo navrhnutých 80 zástupcov Banskej Štiavnice a 20 Banskej Belej. Nový erb vznikol kombináciou erbov oboch miest. Ojedinelý administratívneho - správny územný celok pretrval až do roku 1848... história baníctva (13.11.2009)

Salamandrové dni 2009 - video
Salamandrové dni 2009. Videoreportáž pripravil Peter Ivaška - Klaudstudio... zaujímavosti (12.11.2009)

Jak plankton přežíval masová vymírání?
Nejspíš snadněji, než se myslelo. Temno po dopadu meteoritu asi netrvá moc dlouho, některé druhy planktonu mohou žít i na mořském dně a jak fotosyntetické, tak všežravé mikroorganismy si s obdobím bez Slunce docela poradí... zaujímavosti (11.11.2009)

Tomášovský výhľad
Tomášovský výhľad je bezosporu jedným z najznámejších miest Slovenského raja – k obrovskej popularite ho predurčuje dramatickosť kolmej skalnej steny nad divou „horskou“ riekou, a hlavne ľahká prístupnosť. K výhľadu sa bežný turista asi najľahšie môže dostať z „letoviska“ Čingov, kam chodia autobusy zo Spišskej Novej Vsi. Aj my sme zvolili, túto cestu. Vystupujeme z autobusu a začíname výstup. Vchádzame do borovicového a smrekového lesa... zbieranie minerálov (10.11.2009)

Banská Štiavnica - podrobne (3. časť)
Po drvivej porážke uhorského vojska pri Moháči v auguste 1526 a stiahnutí tureckého vojska na jeseň korunoval nitriansky biskup v stoličnom Belehrade za kráľa Jána Zápoľského (1526 - 1540). Opozične vystupujúca časť šľachty za uhorského kráľa zvolila 17. decembra 1526 v Bratislave rakúske knieža Ferdinanda Habsburského (1527 - 1564). Banské mestá spravoval sestra Ferdinanda, Mária... história baníctva (9.11.2009)

www.mineralyahorninykvetnicepripoprade.blogspot.com
Minerály a horniny Kvetnice pri Poprade. Na internetových stránkach nadšeného amatérskeho mineralóga nájdeme veľa zaujímavostí o tejto známej a krásnej lokalite v blízkosti Popradu. Stránky sú pomerne nové, obsahujú však už teraz rozsiahlu galériu kvetnických achátov a iných minerálov. Nechýba opis lokality, história a veľa iného zaujímavého čítania... zaujímavosti (8.11.2009)

Sibírske vrty konkurujú Empire State Building
Medzinárodný tím zavŕtal poriadne hlboko pod zmrznuté arktické jazero. Obsah vrtných jadier umožní nazrieť doteraz najhlbšie do minulosti arktickej klímy a zistiť viac o tom, ako a prečo sa v dlhodobejších cykloch menilo globálne podnebie... zaujímavosti (7.11.2009)

Banská Štiavnica - podrobne (2. časť)
Banská Štiavnica je považovaná za najstaršie banské mesto na Slovensku. Historiografia pripúšťa intenzívnu banskú činnosť na území Banskej Štiavnice v poslednej štvrtine 12. storočia. Nálezy zlata a striebra tvorili základ menovej politike uhorského kráľovstva. Preto územiam nálezísk panovníci... história baníctva (5.11.2009)

Epigenéza - príklady zo Slovenska
Hornád pri Letanovciach... pod drobnohľadom (5.11.2009)

CZ - Železný Brod
Město Železný Brod leží v krásném údolí řeky Jizery na rozhraní Krkonoš, Jizerských hor a Českého ráje. Vznikl pravděpodobně v 11. nebo ve 12. století při zemské obchodní stezce, která vedla z Prahy do Německa a Polska. Tu se brodili obchodníci přes Jizeru a vznikla zde osada Brod nebo také Brodek. Písemné památky máme až ze 13. stol., kdy se dovídáme... zahraničie (4.11.2009)

Banská Štiavnica - podrobne (1. časť)
Najstaršie dôkazy o osídlení oblasti Banskej Štiavnice pochádzajú z doby kamennej. Veľkú časť dôkazov získal koncom 19. storočia Andrej Kmeť, farár z Prenčova. Do oblastí osídlených v tomto období patria napríklad Dudince, Hontianske Nemce, Jabloňovce, Svätý Anton a pravdepodobne aj Sitno. Známe sú napr. nálezy medeného klina z Hontianskych Nemiec... história baníctva (3.11.2009)

Jak může ekologie pomoct ekonomii?
Adrian Newton z Bournemouth University v Anglii a jeho tým publikovali v jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů Science závěry studie podtrhující význam obnovy zničených ekosystémů... zaujímavosti (2.11.2009)

Dříme pod sopkou St. Helens supervulkán?
Sopka St. Helens v americkém státě Washington, česky někdy nesprávně nazývaná Hora svaté Heleny, vybuchla naposledy se vší silou v roce 1980. Jednalo se o jednu z největších a také nejlépe zdokumentovaných explozí v dějinách lidstva. Některá nová data naznačují, že pod sopkou dříme vulkán ještě větších rozměrů... zaujímavosti (1.11.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (10. časť)
Väčšie rieky, ale niekedy aj potoky v slovenských Karpatoch sú často staršie ako pohoria, do ktorých zahĺbili svoje hlboké doliny. Proces, keď sa dvíha horský chrbát a rieka ho naprieč prepilúva, nazýva sa antecedencia. Takýmto spôsobom sa vyvinuli antecedentné doliny. Sú úzke a hlboké, obyčajne charakteristické zaklesnutými dolinovýtni meandrami. Antecedentné tiesňavy spájajú na Slovensku... pod drobnohľadom (31.10.2009)

Významní profesori Banskej akadémie (2. časť)
Mikuláš Jozef Jacquin (16.2.1727 Leiden, Holandsko – 26.10.1817 Viedeň). Študoval v Louvain, Leidene, Paríži, Viedni najprv klasickú filológiu, potom medicínu a prírodné vedy. Roku 1755-59 podnikol výskumnú cestu... história baníctva (30.10.2009)

Významní profesori Banskej akadémie (1. časť)
Anton Leopold Ruprecht (14.11.1748 Smolník – 1814 Viedeň). Štúdium na Banskej akadémii v Banskej Štiavnici absolvoval 1774. Pôsobil v Smolníku, v novembri 1777 odišiel na študijnú cestu do Nórska, Švédska, Saska a iných krajín. Študoval najmä u profesora Bergmanna v Stockholme... história baníctva (29.10.2009)

Ropný šok naruby?
Překvapivá studie chování metanu v podmínkách svrchního zemského pláště zpochybňuje výhradní postavení fosilií při vzniku ropy. Jak vzniká ropa? Učebnice a geologický mainstream mají poměrně jasno. Ropa se rodí na dně mělkých moří... zaujímavosti (27.10.2009)

Vyhne (2. časť)
Pohľad na Kamenné more z kúpaliska... zbieranie minerálov (27.10.2009)

Vyhne (1. časť)
Do Vyhní cestujeme tentokrát za celkom prízemným cieľom – chceme sa okúpať. Termálne kúpalisko zvané Vodný raj garantuje aj v máji teplú vodu. Cesta cez banskú Štiavnicu trvá z Krupiny takmer hodinu, po cestách necestách je to síce len 37 kilometrov, ale len málokedy si môžeme dovoliť väčšiu rýchlosť ako päťdesiatku... zbieranie minerálov (26.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (9. časť)
Dunajec s rovnocenným prítokom Popradom otvorili vrchol karpatskej klenby do povodia Visly. Svoje konsekventné pramenné potoky rozložili na oboch úbočiach Tatier. Poprad má v priľahlom kotlinovom predpolí Tatier riečnu sieť s paralelnou textúrou, ktorá je charakteristická pre vytváranie úpätných plošín typu "glacis". Neďaleko kotlinového rozvodia oproti Hornádu má riečna sieť pravouhlú textúru, adaptovanú na priečne i smerné poruchy. Tatranské prítoky zatlačili Poprad k päte Levočských vrchov... pod drobnohľadom (25.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (8. časť)
Dĺžkou a úzkym tvarom je pozoruhodný bazén Hnilca. Táto rieka, sledujúc vrchol osi megaantiklinálne vypnutého Slovenského rudohoria, je veľmi stará, staršia ako toto vypnutie. Jej bazén sa zúžil v prospech Hornádu a Slanej... pod drobnohľadom (24.10.2009)

Bakterie Cupriavidus metallidurans mineralizuje zlato
Podivuhodná tyčinkovitá bakterie má zřejmě na povel vznik zlatých nuget a spoustu dalších věcí kolem sloučenin s těžkými kovy. Zlatokopové budoucnosti budou podle všeho zdatní v mikrobiologii... zaujímavosti (23.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (7. časť)
Tisa zbiera slovenské rieky až na území Maďarska. Jej horný tok v Marmarošskej kotline sa vyvinul už koncom miocénu, a1e na Dolnej zemi je to rieka veľmi mladá, predlžujúca sa sem za ustupujúcim levantským jazerom (vrchný pliocén). Až do najnovších čias menilo jej koryto - nespútané umelými hrádzami - rýchlo a podstatne svoju polohu. Pod výtokom z Karpát... pod drobnohľadom (22.10.2009)

Geoklub Horná Nitra
Geoklub Horná Nitra Vás pozýva dňa 22. novembra 2009 o 14:00 na Slávnostné otvorenie Hornonitrianskeho geoklubu v Prievidzi, ktoré sa uskutočni v Centre voľného času Spektrum v Prievidzi na ul. Novackého 14 (budova mestskej polície)... zbieranie minerálov (21.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (6. časť)
Asi tretina bazénu Ipľa patrí Maďarsku. Os bazénu, zhruba pozdĺžneho smeru a umiestnená na južnom sklone karpatskej klenby, je posunutá na juh. Bazén je teda asymetrický. Na úbočiach Slovenského rudohoria a Slovenského stredohoria existovala jeho riečna sieť už v pliocéne. Výskyt riečnych štrkov z rudohorských hornín na chrbtoch Cerovej vrchoviny... pod drobnohľadom (20.10.2009)

Hodruša - Hámre
Pôvodne starobylá banícka obec, ktorej existencia sa spája s baníctvom a ťažbou zlato-strieborných rúd v 13. a 14. storočí. Prvá písomná zmienka sa spája s rokom 1352 s pôvodnou osadou Karlík, nachádzajúcou sa nad dnešnou Banskou Hodrušou na vrchu Kerling. Hodruša je jedným z najstarších baníckych osídlení v bansko - štiavnicko - hodrušskom rajóne... história baníctva (19.10.2009)

CZ - Zajímavá muzea
Muzeum hornictví a energetiky Oslavany... zahraničie (18.10.2009)

Přijde ropný zlom v roce 2030?
Má ropa své světlé zítřky již za sebou? Ropný zlom bude okamžik, kdy těžba ropy dosáhne maxima a její produkce začne klesat až ke konečnému vyčerpání. Ropnému zlomu se také někdy přezdívá „Konec levné ropy“. Ve skutečnosti již několik globálních ropných... zaujímavosti (17.10.2009)

Čutkovo - Veľká Fatra (2. časť)
Čutkovo dplná časť. V pozadí vrch Čebrať... zbieranie minerálov (16.10.2009)

Čutkovo - Veľká Fatra (1. časť)
Táto málo známa veľkofatranská dolina sa nachádza v tesnej blízkosti nášho rodného Ružomberka, „ústi“ v doline Váhu pri mestskej časti Černová. Nenápadná ale krásna lokalita je čoraz populárnejšia – samozrejme v súvislosti s celkovým... zbieranie minerálov (15.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (5. časť)
Hron má slabo rozvinutý bazén. Iba krátke, viac-menej rovnobežné a na smer dolinovej osi prevažne kolmé prítoky režú úbočia pohorí na paralelné rázsochy. Po Banskú Bystricu tečie Hron po dĺžke popaleogénneho megasynklinálneho koryta medzi Nízkymi Tatrami a Slovenským rudohorím. Staršie štruktúrne línie reže pod ostrým uhlom. Tieto štruktúry... pod drobnohľadom (14.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (4. časť)
Bazén Nitry sa začal vytvárať v mladšom miocéne, keď sa sopečnou činnosťou navŕšil Vtáčnik a uzavrel Hornonitriansku kotlinu od juhovýchodu. To malo za následok, že sa skoncentrovala sieť potokov hornej Nitry, s výnimkou Nitrice, ktorej zlomy otvorili cestu priamo do kotliny strednej Nitry. V pliocéne... pod drobnohľadom (13.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (3. časť)
Bazén Váhu má tri časti. Horná časť - po Žilinu - je veľmi stará, rozložitá. Má zložitú textúru. Rieka tu bola pred vyzdvihnutím pohorí, ktoré prerezáva v Kraľovianskej a v Strečnianskej tiesňave. Orava je takisto starý tok, lebo ústi do Váhu v Kraľovianskej tiesňave. V Liptove je Váh riekou pozdĺžnou s priečnymi prítokmi. V kotline majú prítoky paralelnú textúru s náznakom čiastočnej koncentrácie v okolí Hrádku... pod drobnohľadom (12.10.2009)

Tanzanit
Je pomenovaný po východoafrickom štáte Tanzánia, je to jediné miesto na svete, kde bol nájdený. V čase jeho objavu v roku 1967, bol nadšene oslavovaný špecialistami ako 'drahokam z 20. storočia'. Lapali dychu vo vzrušení ako skúmali očami prvé tmavomodré kryštály, ktoré boli nájdené v Merelani Hills blízko Arusha v severnej časti Tanzánie... zaujímavosti (11.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (2. časť)
Dunaj v sarmate mal svoju deltu vo vonkajšej časti Viedenskej kotliny (Tullnské pole). Až v spodnom panóne ju posunul na západný kraj vnútornej Viedenskej kotliny, kde naniesol štrk tzv. mistelbašskej delty (Mistelbach). V ponte zanášal spolu s Pramoravou Viedenskú kotlinu a svoj tok predĺžíl do Malej Dunajskej kotliny, uložiac... pod drobnohľadom (10.10.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - Starý zámok
Renesančná protiturecká pevnosť, ktorá vznikla v rokoch 1546-1559 prestavbou pôvodného stredovekého farského kostola. Pôvodný kostol opevnený v 15.storočí hradbovým múrom a baštami bola stavba so štyrmi nárožnými vežičkami. Tento kostol Panny Márie postavili v 13.storočí ako románsku trojloďovou baziliku s jednou vežou, so štvorcovým presbytériom... história baníctva (9.10.2009)

Moqui
V prípade moqui - šamanských kameňov ide o konkréciu, ktorá vznikala priebežne pred 25 miliónmi rokov vylúčením minerálov(precipitát) z podzemnej vody pomocou ešte staršieho pieskovca „Navajo“ (neobyčajná červená skala na juhu Utahu). Nazývaná aj hematitová... zaujímavosti (8.10.2009)

SLOVENSKO - Vývoj bazénov a textúra riečnej siete (1. časť)
Riečne bazény na Slovensku sa od vrcholu klenby Západných Karpát skláňajú na všetky strany. Bazény riek tečúcich na západ alebo na východ majú tvary dlhých oblúkov, zhruba zhodných s priebehom geologických pásiem. Len mladšie, dolné úseky bazénov sa nepridržiavajú ich smeru. Takéto oblúky tvaru ohnutého vtáčieho pera vytvárajú bazény Váhu, Nitry, Hrona, Hornádu, Torysy, Tople a čiastočne aj bazény... pod drobnohľadom (7.10.2009)

Liptovský Hrádok
Osada Liptovský Hrádok vznikla na začiatku 18.storočia pri sklade soli, medi a železa. Najskôr tu lesní a štátni úradníci hrádockého panstva založili osadu, ktorá sa postupne vyvinula na dôležité trhové centrum hornoliptovských dejín... história baníctva (6.10.2009)

Banská Štiavnica v roku 1974 - mapa
Mapka centra Banskej Štiavnice v roku 1974... história baníctva (5.10.2009)

CZ - Býčí skála
Jeskyně Býčí skála leží ve střední části Moravského krasu, na pátém kilometru údolí mezi Adamovem a Křtinami. Je součástí rozsáhlého jeskynního systému, k němuž patří i jeskyně Rudického propadání... zahraničie (4.10.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (17. časť)
Neogénne morské a jazerné usadeniny sa skladajú z horizontálne alebo takmer horizontálne ležiacich vrstiev štrkov, pieskov, slabo stmelených pieskovcov, ílovitých pieskov, piesčitých ílov a slienitých ílov. Len málokde sa vyskytujú aj vápence. Väčšinou ide o horniny veľmi málo odolné, zle udržujúce tvary. Vrstevnatosť a horizontálne uloženie sa preto... pod drobnohľadom (3.10.2009)

Porcelán
Tajemství pálení porcelánu první objevili v Číně. Už zhruba od roku 700 př. n. l. se v Číně pálí tzv. protoporcelán. Jsou to ještě ne zcela bílé, ani transparentní výrobky. Pravý porcelán se v Číně vyrábí asi až od 7. století n. l. Název kaolín vnikl od názvu kopce Gao-ling, kde těžili porcelánovou hlínu. Porcelánové zboží s celadonovou glazurou... zaujímavosti (2.10.2009)

Georges Cuvier
Baron Georges Léopold Chrétien Frédéric Dagobert Cuvier (23. srpna 1769 – 13. května 1832) byl francouzský přírodovědec a zoolog. Byl starším bratrem přírodovědce Frédérica Cuviera. Působil jako vůdčí osobnost pařížských vědeckých kruhů začátku 19. století... história baníctva (1.10.2009)

21. ročník predajnej výstavy minerálov, skamenelín a výrobkov z drahých kameňov - Banská Bystrica
Po minuloročnom, výbornom podujatí, sme aj tohto roku ponechali termín (11 mesiac) a aj miesto predajnej výstavy v priestoroch najväčšieho obchodného centra v stredoslovenskom regióne... zbieranie minerálov (30.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (16. časť)
Sopečná činnosť v neogéne trvala dlho, opakovala sa a medzitým staršie tvary nakopené vulkanizmom podľahli erózii a denudácii a na takéto trosky sopiek sa nakopila nová generácia sopečných útvarov. Soptením u nás vznikali prevažne kužele zvrstvených sopiek. Neboli to len jednoduché sopky, a1e aj sopky zložene, s parazitickými krátermi... pod drobnohľadom (29.9.2009)

Bleskové zotavení amonitů po totálním konci světa
Jak ukazují hojné fosilní schránky amonitů, roztomilí hlavonožci se schránkou a chapadly dokázali nejen přežít nejdrsnější vymírání všech dob, ale taky se z něho bleskurychle vzpamatovat během pouhého miliónu let... zaujímavosti (28.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (15. časť)
Krížňanský príkrov, v ktorom sa plastickejšie horniny vyskytujú vo väčšom rozsahu, rozčlenil sa pri vrásnení na hojné digitácie (prstovite rozčlenený príkrov), ktoré sa bočne navzájom zamieňajú. Chočský príkrov z neplastických vápencov a dolomitov vytvára skôr čiastkové príkrovy. Povrch oboch typov príkrovových vrás býva pozdĺžne aj naprieč zvlnený na vyvýšeniny a zníženiny... pod drobnohľadom (27.9.2009)

CZ - Geologický pavilon Prof. Františka Pošepného - Ostrava
Geologický pavilon Prof. Františka Pošepného je účelovým zařízením Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě a je součástí jejího areálu v Ostravě - Porubě. Byl otevřen v září 1989 a pojmenován po Prof. F. Pošepném, který je považován za jednoho z tvůrců světové ložiskové geologie. V letech 1879 - 1889... zahraničie (26.9.2009)

CZ - Jeskyně Výpustek
Jeskyně Výpustek se nachází ve střední části Moravského krasu na levé straně Křtinského údolí. Jeskyně, jež byla dříve známa také pod názvem „Jeskynní bludiště Výpustek“, je tvořena zejména fosilními partiemi někdejšího podzemního toku Křtinského potoka... zahraničie (25.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (14. časť)
Reliéf na zvrásnených permských a druhohorných vrstvových horninách tvorí v stredných Karpatoch obruby okolo kryštalických ostrovov. Tatranský oblúk pohorí ho má spravidla asymetricky rozložený na severozápadnom, respektíve severnom svahu. Pohoria nízkotatranského a rudohorského oblúka ho majú na obidvoch úbočiach... pod drobnohľadom (24.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (13. časť)
Reliéf jadrového kryštalinika sa viaže na osihotené kryštalické jadrá stredných Karpát. Sú ich stavebnými piliermi a vytvárajú mohutné masívy prevažne s pretiahnutými chrbtami, odhalené odnesením mladších usadených hornín z vrcholov popaleogénnych klenbohrasti, ktoré však majú väčšinou ešte staršiu históriu. Masívy z kryštalických hornín nejavia veTké rozdiely... pod drobnohľadom (23.9.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - radnica
Ako prízemný domček existoval už v 14. storočí s menom STUBA PRAETORIANA alebo STUBA JUDICIS. Od tej doby bol v rokoch 1507 a 1679 upravený a rozšírený. Dnešný vzhľad dostal... história baníctva (22.9.2009)

Morový stĺp svätej trojice v Kremnici
Tak ako mestský hrad je dominantou mesta Kremnica, tak je morový stĺp výrazným prvkom na Štefánikovom námestí. Nachádza sa v dolnej časti námestia a je postavený v barokovom štýle. Stĺp má skoro 20 m vysokú architektúru pylónového typu... história baníctva (20.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (12. časť)
Reliéf bradlového pásma má osobitný bradlový tektonický štýl s výrazným oddeľovaním plastických slieňovcov vrchnej kriedy od menej plastických vápencov a slienitých vápencov, ktoré tvoria izolované väčšie bradlá i drobné bloky tvaru podlhovastých šošoviek. Bradlá... pod drobnohľadom (19.9.2009)

Banky (2. časť)
Fotografie... zbieranie minerálov (18.9.2009)

Banky (1. časť)
Maličká obec Banky leží ukrytá pred svetom v bočnej doline pri ceste z Banskej Štiavnice do Vyhní. Banky vlastne ani nie sú samostatnou obcou ale administratívne tvoria súčasť Banskej Štiavnice. Z hlavnej cesty sem vedie asi kilometrová odbočka... zbieranie minerálov (17.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (11. časť)
Najvážnejšiu úlohu pri formovaní flyšového reliéfu zohrala rozdielna geomorfologická hodnota súvrství flyšu ílovcového vývoja a flyšu pieskovcového vývoja. Flyš obidvoch vývojov, ukladaný vo vrchnej kriede a v paleogéne v rôzne širokých čiastkových sedimentačných priestoroch, sa vrásnením zhrnul medzi eocénom a oligocénom a po oligocéne do pásiem. Severne od bradlového pásma... pod drobnohľadom (16.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (10. časť)
V našich nížinách od mladšej doby kamennej, v horských kotlinách od doby bronzovej a v pohoriach i v kotlinách od čias veľkej kolonizácie v 12. a 13. storočí, valašskej kolonízácie v 15. a 16. storočí, banského osídlenia a využívania dreva pri zhutňovaní železa a medi, narúšala sa hospodárskou činnosťou ochranná rastlinná pokrývka natoľko... pod drobnohľadom (15.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (9. časť)
Zosuvy postihujú najčastejšie plášť zvetralín, ale tam, kde sú výhodné podmienky, aj nezvetrané horniny. Podmienkou zosúvania je, aby zemská príťažlivosť na svahu nadobudla prevahu nad silou súdržnosti zeminy a premohla jej trenie. To sa stáva, ked sa svah zväčší... pod drobnohľadom (14.9.2009)

Mineralogické setkání - Ostrava 2009
Plagát... zbieranie minerálov (13.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (8. časť)
Krasový reliéf - obrázky... pod drobnohľadom (12.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (7. časť)
Tribeč, Žiar, Veľká Fatra. Riečno-dolinový kras sa vyskytuje na pohoriach pásma stredných Karpát. V Tríbeči sa vyskytujú malé jaskyne na Zobore i v samej Nitre. No významnejšia je Debnárova jaskyňa pri Malej Lehote. V Žiari sa nachádza celkom pekné krasové územie medzi Skleným a Ráztočnom. Sú tam vyvieračky, jaskyne a malý zvyšok planinového krasu s krasovými jamami na Rovniach... pod drobnohľadom (11.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (6. časť)
Na Slovensku sa vyskytuje dosť uhličitanových hornín, ktoré voda, obsahujúca rozpustený kysličník uhličitý, leptá na stenách puklín a vrstvových špár, a tak vytvára pod zemou široké sústavy dutín, schopných prijať veľké množstvo zrážkovej vody. Sú to najmä rozličné druhohorné vápence a v menšej miere aj dolomitické vápence... pod drobnohľadom (10.9.2009)

Celoslovenská burza minerálov - Banská Štiavnica 2009
11.9. (piatok) - 12.9. 2009 (sobota). Obľúbená celoslovenská burza minerálov... zbieranie minerálov (9.9.2009)

Projekt Kremnica vo fantázii detí - Súsošie Svätej trojice
Dionýz Stanetti bol jedným z najslávnejších sochárov v Uhorsku. Preslávil sa najmä stavbami morových stĺpov. Keď raz dostal ponuku od Kremničanov, aby aj im postavil Morový stĺp, s radosťou to prijal. Presťahoval sa do Kremnice a býval v dome na námestí, ktorý bol najužší. Keď sa sťahoval, objavil v ňom veľký tajný úkryt. Rozhodol sa, že si doň uloží... história baníctva (8.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (5. časť)
Nitra. V doline Nitry sú terasy málo známe. V Hornonitrianskej kotline zaberajú značnú plochu terasované podhorské náplavové kužele, ktorými prudké horské potoky, ako je Tužina, Chvojnický potok, Porubský potok a Kanianka; zatlačili rieku Nitru od úpätia Malej Magury na východ. Južnejšie zasa Handlovka, Cigľanka, Bystrá a Hornejský potok nútili Nitru presúvať sa od úpätia Vtáčnika... pod drobnohľadom (7.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (4. časť)
Slovensko nebolo krajinou tektonicky celkom pokojnou ani vo štvrtohorách. Pohyby jednotlivých blokov zemskej kôry prezrádzajú občasné zemetrasenia. Na Slovensku zriedka majú takú intenzitu ako zemetrasenie, ktoré r. 1763 zničilo Komárno, alebo zemetrasenie vo Višňovom pri Žiline r. 1858... pod drobnohľadom (6.9.2009)

Odstrely z lomov ničia ľuďom príbytky
Ružomberok. Obyvatelia sídliska Baničné sa sťažujú na činnosť neďalekých kameňolomov... zaujímavosti (5.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (3. časť)
Tvary povrchu modelované vetrom (eolický reliéf). Na povrchu Slovenska sú aj stopy vetrového rozrušovania a odnosu, no početnejšie sú formy vetrovej akumulácie. Najnápadnejšou formou sú duny z naviateho piesku čiže presypy. Hojné sú na Záhorí, na Podunajskej a na Východoslovenskej nížine. Na Záhorskej... pod drobnohľadom (4.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (2. časť)
Pri rozširovaní kotlov a trógov ľadovce podťali chrbty a vytvorili skalné steny. Pôvodne hladké stráne sa pretvorili v sieť brdovitých hrebeňov a žľabov. Kde ľadovce nespríkrili stráne, tam ostal povrch hladký. Na žulách a na niektorých... pod drobnohľadom (3.9.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin - štvrtohory (1. časť)
Od konca pliocénu sa klíma na území dnešného Slovenska ochladzovala. Ochladzovanie prerušovali teplejšie periódy. Premeny klímy, ktoré vyvolali priam revolučné zmeny v zložení rastlinnej pokrývky i živočíšstva, menili aj spôsoby modelácie tvarov povrchu Slovenska... pod drobnohľadom (2.9.2009)

Slnečné skaly
Slnečné skaly je národná prírodná rezervácia v Rajeckej kotline neďaleko Rajeckých Teplíc. Nachádzajú sa v katastrálnom území obcí Poluvsie a Porúbka a zaberajú plochu 90,54 hektára... pod drobnohľadom (1.9.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - morový stĺp
Barokový morový stĺp postavený v rokoch 1759-1764 na mieste staršieho stĺpu z roku 1711 na pamiatku veľkej morovej epidémie z roku 1710. Stĺp navrhol sochár talianskeho pôvodu Dionýz Stanetti, ktorý vyhotovil aj všetky plastiky... história baníctva (31.8.2009)

CZ - Sloupsko-šošůvské jeskyně
Jeskyně se nacházejí na jižním okraji městečka Sloup v Sloupském údolí (počátek Suchého žlebu). Patří do systému Amatérských jeskyní, což je nejdelší jeskynní systém v České republice. Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou rozsáhlým komplexem dómů, chodeb... zahraničie (30.8.2009)

Krupina - Vartovka (2. časť)
Pohľad na veže bzovíckeho kláštora... zbieranie minerálov (29.8.2009)

Krupina - Vartovka (1. časť)
Z výletu na Širokých lúkach sa vraciame do Krupiny a keďže tu slniečko ešte visí nad obzorom, využívame krásnu chvíľu pre nás severanov „tropického“ podvečera a mierime na juhovýchodný koniec mesta k vŕšku Tanistravár (Straživar) na ktorom stojí slávna krupinská Vartovka... zbieranie minerálov (28.8.2009)

Kameň z vesmíru priniesol pohľadnicu starej Zeme
Dostal ranu kladivom. Potom ho rezali, leptali. Bol podozrivo ťažký, vážil vyše štyroch kilogramov, bol neforemný, veľký asi ako hádzanárska lopta... zaujímavosti (27.8.2009)

Partizánska Ľupča
Traduje sa, že v roku 1241 tiahli aj cez Liptov Tatári, ktorí ničili všetko, čo im prišlo do cesty. U tom čase si Ľupčania údajne postavili svoje obydlia ďalej od cesty na kraji hory. Táto lokalita sa dodnes volá Biela Lupča... história baníctva (26.8.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - panoráma mesta
Mestská pečať z roku 1275 je najstaršou mestskou pečaťou v Európe, na ktorej sú banícke insignie. Banská Štiavnica mala svoj erb už v 13. storočí; patrí teda medzi naše mestá s najstaršími erbami. V pôvodnom erbe bol hradný múr s cimburím a pracovné nástroje baníckeho obyvateľstva... história baníctva (25.8.2009)

Kompletný program Salamandrových dní 2009
10.9. 2009 (štvrtok) - 17,00 hod. Otvárací koncert Salamandrových dní a medzinárodných dní s témou Maďarsko... zbieranie minerálov (24.8.2009)

CZ - Kateřinská jeskyně
Nalézá se na začátku Suchého žlebu, asi 500 metrů východně od Skalního mlýna. Je součástí staré výtokové jeskyně, o čemž svědčí nápadné stopy po proudících vodách a jejich erozní činnosti. Kateřinská jeskyně byla též bohatým nalezištěm kostí pleistocénních zvířat, především medvědů. Pro veřejnost je otevřena od roku 1910... zahraničie (23.8.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - Klopačka
Hranolová baroková stavba z roku 1681 so zaujímavou šindľovou strechou, ktorá je ukončená drobnou vežičkou so zvukovými otvormi. Vo vežičke bola osobitne upravená prenosná drevená doska, na ktorú sa vyklopávali signály zvolávajúce baníkov do práce... história baníctva (22.8.2009)

Baňa je krásna. Aj keď vie byť krutá
Ján Procner robil v handlovskej bani 33 rokov, tam nastúpil do prvého zamestnania, odtiaľ odišiel do dôchodku. Vraví, že baňa je jeho celoživotnou... zaujímavosti (21.8.2009)

Chemické vzdelávanie na baníckej akadémii v Banskej Štiavnici (2. časť)
Najväčší rozmach vedeckého bádania a svetové meno nielen ako technická vysoká škola, ale aj ako významné centrum vedeckého bádania v chémii a metalurgii nadobudla banskoštiavnická akadémia v období rokov 1779-1792, keď tu na katedre chémie, mineralógie a metalurgie pôsobil Scopoliho nástupca... história baníctva (20.8.2009)

Chemické vzdelávanie na baníckej akadémii v Banskej Štiavnici (1. časť)
V druhej polovici 18. storočia sa na Slovensku popri filozofických, teologických a právnych vedách pestujú už aj prírodné a technické vedy. Počiatky vysokého technického školstva na Slovensku sú späté... história baníctva (19.8.2009)

Studený a deštivý začátek léta zřejmě zavinil výbuch sopky na Aljašce
Proměnlivost letošního červnového počasí je nebývalá. Zatímco v dlouhodobých srovnáních se červen jeví jako měsíc s relativně stabilním počasím, letos meteorologové zaznamenali již čtveřici frontálních systémů... zaujímavosti (18.8.2009)

Donovaly (3. časť)
Minerály v čadičoch... zbieranie minerálov (17.7.2009)

Donovaly (2. časť)
Minerály v ryolite... zbieranie minerálov (16.7.2009)

Donovaly (1. časť)
Pred nejakým časom ma pracovaná cesta zaviedla zase raz do Starohorskej doliny. Keď robota skončila, rozhodol som sa nevrátiť do Zvolena, ale počkať na ružomberský autobus na Donovaloch. Ako som tak postával na autobusovej zastávke, mal som výbornú možnosť poprezerať si kamenné obloženie donovalského vstupného portálu... zbieranie minerálov (15.7.2009)

Tajch Bakomi
Vodná nádrž sa začala stavať v roku 1736, dokončená bola v roku 1737. Projekt navrhol J. T. Brinn, ktorý bol žiakom a spolupracovníkom Samuela Mikovíniho. V čase jej ukončenia sa už stretávame s pomenovaním St. Pachomii-tajch na území Krechsengrundu.Dôvodom postavenia tajchu Bakomi bolo to, že barón Ján Nepomuk Mitrovský, komisár... pod drobnohľadom (14.8.2009)

CZ - Balcarka
Jeskyně Balcarka leží v severní části Moravského krasu, v malebném úseku Suchého žlebu u Ostrova u Macochy, v přírodní rezervaci Balcarova skála - Vintoky. Je to úchvatný labyrint chodeb, dómů a propastí s bohatou a mnohotvárnou krápníkovou výzdobou... zahraničie (13.8.2009)

Svatá Barbora
Barbora z Nikomédie (též svatá Barbora), panna a mučednice, patří ke čtrnáctí svatým patronům, vzývaným zvláště v těžkých chvílích, v minulosti například při morových epidemiích. Jejich společná památka se slaví 4. prosince. Postava svaté Barbory a její život však nejsou historicky doloženy, proto ji roku 1969 Katolická církev vypustila ze svého seznamu svatých... história baníctva (12.8.2009)

Kopa vo Veľkej Fatre
Ľubochnianska Kopa je známa predovšetkým turistom, ktorí sa po červenej značke pokúsili zdolať tzv. Veľkofatranskú magistrálu. Červená turistická značka začína v kúpeľnej obci Ľubochňa a Kopa je prvým fatranským vrchom, na ktorý sa hrebeňovka štverá... pod drobnohľadom (11.8.2009)

Oxid uhličitý nespouští konec ledových dob
Analýza dírkonošců ze dna Pacifiku vylučuje proklínaný plyn z role hybatele planetárním klimatem ledových dob. Kolem globálního klimatu se hodně mluví. Někdo si nadšeně notuje, jak je ta dnešní klimatická změna hrozná a jaké všechny katastrofy přinese, jiný o tom zase s úsměvem pochybuje. Stále dokola se omílají stejné věci, padají stejné argumenty... zaujímavosti (10.8.2009)

Menej známe tajchy Hodrušskej doliny: Kohútovské tajchy (2. časť)
Tajchy v Kohútove sa naposledy spomínajú v písomnostiach z roku 1883. Ak budeme pokračovať po žltej turistickej značke z Dômkov stále nadol, asi po 300 m , v mieste kde sa chodník dotkne dna doliny, budeme mať po pravej ruke drevený kríž medzi dvomi lipami v ústí dolinky Horná Jasenová. Ak prejdeme za kríž vybudovaný v roku 1930, po niekoľkých metroch po ľavej strane uvidíme hrádzu tajšíku Horná Jasenová... história baníctva (9.8.2009)

Menej známe tajchy Hodrušskej doliny: Kohútovské tajchy (1. časť)
V druhom dieli rozprávania o starých tajchoch sme popísali Býčí tajch nad Pivovarskou dolinou. Už v prvej časti som uviedol, že v uplynulých storočiach skôr prevládala tendencia budovať viacero menších tajchov ako jeden veľký. Tak sa stalo, že takmer každá dlhšia bočná dolina s potokom alebo potôčikom ústiacim do hlavnej Hodrušsko-Hámorskej doliny ukrýva nejaký tajch, ktorý sa už nepoužíva a nikto z žijúcich domácich obyvateľov sa v ňom nekúpal... história baníctva (8.8.2009)

www.ozdinminerals.com
Mineralogické stránky Daniela Ozdína. Rozsiahly web s veľkým množstvom informácií. Z obsahu stránok... zaujímavosti (7.8.2009)

Meteorit Příbram
Padající hvězdy jsou jednou z nejkrásnějších ozdob noční oblohy. Nejčastěji si jich běžní lidé všimnou v srpnu, kdy je v činnosti meteorický roj Perseidy. Někdy se objeví meteor tak jasný, že přesvítí Měsíc a občas dokonce zazáří tak jasně, že jej náhodní... pod drobnohľadom (6.8.2009)

CZ - Punkevní jeskyně
Punkevní jeskyně jsou to nejvyhledávanější jeskyně Moravského krasu - leží dva kilometry od Skalního Mlýna a jsou přístupné vchodem ve stěně krasového kaňonu Pustý žleb. Svou oblibu si získaly díky tomu... zahraničie (6.8.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin (4. časť)
Zvyšky starších plochých foriem panónskeho reliéfu, ktoré kde-tu nadviazali na zvyšky ešte starších sečných plošín, najlepšie konzervovali vápence. Dnešný reliéf tohto druhu sa nachádza v rôznych štádiách nového krasovatenia. Vyznačuje sa plochými, len mierne sklonenými zahlinenými plošinami, z ktorých vystupujú nízke skalné stupienky alebo aj nízke vápencové kopce... pod drobnohľadom (4.8.2009)

Jak zkoumat chemické i izotopové složení meteoritů?
U meteoritů se dělá mineralogický i chemický rozbor. Důležité je i zkoumání radioizotopů, které nám můžou často říci, jak dlouho byl materiál původního tělesa vystaven kosmickému záření. Metody jaderné fyziky mohou být při zkoumání složení meteoritu velmi užitečné i z toho hlediska, že umožňují zkoumat i velmi malé vzorky, některé jsou i úplně nedestruktivní... pod drobnohľadom (2.8.2009)

Tajch Richňava
Richňavské jazerá, dva veľké tajchy patria k najvyššie položeným v okolí Štiavnice. Veľké a Malé richňavské jazero sú navzájom prepojené a oddeľuje ich od seba hrádza. Prístup. K jazerám sa dostaneme pohodlne bicyklom, autom alebo autobusom. Ten má zastávku neďaleko v sedle Peciny. Cesta sa tu vyškriabe naozaj vysoko, až takmer do 800 metrovej výšky... pod drobnohľadom (1.8.2009)

Bratislavské mineralogické dni 12.9. - 13.9. 2009
Bratislavský mineralogický klub Vás pozýva na medzinárodnú výstavu minerálov, fosílií a šperkov z drahých kameňov spojenú s predajom... zbieranie minerálov (1.8.2009)

Drahý opál - Červenica
Drahý opál sa nachádzal od 17. storočia v cisárskej klenotnici (vo Viedni). Je málo známe, že Červenica bola svojho času... zaujímavosti (31.7.2009)

Turská skala
Prírodná pamiatka je vyhlásená na ochranu zriedkavého a typicky vyvinutého geomorfologického útvaru - obtočníka s výraznou estetickou a krajinotvornou funkciou. Územiu sa poskytuje... pod drobnohľadom (30.7.2009)

CZ - Macocha
Světoznámá propast Macocha je více než 138 metrů hluboká a je největší propastí svého druhu v České republice a i ve střední Evropě. Horní část propasti je dlouhá 174 metrů a široká 76 metrů. Na okraji propasti jsou dva vyhlídkové můstky. První z nich byl vybudován v roce 1882... zahraničie (29.7.2009)

Dúbrava
Fotografie z antimonitového ložiska v Dúbrave - Nízke Tatry... zbieranie minerálov (28.7.2009)

V Prahe vystavujú mesačnú horninu, dostalo ju Československo
Spojené štáty americké sa po úspešnom pristátí človeka na Mesiaci pred 40 rokmi o svoj úspech a radosť podelili so 135 krajinami sveta, ktorým prezident... zaujímavosti (26.7.2009)

Menej známe tajchy Hodrušskej doliny: Býčí alebo Stier tajch v Pivnej doline (2. časť)
Poloha tajchu v Pivovarskej doline... história baníctva (26.7.2009)

Menej známe tajchy Hodrušskej doliny: Býčí alebo Stier tajch v Pivnej doline (1. časť)
V predchádzajúcom článku sme pohovorili o zaniknutom tajchu v Hölle (Peklisku) blízko Horného Hodrušského tajchu. Avšak o máloktorom tajchu v celých Štiavnických vrchoch je tak málo informácii , ako o Býčom tajchu (Stier /čítaj štír/ z nemčiny = Býk) v Pivnej doline... história baníctva (25.7.2009)

Nové extrémofily z hĺbok prastarého ľadovca
Mikroorganizmy tvoria asi tretinu pozemskej biomasy. Odhad predpokladá existenciu asi 3 miliónov druhov, z ktorých zatiaľ poznáme necelých 8 tisíc. Niektoré z nich dokážu žiť, alebo aspoň v hybernovanom stave existovať v extrémnych podmienkach... zaujímavosti (24.7.2009)

CZ - Homolka
Při cestě z malebného městečka Bečova nad Teplou směrem do obce Chodov nalezneme v hlubokém lesním komplexu neobvyklý skalní výchoz. Jedná se o vypreparovaný čedičový sopouch s typickou sloupcovitou odlučností typickou pro zdejší čedičové výlevy. Jedná se o unikátní geologickou lokalitu... zahraničie (23.7.2009)

Štiavnická kalvária ožíva - sprístupnili Dolný kostol
Dolný kostol banskoštiavnickej kalvárie sprístupnili verejnosti. Turisti v ňom oddnes môžu navštíviť novú expozíciu. Pamiatkou ich v prípade záujmu... zaujímavosti (22.7.2009)

Amonity
Amonity sú vymretou skupinou výhradne morských hlavonožcov (cephalopoda). Skupina bola druhovo veľmi bohatá, známych je vyše 1500 rodov, existovalo asi 30–40000 druhov... zaujímavosti (21.7.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin (3. časť)
Flyšové pásmo bolo už tak silno erodované, že sa v reliéfe neuplatňovali tvary spôsobené vrásnením, ale erózno-denudačné tvary, rešpektujúce odolnosti hornín. Naproti tomu konzervovanie tvarov neogénnych pohybov kôry v stredných Karpatoch podporil fakt, že v jadrách klenieb a hrastí sa už odkryli veľmi odolné horniny druhohorných zvrásnených sedimentov, najmä vápence, kým kotliny tvorí až dosiaľ málo pevný, rýchlo zvetrávajúci flyš... pod drobnohľadom (20.7.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - kostol sv. Kataríny (slovenský kostol)
Neskorogotický kostol sv. Kataríny bol postavený v rokoch 1443 - 1491. Má jednu loď zaklenutú neskorogotickou hviezdicovou klenbou, ktorá prechádza do presbytéria. Loď lemujú... história baníctva (19.7.2009)

Marrucciit (opravený "gelnicit")
Podľa správnosti je v súčasnosti gelnicit len synonymom, resp. určený (IMA) a opísaný minerál sa volá marrucciit, bol opísaný v Taliansku a jeho opis je napr. na http://www.mindat.org/min-29260.html. Bohužiaľ Haberom nebol... minerály (18.7.2009)

Steny (2. časť)
Pohľad na Steny z bývalej strelnice za Chatou Ľadonhora... zbieranie minerálov (18.7.2009)

Steny (1. časť)
Tento menej známy bradlový masív sa tiahne západným smerom od Ľadonhory v katastri obcí Dolný Vadičov a Lopušné Pažite – okres Kysucké Nové Mesto... zbieranie minerálov (17.7.2009)

Prírodnú pamiatku ničia bezohľadní motorkári
Liptovská Lúžna. Meandre Lúžňanky čelia nájazdom motorkárov a emisiám výfukových plynov. Významnú a v našich pomeroch jedinečnú prírodnú pamiatku Meandre Lúžňanky ničia svojimi nájazdmi bezohľadní motorkári. Tí sa takmer každý deň preháňajú na svojich strojoch v bezprostrednej blízkosti odborníkmi vysoko cenenej pamiatky... zaujímavosti (16.7.2009)

CZ - Vladař
Vladař je stolová hora v okrese Karlovy Vary, asi 1 km severně od Vladořic a 5 km východně od Žlutic. Čedičová hora Vladař, součást Tepelské vrchoviny, je výraznou dominantou kraje s charakteristickým plochým temenem a příkrými svahy vypínající se nad půvabnou říčkou Střelou. Vrchol leží... zahraničie (15.7.2009)

Zolná - Hrádok
Výskyt granodioritu uprostred stredoslovenského sopečného pásma v blízkom okolí Zolnej je zaujímavou a málo známou geologickou lokalitou. Zolná je stredne veľká dedinka východne od Zvolena a je známa predovšetkým kvôli krásnemu gotickému kostolíku... pod drobnohľadom (14.7.2009)

Gelnicit
Je to vlastne zmes galenitu, rumelky a antimonitu... minerály (14.7.2009)

Pozvánka: Sprístupnenie Dolného kostola Banskoštiavnickej kalvárie
Pozvánka na slávnostné požehnanie Dolného kostola Banskoštiavnickej kalvárie a sprístupnenie Dolného kostola verejnosti... zaujímavosti (13.7.2009)

Náučné chodníky Geoparku Banská Štiavnica
Náučný chodník Ekológia piargskych tajchov Vám prostredníctvom 5 zastávok priblíži biologický život a s tým súvisiacu kvalitu vody vo vybraných tajchoch (Richňava, Bakomi, Krechsengrund, Veľká Windšachta a Evička), ktoré sú súčasťou jedinečného... pod drobnohľadom (12.7.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - dominikánsky (farský, nemecký) kostol
Pôvodne trojloďová románska bazilika, postavená dominikánmi v prvej polovici 13. storočia. Dominikáni, ktorí si pri kostole neskôr postavili gotický kláštor, opustili Banskú Štiavnicu roku 1536. V rokoch... história baníctva (11.7.2009)

Fibroferit
Sekundárny minerál, vodnatý síran Fe. Tvorí kryštáliky... minerály (11.7.2009)

Havránok (2. časť)
Pohľad z Havránku na rieku Váh a vzdialenú Veľkú Fatru... zbieranie minerálov (10.7.2009)

Havránok (1. časť)
Lokalita Havránok – severný „predvrchol“ kopca Úložisko v samom strede Liptova je známa predovšetkým zaujímavým archeologickým skanzenom. Skanzen je replikou keltského hrádku a je situovaný v skutočnom priestore hradiska. V letnej sezóne je tu vždy kopa návštevníkov... zbieranie minerálov (9.7.2009)

Špania Dolina - novodobá história baníctva
Majetková podstata podniku Špaňodolinské ťažiarstvo bola prenesená od 1. 1. 1946 do národného podniku Rudné bane a huty na farebné kovy, so sídlom v Banskej Bystrici. Bola vybudovaná flotačná úpravovňa na spracovanie primárnych a sekundárnych minerálov (tetraedrit, chalkopyrit, malachit, azurit, cuprit, kovelín, bornit) nachádzajúcich sa v haldách... história baníctva (8.7.2009)

Dinosaurie vajcia
Dinosaurie vajcia sú známe z asi 200 lokalít po celom svete, väčšinou boli nájdené v Ázii a najmä v suchozemských horninách kriedového veku. Je možné, že hrubé vápenaté škrupiny vajec sa vyvíjali počas kriedy (pred 145 až 66 mil. rokmi). Dinosaurie vajcia majú jednu z dvoch foriem škrupiny, ktoré sú odlišné od škrupín "súčasných" živočíchov, ako sú korytnačky alebo vtáky. Avšak, niektoré dinosaurie vajcia sa veľmi podobajú na vtáčie vajcia, majú podobný typ škrupín ako pštrosie vajcia... zaujímavosti (7.7.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin (2. časť)
Podľa dnešného stavu sa teda reliéf na Slovensku utvára v prostredí piatich geologických stavebných jednotiek, ktoré vytvárajú pásma: 1. pásmo stredných (centrálnych) Karpát (kryštalicko-druhohorné), 2. bradlové pásmo, 3. flyšové pásmo, 4. sopečné pásmo a 5. pásmo dunajských neogénnych panví. V jednotlivých pásmach sa vyvinuli svojrázne štýly reliéfov v závislosti od svojráznych hornín a ich usporiadania ako osobitých jednotiek geologickej stavby... pod drobnohľadom (6.7.2009)

Brekov - Brekovská brána
V priebehu neogénu, trvajúceho asi 23 miliónov rokov, sa v dôsledku nerovnomerných tektonických poklesov zemskej kôry pod horským oblúkom Karpát vytvorila rozsahla krajinná oblasť Východoslovenskej nížiny. Člení sa na centrálnu časť-Východoslovenskú rovinu a obvodovú časť-Východoslovenskú pahorkatinu. Jedným z deviatich podcelkov východoslovenskej pahorkatiny je Laborecká niva... pod drobnohľadom (5.7.2009)

Metastibnit
Tvorí načervenalé povlaky až poprašky podobné cinabaritu, hojný je... minerály (5.7.2009)

Menej známe tajchy Hodrušskej doliny: Tajch v Hölle
Slovom tajch (z nemeckého Teich: vodná nádrž) sa na Slovensku označujú umelé vodné nádrže, postavené v uplynulých storočiach hlavne pre potrebu banských a hutných prevádzok ako zdroj energie na pohon technologických zariadení. Jazerom nazývame vodnú nádrž, ktorá vznikla pôsobením prírodných síl, rybníkom zase umelo vytvorenú vodnú nádrž primárne vytvorenú... história baníctva (4.7.2009)

Berthierit
Berthierit sa vyskytuje hlavne v podobe dlhých ihličkovitých kryštálov, zhlukov a trsov, obyčajne spolu s kremeňom, niekedy antimonitom a pod. Má kovový lesk. Je to minerál sivej... minerály (3.7.2009)

CZ - Šumava (2. časť)
Šumava patří mezi nejrozsáhlejší a nejstarší pohoří střední Evropy s rozsáhlými relikty vrcholových plošin, ležících v několika úrovních v nadmořské výšce nad 1000 m n.m. Tyto jsou zachovány v její centrální... zahraničie (3.7.2009)

SLOVENSKO - Geomorfologický vývin (1. časť)
Rozloženie nížin a vysočín je v hrubých črtách dielom nerovnakého dvíhania sa a poklesov krýh zemskej kôry. Tieto hrubé tvary ďalej do detailov rozčlenili rieky a potoky tým, že do nich zarezávali svoje korytá, a napokon procesy stráňovej modelácie odnášaním zvetralín upravovali sklony strání dolín. Relatívne poklesnuté časti povrchu rieky menej rozrezali... pod drobnohľadom (2.7.2009)

CZ - Šumava (1. časť)
Nezapomenutelný charakter vtiskla Šumavě neživá příroda a ovlivnila rozmanitost a bohatství druhů přírody živé. Geologické pochody zásadně podmínily výškovou členitost krajiny, vytvořily bohatství tvarů jejího povrchu a spolu s podnebními podmínkami utvářely vodní poměry a druhy půd. Stamiliony let geologické historie jsou hlavním zdrojem pestrosti šumavské krajiny... zahraničie (1.7.2009)

Rover Spirit skúma marťanskú „Tróju“
V apríli vstúpil marťanský rover Spirit do oblasti pozostávajúcej z troch alebo viacerých vrstiev zeminy s odlišnými pastelovými farbami, ktoré boli ukryté pod tmavšou vrstvou prachu na povrchu. Miesto nazvali vedci „Troy“ (Trója). Rotujúce kolesá Spiritu vykopali zaujímavú „sondu“ sami, tým že zapadli do piesku a snažili sa z neho vyhrabať... zaujímavosti (30.6.2009)

Bzovík (2. časť)
Obrázky. Pohľad z mostíka na vodnú priekopu a západnú baštu... zbieranie minerálov (29.6.2009)

Bzovík (1. časť)
Hrad – teda vlastne opevnený kláštor Bzovík sa nachádza na severnom okraji Hontu, asi 5 kilometrov juhovýchodne od Krupiny. Impozantné štyri veže sme už veľakrát pozorovali ďalekohľadmi... zbieranie minerálov (28.6.2009)

Banská Belá
Pôvodné osídlenie a vznik Banskej Belej úzko súvisí s rozvojom ťažby nerastného bohatstva v okolí Banskej Štiavnice. Dobývanie zlatých a strieborných rúd dalo podnet k osídleniu tohto kraja a nerastné bohatstvo sem prilákalo nových osadníkov... história baníctva (27.6.2009)

Zachované tajchy v okolí Banskej Štiavnice
Z pôvodných asi šesťdsiatich štiavnických aajchov sa do dnešných čias zachovali tieto... pod drobnohľadom (26.6.2009)

CZ - Cínovec - příhraniční naučná hornická stezka
Příhraniční naučná hornická stezka Krupka - Geising - Altenberg - Zinnwald - Cínovec - Dubí je 40 km dlouhá stezka hornické historie v horní části východních Krušných hor. Spojuje sedmdesát pozoruhodných míst (především muzea, pomníky, prohlídkové štoly, umělá jezírka a příkopy, haldy a turisticky atraktivní místa) z hlediska dějin hornictví a osídlení... zahraničie (25.6.2009)

Krásnohorské Podhradie
Železnorudné a barytové ložiská v oblasti Krásnohorského Podhradia sa nachádzajú SV od obce v oblasti Malého vrchu a pokračujú až do okolia Drnavy. Baníctvo v tejto oblasti má pomerne dlhú tradíciu a vždy bolo úzko späté s baníctvom v neďalekej Rožňave... zbieranie minerálov (24.6.2009)

Shalbatana - marťanské jezero, které bylo, kdy již být nemělo
Není proč se divit, že když se mluví o Marsu, jen zřídkakdy se nepřipojí nějaká ta spekulace o existenci jednoduchých forem života v jeho geologické minulosti a někdy i přítomnosti. Důkazů, že tato planeta byla kdysi pohostinnější, přibývá. Na jejím povrchu se nacházely řeky... zaujímavosti (23.6.2009)

Špania Dolina - banícky "orloj" (2. časť)
Banícky orloj - fotografie... zbieranie minerálov (22.6.2009)

Juráňova tiesňava
Táto menej známa vápencový dolina je jedným z lákadiel oravskej tatranskej turistiky. Dolina sa nachádza na najzápadnejšom okraji Tatier, neďaleko dedinky Oravice, ktorá je známa svojím termálnym kúpaliskom... pod drobnohľadom (21.6.2009)

Špania Dolina - banícky "orloj" (1. časť)
Banícky orloj v Španej Doline nájdeme priamo na námestí, takže k nemu netreba nijako ďaleko chodiť. Vedľa známej Klopačky... zbieranie minerálov (20.6.2009)

CZ - Oslavany
Území města bylo osídleno podle archeologických nálezů již v době neolitické a bronzové. Osada ležela na důležité Libické cestě, která spojovala Pobaltí s Bizancií. První písemná zmínka o Oslavanech je z roku 1104... zahraničie (19.6.2009)

Banská Štiavnica - osobnosti
David Cvittinger (1680-1743), Štiavnický rodák, priekopník a zakladateľ uhorských literárnych dejín... história baníctva (18.6.2009)

Kostol Nanebovzatia Panny Márie (Gelnica)
Kostol Nanebovzatia Panny Márie patrí k najstarším staviteľským pamiatkam mesta. Nachádza sa v historickom jadre mesta Gelnica. Svojou polohou na úpätí svahu vyčnieva z okolitej zástavby domov. Kostol je jasnou dominantou mesta, a to svojou veľkosťou, tvarom, farbou a výrazom. Stavba a hlavne veža je viditeľná z každej cesty vedúcej do mesta. Stavba je opevnená múrom. Do areálu kostola sa... história baníctva (17.6.2009)

Krupina - Široké lúky (2. časť)
Mapa, fotografie... zbieranie minerálov (16.6.2009)

Stavebné pamiatky - Banská Štiavnica - Piargska brána
Je to jediná dodnes zachovaná brána (spomedzi brán Svatoantonskej, Belianskej, Cilingerskej, brány pri Kammerhofe) z bývalého mestskeho opevnenia navrhnutého talianskym inžinierom Ferraboscom... história baníctva (15.6.2009)

Krupina - Široké lúky (1. časť)
Krupinské kopanice, od západu sa postupne znižujúce svahy Štiavnických vrchov patria k desiatkam málo známych klenotov slovenských hôr, ktoré doteraz neobjavila turistická verejnosť. Hory, síce nevysoké, ale z veľkej časti zalesnené tvoria východný okraj... zbieranie minerálov (14.6.2009)

Špania Dolina - šachta Ludovika (2. časť)
Fotografie... zbieranie minerálov (13.6.2009)

Vedci sú nadšení. Ida môže byť naša prateta
Dinosaury boli už dvadsať miliónov rokov mŕtve. Planéta Zem sa pripravovala na vládu cicavcov. Práve v tomto čase, 47 miliónov rokov pred nami, žila Ida... zaujímavosti (12.6.2009)

Slovenskí mineralógovia
Jedným z najaktívnejších členov Spoločnosti mineralógov v prvej polovici 19. storočia bol Kristián Andrej Zipser (1783–1864), ktorý sa pričinil počas pôsobenia v Banskej Bystrici o plnohodnotný mineralogický výskum Slovenska... história baníctva (11.6.2009)

Žakýlsky hrad
Žakýlsky hrad je jedným z najmenej známych hradov na Slovensku. Jeho ruiny – skôr už len slabo zachované pozostatky múrov a základov sa nachádzajú v lese neďaleko dedinky Podhorie severne od Banskej Štiavnice... história baníctva (10.6.2009)

Odkazy na zaujímavé stránky z webu Bratislavského mineralogického klubu
Odkazy na zaujímavé stránky z webu Bratislavského mineralogického klubu... zaujímavosti (9.6.2009)

Hrajeme zdarma: Cavern Klämrisk – cesta do středu Země
Vtipná PC hra. Opis z portálu www.novinky.cz. Citujeme... zaujímavosti (8.6.2009)

SWE - Kiruna
Kiruna je mesto a samosprávna obec na severe Švédska. Je to najsevernejšie položené sídlo vo Švédsku so statusom „mesta“ (tento termín sa však vo Švédsku... zahraničie (6.6.2009)

Ľubietová
V minulosti bola obec Ľubietová jedným zo siedmych banských miest. V 19. storočí sa obec nazývala po maďarsky Libetbanya. Nachádza sa 25 kilometrov od Banskej Bystrice, smerom na Brezno po pravej strane... história baníctva (6.6.2009)

První eliptický kráter na Zemi
Všechny pozemské krátery po dopadu meteoritu mají kruhový tvar. Je to vcelku logické, jiný tvar lze totiž čekat jen ve zcela výjimečných případech, když meteorit narazí pod úhlem nižším... zaujímavosti (4.6.2009)

Skalný budzogáň
Súľovské vrchy poskytujú veľa prírodných krás - jedna z nich - skalný útvar neobvyklých tvarov sa nachádza neďaleko Zbyňova...
pod drobnohľadom (3.6.2009)

Burda - unikátní slovenské minipohoří nad Dunajem
Článok o jednom z našich najmenších pohorí...
pod drobnohľadom (2.6.2009)

Počúvadlo - jazero
Počúvadlo - jazero patrí medzi najnavštevovanejšie lokality v oblasti Banskej Štiavnice. Rozprestiera sa tu jazero s rozlohou 12 ha, ktoré je obľúbeným letným ale aj zimným rekreačným strediskom chatárov, turistov, detských táborov a miestom kultúrnych podujatí.Zároveň je východiskom na najvyšší kopec Štiavnických vrchoch - Sitno...
pod drobnohľadom (1.6.2009)

HU - Tatabánya
Mesto sa nachádza na úpätí vrchu, v doline medzi kopcami Vertes a Gerecse, na ploche 94 km2, údolie je 14 km dlhé. Má 75000 obyvateľov... zahraničie (31.5.2009)

Charles Lyell - zakladateľ modernej geológie
Charles Lyell bol synom bohatého gentlemana, ktorý zdedil veľké majetky v Škótsku. Lyell išiel študovať na vysokú školu na Exeter College v Oxforde. Neskôr sa presťahoval do Londýna, kde sa plánoval stal obhajcom. Avšak pre jeho slabý zrak... história baníctva (30.5.2009)

Špania Dolina - šachta Ludovika (1. časť)
Do Španej Doliny prichádzame neskoro poobede - zastavujeme sa sem cestou do Krupiny. Naše dieťatko by si možno práve teraz chcelo po hodinke jazdy z Ružomberka trochu pospať, my ho však nemilosrdne šikujeme von z auta. Zastavili sme priamo na námestí, ktoré je plné áut a prechádzajúcich sa návštevníkov. Je sviatočný deň - voľný piatok prvého septembra, takže tu ešte vládne nerušená prázdninová atmosféra... zbieranie minerálov (29.5.2009)

SLOVENSKO - Reliéf (6. časť)
Veľhornatiny s výškovým rozpätím dolín a horských vrcholov nad 640 m sa rozkladajú ako súvislá plocha len v Tatrách, v ďumbierskej skupine Nízkych Tatier a v krivánskej skupine Malej Fatry. V kráľovohoľskej skupine Nízkych Tatier, v lúčanskej skupine Malej Fatry...
pod drobnohľadom (28.5.2009)

Program akcií Baníckeho bratstva "Herrengrund" v roku 2009
Jún 2009 - Zriadenie sprievodcovskej činnosti. 12.7.2009 - Stretnutie rodákov... zaujímavosti (27.5.2009)

Náplavy Revúcej
Tohtoročnú zemiakovú sezónu sme v rodine začali v tradičnom čase, prvého mája. Sadenie zemiakov, po našom "švábky" trvá pri dobrej spolupráci krátko, a keďže sa nás našťastie zišiel dostatok, veľa roboty nebolo... zbieranie minerálov (23.5.2009)

Solivary (2. časť)
Dejiny súčasného Solivaru v Prešove sa začali písať dobudovaním solivaru „Prezident Masaryk“, ktorý zahájil prevádzku 7. marca 1925. Soľanka bola ťažená zo šachty „Leopold“ a z nej sa soľ vyrábala v troch vákuových odparkách. Na princípe vákuového varenia sa vyrábala veľmi jemná, až luxusná... história baníctva (22.5.2009)

Pomohl azbest se zemětřesením vznikajícímu životu?
Co víme o vzniku života na Zemi? Víme toho překvapivě hodně, navíc některé indicie svádějí k zajímavé představě, že život vzniká snadno a prakticky hned, jakmile má volné pole působnosti. Největší potíž je naopak v tom, že moc netušíme, jak to v době vzniku života na Zemi vypadalo... zaujímavosti (21.5.2009)

SLOVENSKO - Reliéf (5. časť)
Nižšie hornatiny s výškovým rozpätím 311-470 m tvoria ešte 14,84 % povrchu Slovenska. Veľké súvislé plochy takto hlboko riekami a potokmi rozbrázdeného povrchu sa nachádzajú hlavne na bokoch západokarpatskej klenby, v jej strednom prstenci, najmä vo výškových stupňoch od 600 do 1000 m n. m. Typickú rezbu nižších hornatín majú Strážovské vrchy, Javorníky, Kysucké vrchy, Slovenské Beskydy, Oravská Magura, Skorušinské vrchy...
pod drobnohľadom (20.5.2009)

RO - Mineralogické muzeum v Baia Mare
Mnohý sběratel minerálů má ve své sbírce nějaký vzorek z Rumunska. Baia Sprie, Herja, Turt, Cavnic. Známá jména. Ještě před pár roky poskytovaly mnohé doly v širším okolí města Baia Mare, geograficky označovaném jako Maramureš, značné množství nádherných vzorků... zahraničie (19.5.2009)

Solivary (1. časť)
História ťažby soli na východnom Slovensku je oddávna známa. Jej význam spočíva v tom, že je to nenahraditeľná potravina a ako sa neskôr ukázalo aj prepotrebná druhotná surovina. Prvá písomná zmienka o využívaní soľných prameňov je z roku 1223... história baníctva (18.5.2009)

Úžasný svět dinosaurů
Kteří dinosauři byli nejinteligentnější? Předběhli by dnešní olympijské sprintery? Můžeme dinosaury opravdu naklonovat? Co bylo v Jurském parku špatně? Kolik dinosaurů bylo již objeveno a jak veliký byl „průměrný“ dinosaurus? Žili kdysi... zaujímavosti (17.5.2009)

SLOVENSKO - Reliéf (4. časť)
Pahorkatiny s relatívnymi výškovými rozdielmi od 31 do 100 m zaberajú 18,41 % plochy Slovenska. Z mapy č. 20 vidieť, že sa vyskytujú tiež hlavne v nížinách, a to najmä v ich vyššom stupni, od 200 do 300 m n. m. Tu sa nachádza Nitrianska, Žitavská, Pohronská aj Ipeľská pahorkatina. V podstate...
pod drobnohľadom (16.5.2009)

Slovenské meteority
Meteority - títo poslovia z vesmíru dopadajú na Zem v obrovskom počte. Telesá  veľké od niekoľkých milimetrov až po stometrových obrov skrížia svoju obežnú dráhu s dráhou Zemegule a tak sa dostanú k nám...
pod drobnohľadom (15.5.2009)

Kdo je vinen vymíráním na konci křídy?
Nelítostný meteorit nebo splašené soptění? Spěje už spor o příčinu vymření velkých dinosaurů do napínavého finále? Postavení Chicxulubského kráteru jako popravčího velkých dinosaurů ... zaujímavosti (14.5.2009)

Jasenie
To, že história obce Jasenie siaha hlboko do doby rímskej, dokazuje aj list PhDr. Ladislava Vrteľa z heraldickej komisie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Citujeme: "Lokalita dnešného Jasenia bola osídlená už v dobe rímskej... história baníctva (13.5.2009)

CZ - Čedičová žíla Boč
Projdete-li údolní svahy řeky Ohře, uvidíte překrásné skalní výchozy na obou stranách toku. Řeka Ohře společně s tektonickými výtvory přírody tak tvoří překrásné a romantické zákoutí svádící k romantickým procházkám a výletům do těchto tajemných míst... zahraničie (12.5.2009)

Novoť
Obec Novoť sa nachádza na severozápadnom Slovensku, v severozápadnej časti okresu Dolný Kubín. Jej zemepisné súradnice sú 49°26' zemepisnej šírky a 19°16' zemepisnej dĺžky. Má rozlohu 3 759,7380 ha (podľa údajov Geodézie Dolný Kubín k 1. 1. 1991). Súčasťou Novote je aj "urbár" Novoťská hoľa v katastrálnom území obce Mutné o rozlohe 51,7139 ha. Hranicu jej chotára zo západu vymedzuje...
pod drobnohľadom (11.5.2009)

Jaskynné ovzdušie
Jaskynná mikroklíma (jaskynné ovzdušie) má špecifický charakter. Je relatívne čisté, bez bežných plynných, kvapalných a tuhých nečistôt povrchu...
pod drobnohľadom (10.5.2009)

Nebolo uhlie, tak ho vymysleli. A obvinili ich zo sabotáže
Tu sa objaví kvalitné uhlie až vtedy, keď ho sem dovezú tatrovky z Ostravy, utrúsil geológ Michal Godočík na mieste prieskumných vrtov v Sejkove pri Sobranciach. Možno si ani neuvedomil... zaujímavosti (9.5.2009)

„Krvavé vodopády“ odhalily nové druhy extrémofilů
Hluboko v zemi pod antarktickým ledovým příkrovem se v izolovaném prostředí bazénu slané vody uchoval život po miliony let. Antarktické „Blood Falls“ jsou důsledkem činnosti extrémofilů. Jde o organismy, které žijí izolované v chladné slané vodě ukryté pod ledem déle než milion let... zaujímavosti (8.5.2009)

Kriváň
Ložisko známe v minulosti ťažbou zlata. Lokalitu som navštívil v roku 2006. Sú tu štyri lokality s vysokým obsahom zlata a jedna prieskumná štôlňa nad Tromi studničkami. Je to veľmi pekná túra na skaly a ešte dnes sa tu dajú nájsť pekné vzorky zlata a antimonitu. Väčšina štôlni je zavalená a tie čo niesu tak tam je ťažký prístup lebo sú mimo chodníkov. Haldy tu skoro niesu a čo sú tak už sú zarastené trávou... zbieranie minerálov (7.5.2009)

Banská Štiavnica, alebo ako Slovensko prichádza o turistov
Cez leto som sa vybral s rodinou do mesta Banská Štiavnica, aby sme vedeli viac aj o našich malebných mestečkách a významných historických pamiatkách namiesto posedávania doma pri obrazovkách televízneho charakteru, alebo plnenia vrecák predavačom suvenírov v cudzích krajinách. Banská Štiavnica má veru veľa čo to ukázať, nie je ďaleko ani od našeho hlavného mesta... zaujímavosti (6.5.2009)

Čebrať v Tatrách, Šíp v Malej Fatre. Sme naozaj v dolnom Liptove?
Šíp, Havran, Ostré, Radičiná, Čebrať. Vrchy, ktoré dominujú pravému brehu Váhu od Ružomberka po Kraľovany. Čo majú spoločné? Asi patria do jedného pohoria, alebo nie... A do ktorého? Sú tieto kopce súčasťou Chočských vrchov, Veľkej Fatry, alebo čiastočne aj Malej Fatry...
pod drobnohľadom (5.5.2009)

Tajch Nová Baňa
Tajch (z nemeckého Teich) je umelá vodná nádrž v katastri Novej Bane, asi 3,5 km SV od Námestia slobody...
pod drobnohľadom (4.5.2009)

Devínska Kobyla
Devínska Kobyla leží neďaleko Bratislavy pri sútoku rieky Moravy s Dunajom. Tvorí najjužnejší výbežok Malých Karpát. Je to najvýznamnejšia oblasť svojho druhu v strednej Európe, vďaka svojej veľkej druhovej rozmanitosti a preto bola v roku 1965 vyhlásená za Národnú Prírodnú Rezerváciu. Pôvodným biotopom bol les, avšak príchodom človeka sa krajina postupne premenila na vinice a dnes sú tu stepné „holé“ svahy...
pod drobnohľadom (3.5.2009)

Neresnická dolina (2. časť)
Minerály z lomu pri Dolných Brezinách... zbieranie minerálov (2.5.2009)

CZ - Skalky skřítků
Zcela ojedinělá lokalita pseudokrasových dutin vytvořených ve vulkanické brekcii na západním okraji Doupovských hor v pravém svahu údolí řeky Ohře pod vrcholem Dubina, východně od obce Dubina... zahraničie (1.5.2009)

Tajch Červená studňa
V konzultačných protokoloch sa prvý raz spomína v roku 1759. Bol vybudovaný na rozhraní dvoch povodí, Hrona a Ipľa na začiatku druhej polovice 18. storočia v nadmorskej výške 787 m n. m. Stavbu tajchu navrhol J. K. Hell. Chcel využiť jeho strategickú polohu...
pod drobnohľadom (30.4.2009)

Vážnica a klopačka Liptovská Maša, Liptovský Hrádok
Historická expozícia baníctva a hutníctva Liptova (ťažba zlata na Magurke, Kriváni a v Bocianskej doline, nízkotatranské ložiská železa a ich využitie, akumulácie antimonitového zrudnenia v Dúbravskej a Kľačianskej doline, liptovské maše a hámre v 18. a 19. storočí) Odborný výklad k rozsiahlej dvojrozmernej materiálovej dokumentácii... zaujímavosti (29.4.2009)

Lonsdaleit
Lonsdaleit (pomenovaný na počesť Kathleen Lonsdale), nazývaný aj šesťhranný diamant v odkaze na tvar kryštalickej štruktúry, je alotrop uhlíka s hexagonálnou mriežkou. V prírode sa vyskytuje zriedka, poznáme ho z meteoritov. Lonsdaleit bol prvýkrát zistený v Canyon Diablo...
pod drobnohľadom (28.4.2009)

Prastarý život z kanadského zlatého dolu
Další z nálezů fosilních zbytků dávných mikroorganismů datuje okamžik rozdělení hlavních linií života do doby před více než 2,7 miliardami let. Ačkoliv to do učebnic proniká velmi bolestivě a pomalu, pozemský život se už dlouho nejsou eukaryota a prokaryota. Už v pravěku minulého století roku 1977 pánové Woese a Fox přišli na to, že žádná prokaryota nejsou a že to, čemu jsme postaru říkávali bakterie... zaujímavosti (27.4.2009)

CZ - Viklan - Rybničná
Leží asi 1,5 km severovýchodně od obce Rybničná, na polorovině Hornoslavkovské vrchoviny. Přírodní památka byla vyhlášena v roce 1979 a celková její výměra činí 0,02 ha. Viklan zvaný Dominik... zahraničie (26.4.2009)

Soutěž pro děti Můj kousek Země 2009
Výtvarná soutěž o zajímavé ceny pro děti, mládež, třídy i celé školy zaměřená na paleontologii a geologii... zaujímavosti (25.4.2009)

Geofyzika
Geofyzika se zabývá studiem fyzikálních polí v Zemském tělese a v jeho okolí (na povrchu Země, v dolech, ve vrtech, na dně oceánů, ve vzduchu). Může se jednat o pole přirozená (gravitační pole, magnetické pole, teplené pole, pole přirozené radioaktivity atd.) či o pole uměle vyvolaná (elektrické pole, sezmické vlnění). Fyzikálními parametry se tedy nepřímo měří geologické projevy. Podle použité fyzikální metody...
pod drobnohľadom (24.4.2009)

Geologické zaujímavosti okolia Banskej Bystrice
Stránka je skvelou exkurziou po okolí významného historického banského mesta. Z obsahu citujeme... zaujímavosti (23.4.2009)

Bátovce
Prvá písomná zmienka je z roku 1037, kde sa spomína založenie kláštora sv. Maurícia v Bakonybélii. V roku 1086 uhorský kráľ Ladislav znovu potvrdil výsady Bátoviec. Od 14. stor. Bátovce figurujú ako mesto s vyberaním mýtneho... história baníctva (22.4.2009)

CZ - Orlické hory - minerály
Typickým minerálem pro svrchnokřídové sedimenty je trávově zelený glaukonit. Je součástí všech mořských sedimentů, a to hlavně těch, které vznikaly v mělkém prokysličeném moři, jako jsou pískovce nebo polohy slinité s hojným glaukonitem. Pyrit je přítomen v několika generacích. Krystalovaný pyrit v krystalech až 2 cm velkých je hojný především v uhelných jílovcích v cenomanu. Pro spodnoturonské spongilitické slínovce - opuky je charakteristická přítomnost pyritových konkrecí... zahraničie (21.4.2009)

Sopky burácejí jako tryskové motory
Jak vlastně znějí sopky? Právě takovo otázku si s dalšími odborníky položila Robin Matoza z University of California v San Diegu. Vědci nezůstali jen u teorie a postupně získali infrazvukové záznamy sopečných erupcích z různých míst po světě... zaujímavosti (20.4.2009)

Neresnická dolina (1. časť)
Dolina je najľahšie prístupná autom zo Zvolena - nachádza sa  len niekoľko sto metrov od jeho južného okraja. Preteká ňou potok Neresnica, podľa ktorého má aj meno. Vedie ňou hlavná cesta do Šiah smerom k hranici s Maďarskom. Premávka je tu dosť hustá, takže cesta bicyklom, ktorá ešte pred pár rokmi bola celkom bezpečnou záležitosťou je dnes vhodná len pre vyznavačov... zbieranie minerálov (18.4.2009)

Těhotný pancířnatec průkopníkem kopulace
Fosilní nastávající matka dávného rybovitého obratlovce vlastnila kromě nedonošeného mimina i chrupavčitý nástroj pro kopulaci s partnerem... zaujímavosti (17.4.2009)

Šášovský hrad
Kráľovský hrad sa spomína v roku 1253 ako majetok bratov de Vancha, z nich Štefan bol ostrihomským arcibiskupom. Spolu s hradom Revište, situovaným južnejšie na druhom brehu Hrona, chránil priechod a cestu do banskej oblasti, predovšetkým do Banskej Štiavnice a asi aj preto ho získal v roku 1320 štiavnický komorský gróf... história baníctva (16.4.2009)

Radičiná
Na výlet k Radičinej vyrážame z obce Likavka pri Ružomberku, kam sa dostaneme autobusom za pár minút. Prechádzame smerom na sever za dedinu asi 500 metrov k známemu ešte socialistickému ale veľmi peknému hostincu Hubertus. Tu sa kocháme najprv nádherným pohľadom na mohutné skalné steny nad dolinou Kramariská... zbieranie minerálov (15.4.2009)

CZ - Turnov
Město Turnov bylo založeno nad řekou Jizerou kolem roku 1250 Jaroslavem a Havlem z rodu Markvarticů. První písemná zmínka o městě pochází z roku 1272. Pozdějšími pány města se staly významné české rody Vartenberkové a Smiřičtí... zahraničie (12.4.2009)

Jak rychle dinosauři rostli?
Je zcela nepochybné, že bez informací, vztahujících se k typu potravy a jejího získávání by naše představa o vyhynulých zvířatech nebyla příliš uspokojivá. Proto si paleontologové pečlivě všímají některých detailů... zaujímavosti (11.4.2009)

Mohylky (2. časť)
Fotografie... zbieranie minerálov (10.4.2009)

Měsíc skrývá jizvy děsivé minulosti
Jak všichni vědí, momentálně bohužel nelétají na Měsíc lidští průzkumníci a tak se veškerý průzkum naší oběžnice odehrává nepřímo, za vydatné pomoci dálkových přístrojů. K hledání kráterů po dopadech... zaujímavosti (9.4.2009)

Závod o skrytá antarktická jezera
I vědci občas bývají soutěživí, zvláště v oblastech, kde intenzivně čmuchají média. Mediální slávu dneska kupodivu zaručují především mrazivé pustiny Arktidy a Antarktidy, proto není ani moc divu... zaujímavosti (6.4.2009)

Mohylky (1. časť)
Málo známe, avšak o to zaujímavejšie nálezisko skamenelín Mohylky pri dedine Lisková neďaleko Ružomberka sa stalo cieľom našej prvej tohtoročnej "jarnej" výpravy. Hoci po okolitých horách je ešte všade veľa snehu, dno Liptovskej kotliny už pomaly okopnieva a keďže Mohylky sa nachádzajú práve na južnom úpätí Chočských vrchov, sneh tu už takmer úplne zmizol... zbieranie minerálov (5.4.2009)

CZ - Šerák - Keprník
Nadmořská výška 860-1423 m, rozloha 1174,44 ha. Rezervace se nachází jihozápadně od Jeseníku na hlavním hřebeni a přilehlých svazích, mezi Obřími skalami a Trojmezím. Zahrnuje tři významné vrcholy: Šerák 1351 m, Vozka 1377 m a Keprník 1423 m... zahraničie (4.4.2009)

Budou obří duny dál růst?
Doufejme že ano. Jedny z největších písečných dun jsou k vidění ve větrných pouštích severní Číny, kde se ty největší tyčí až do půlkilometrové výšky. Tyhle ohromující krajinné útvary jsou prý podporované jedním moderním globálním jevem... zaujímavosti (3.4.2009)

Košice - 17. Medzinárodná výstava nerastov, skamenelín a ozdobných predmetov spojená s výmennou burzou
Trvanie od - do: 16.05.2009 - 16.05.2009, otvorené: So 9.00 - 15.30 hod., adresa: Park Komenského 19, 042 00 Košice, v priestoroch Deliusovho (Baníckeho) pavilónu v areáli Technickej univerzity, kontakt: Technická univerzita v Košiciach, Fakulta BERG, Ústav podnikania a cestovného ruchu... zbieranie minerálov (2.4.2009)

Banský Studenec - stratené jazero (2. časť)
Pohľad na dno priehrady a časť Banského Studenca... zbieranie minerálov (1.4.2009)

Databáza zberateľov
Štěpánek Martin, Prievidza 971 01, Urbánkova 1/14, 094 933 02 40, Martinstepanek(zavinac)gmail.com...
(31.3.2009)

Diamant sesazen z trůnu nejtvrdších materiálů
Vlastně ale už králem není delší dobu. Některé laboratorně připravené nanomateriály jsou tvrdší než diamant. Teď se ale pozice cenného nerostu zbortila i v říši materiálů z přírody... zaujímavosti (30.3.2009)

Banský Studenec - stratené jazero (1. časť)
Banský Studenec – maličká dedinka východne od Štiavnice nás láka už niekoľko rokov, doteraz sme sa jej však vďaka dostatku iným, atraktívnejším cieľom vždy úspešne vyhýbali. Vieme o nej že sa tu nachádza jedno veľké a vďaka peknej polohe obľúbené banské jazero – tajch... zbieranie minerálov (29.3.2009)

První meteority z pozorovaného asteroidu
V říjnu loňského roku se Země srazila s malým asteroidem, který byl objeven pouhých 19 hodin před dopadem. Kosmické těleso explodovalo 37 km nad zemským povrchem. Vědcům se podařilo v súdánské poušti nalézt množství malých meteoritů, pozůstatků této exploze... zaujímavosti (26.3.2009)

Stavebné pamiatky - Rožňava (4. časť)
Budova Strednej zdravotnej školy, bývalá ev. dievčenská škola. Iniciátorom založenia evanjelickej dievčenskej meštianky bol potiský superintendant Štefan Czékus. Od školského roka 1886/87 sa osem rokov vyučovalo vo dvoch triedach... história baníctva (27.3.2009)

Arktida vydechuje rajský plyn
Mrazové kruhy rašeliny na dalekém severu. Kredit: Maija Repo. Přezdívky oxidu dusného nenechají nikoho na pochybách o jeho častém rekreačním využití. Kromě veselých večírků se poměrně všestranný rajský plyn, anglicky laughing gas, úspěšně používá jako krátkodobé narkotikum a zároveň jako mocné oxidační činidlo do raketových motorů nebo do motorů dragsterů... zaujímavosti (26.3.2009)

CZ - Barrandien
Barrandien náleží k jedné z nejznámějších klasických oblastí výskytu fosilií na světě. Jedinečné odkryvy, faciální pestrost sedimentů, nezměrné bohatství zkamenělin a zároveň dlouhý a důkladný palentologický výzkum, to vše činí Barrandien světovým unikátem v oblasti světové paleontologie a stratigrafie... zahraničie (25.3.2009)

Uhliská
Obec Uhliská leží v úvaline juhozápadnej časti Štiavnických vrchov, neďaleko Pukanca. Vyvinula sa z osady uhliarov – paličov dreveného uhlia. Hranicou uhliského chotára preteká potok Štampoch, ktorý má od bohunického chotára názov Sikenica a vlieva sa do Hrona... história baníctva (24.3.2009)

Stavebné pamiatky - Rožňava (3. časť)
Kaplnka sv. Jána Nepomuckého. Rad drobných, pôvodne stredovekých obchodov pri mestskej veži, tzv. krámikov, bol v 2. pol. 18.stor. doplnený drobnou kaplnkou s kamennou rokokovou sochou sv. Jána Nepomuckého z 2. pol. 18. stor. skoro v životnej veľkosti. Na rímse z dvoch strán sú dve sošky sediacich anjelikov, ľavý z nich s prstom na ústach symbolizuje patróna spovedného tajomstva... história baníctva (23.3.2009)

< p align="justify">Náučný chodník Horné Príbelce
Náučný chodník Horné Príbelce sa nachádza v chránenom areáli Holica. Trasa začína pri autobusovej zastávke v obci Horné Príbelce a má dokopy 6 stanovísk. Medzi zaujímavosti patrí piesková baňa, v ktorej sa dajú nájsť zuby žralokov, úlomky schránok lastúrnikov...
pod drobnohľadom (22.3.2009)

Fiľakovo
Z geomorfologického členenia leží Fiľakovo v Matransko-slanskej oblasti v celku Cerová vrchovina v krajnom podcelku - Fiľakovská brázda. Brázdu tvorí niva riečky Beliny a priľahlá sprašová pahorkatina a má ráz kotlinovej malolesnej krajiny...
pod drobnohľadom (21.3.2009)

CZ - Petrovy kameny
Petrovy kameny jsou vrchol v České republice v pohoří Hrubý Jeseník v Pradědské hornatině. Třetí nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku tvoří tři mohutná skaliska, vysoká 7 metrů. Skály leží ve Slezsku v těsné blízkosti historické zemské hranice s Moravou. Jsou součástí katastrálního území Malá Morávka... zahraničie (20.3.2009)

www.slovakgeology.wbl.sk
Internetová stránka zberateľa minerálov z Prievidze... zaujímavosti (19.3.2009)

Banské múzeum v Kremnici
Vstupnou bránou do podzemia je relatívne mladá Andrej štôlňa z roku 1982. Ide o jediné dobre zachované banské dielo v Kremnici, ktoré vyhovuje tak po stránke technickej, ako aj z hľadiska bezpečnosti návštevníkov. Andrej štôlňa je výnimočná tým, že pri jej razení v 80. rokoch minulého storočia v rámci geologického... zaujímavosti (18.3.2009)

Co vytváří tmavé šmouhy na Marsu?
Tmavé šmouhy v oblasti jižního pólu Marsu. Odpověď je možná napínavější, než by se zdálo. Po desetiletích dohadů se nejspíš ukáže, že na povrchu Marsu i dnes bývá k zastižení tekoucí voda... zaujímavosti (17.3.2009)

Banícke múzeum v Rožňave
Banícke múzeum v Rožňave plní funkciu okresného vlastivedného múzea so špecializáciou na baníctvo a hutníctvo Gemera. V súčasnosti disponuje šiestimi samostatnými prezentačnými jednotkami - stálymi expozíciami... zaujímavosti (16.3.2009)

Sitno - jeseň 2008 (3. časť)
Pohľad z vrcholu smerom k Banskej Štiavnici... zbieranie minerálov (15.3.2009)

Stavebné pamiatky - Rožňava (2. časť)
Budova bývalého mestského chudobinca postavená v r. 1719. Na budove sa nachádzajú staršie barokové kamenné súsošia : Pieta, Sv.Trojica, Sv.Florián - patrón požiarnikov. Súsošie bolo vytvorené okolo r. 1720 neznámym autorom. Na  fasáde najdeme... história baníctva (13.3.2009)

Dve tváre Mesiaca
Dve tváre Mesiaca. Gravitačné a topografické anomálie na privrátenej a odvrátenej strane. Len stredný pás predstavuje mapu gravitačného poľa bez topografického vplyvu. Na privrátenej strane sa veľké morské bazény prejavujú ako kladné tiažové anomálie, indikujúce prítomnosť hmôt s vyššou hustotou... zaujímavosti (11.3.2009)

Stavebné pamiatky - Rožňava
Mestská veža uprostred námestia bola súčasťou pôvodnej gotickej radnice - dnes výhliadková veža. Stavbu veže ako dôležitého prvku ochrany proti tureckému nebezpečenstvu začali r. 1643 za richtára Martina Weiszera. Jej dokončenie sa oddialilo až do roku 1654, kedy rožňavský richtár Matej Bakoš pozval do mesta spišského staviteľa Juraja Gerscheuera... história baníctva (9.3.2009)

Dinosauři zamrzlí v čase - aneb pojednání o jedné z nejkrásnějších dinosauřích fosílií světa
Jedním z nejúžasnějších objevů v dějinách dinosauří paleontologie byl nepochybně nález tzv. "bojujících dinosaurů" v poušti Gobi před 38 lety. Narozdíl od většiny podobných nálezů, svědčících o interakci teropodů s býložravými dinosaury (v hlavní roli obvykle s velkými tyrannosauridy nebo allosauroidy), "hrdinové" této dávné bojové scény nebyli větší než dospělý muž... zaujímavosti (7.3.2009)

Príčiny vyhynutia dinosaurov
Dinosaury, tie obrovské tvory, obývali našu zem pred 65 miliónmi rokov. Celých 150 miliónov rokov sa zdalo, že sú nezničiteľné. Jednotlivé skupiny odrezané oddeľujúcimi sa svetadielmi sa rýchle vyvíjali v rozličnom smere, takže ich viac ako kedykoľvek predtým. Ale už o 10 miliónov rokov neskôr všetky dinosaury vyhynuli. Zanikli nielen všetky ďalšie suchozemské zvieratá, ale aj morské krokodíly, pterosaury, plesiosaury a veľa druhov morských... zaujímavosti (6.3.2009)

V dávnych trópoch sa po Zemi plazili 13 metrové hady
Podľa fosílnych pozostatkov objavených v severovýchodnej Kolumbii sa tu pred asi 58 až 60 miliónmi rokov plazil hadí gigant... zaujímavosti (4.3.2009)

Silická ľadnica
Silická ľadnica je jaskynná priepasť na Silickej planine v Slovenskom krase v blízkosti obce Silica. Priepasť má tvar šikmého, hore otvoreného vreca, ktorého ústie je široké 32 m a vysoké 12 m. Priepasť sa vytvorila preborením stropu...
pod drobnohľadom (3.3.2009)

CZ - Železná Ruda
Železná Ruda vznikla počátkem 16.stol. při obchodní stezce spojující řezenské biskupství s Prahou. Stezka založená Přemyslem Otakarem II. ve 2. pol. 13. století vedla od Dunaje k dnešnímu Zwieselu a odtud údolím Řezné až k soutoku s Železným potokem. Odtud stoupala přes dnešní Hofmanky úbočím Pancíře k Tomandlovu křížku a přes Prenet na Strážov a Klatovy... zahraničie (2.3.2009)

Sitno - jeseň 2008 (2. časť)
Vrcholová "plošina" na Sitne je porastená riedkym hájom so zaujímavým riedkym porastom. Sitno je charakteristické predovšetkým spoločným výskytom rastlinných druhov patriacim k teplomilnej - panónskej flóre a horských - montánnych druhov... zbieranie minerálov (1.3.2009)

Medúza stará půl miliardy let
Dokonale zachovanou fosílii medúzy našli vědci v Utahu. Žahavci (Cnidaria) patří k vývojově nejstarším tvorům s jasně organizovanými tkáněmi a nervovou soustavou. Můžeme si je rozdělit na dvě velké skupiny... zaujímavosti (28.2.2009)

Sitno - jeseň 2008 (1. časť)
Zase po roku  prišiel náš obľúbený predjesenný čas, a naša malá rodinka vyrazila na kratučkú „dovolenku“, teda predĺžený víkend do obľúbených Štiavnických vrchov. Výlet na Sitno sme naplánovali na začiatok našej trojdennej akcie – aby sme plní síl dokázali zdolať tohto tisícmetrového velikána. Keďže sme boli v kompletnej zostave aj s trojročnou Aničkou, rozhodli sme sa využiť najpohodlnejšiu výstupovú trasu – po ceste zo Sv. Antona... zbieranie minerálov (27.2.2009)

Príroda okolia Popradu
Vysoké Tatry: Najmenšie veľhory a zároveň najvyššie pohorie v karpatskom oblúku. Dvíhajú sa v podobe mohutnej hráste z Podtatranskej kotliny. Majú podobný ráz a tvary reliéfu ako Alpy. Na geologickej stavbe územia Vysokých Tatier sa zúčastňujú horniny...
pod drobnohľadom (26.2.2009)

Polární dinosauři... aneb Jižní pól ve spodní křídě
V období spodní křídy byl australský kontinent stále ještě spojen s Antarktidou. Toto dočasné propojení bylo pozůstatkem někdejší gigantické masy kontinentů jižní polokoule, zvané Gondwana. Většina této pevniny se tehdy nacházela za polárním antarktickým kruhem, což dodalo celé pevninské mase její charakteristické klimatické podmínky... zaujímavosti (25.2.2009)

Skalka pri Beckove
Skalka pri Beckove je prírodná pamiatka v pohorí Považský Inovec na západnom Slovensku nachádzajúca sa asi 1,5 km južne od obce Beckov...
pod drobnohľadom (24.2.2009)

Kremnica (2. časť)
Fotografie... zbieranie minerálov (23.2.2009)

CZ - Vysoká hole
Vysoká hole je druhá nejvyšší hora Moravy, ležící v pohoří Jeseníky. Je to plochý výrazný vrchol, rozsáhlý zbytek zarovnaného povrchu s minimálním převýšením... zahraničie (22.2.2009)

Nejstarším organickým zbytkům po mikrobech je 3,5 miliardy let
Vědci obnažili a vyfotografovali organické látky, které zbyly po buňkách z doby zvané prekambrium. Nález se řadí k nejstarším pozůstatkům života na Zemi... zaujímavosti (21.2.2009)

Kremnica (1. časť)
Kremnica, ktorá patrila v minulosti medzi najvýznamnejšie banské mestá Uhorska, čo sa týka ťažby zlata, sa nachádza v centrálnej časti Kremnických vrchov približne 20km SV od Žiaru nad Hronom. Začiatky ťažby zlata sú nejasné ale dá sa povedať, že banské práce tu prebiehali už okolo roku 1000... zbieranie minerálov (20.2.2009)

SLOVENSKO - Reliéf (3. časť)
Za roviny sa považujú územia, na ktorých nie je výškový rozdiel väčší ako 30 m na ploche kruhu s polomerom 2 km (12,56 km2). Vyskytujú sa prevažne vo výškovom stupni do 200 m n. m., teda v nižšom stupni nížin, na širokých poriečnych nivách, najmä na nive Dunaja, Moravy...
pod drobnohľadom (19.2.2009)

Čarovne krásna Kvetnica pri Poprade (8. časť)
Niekoľko ďalších fotografií minerálov... 
pod drobnohľadom (18.2.2009)

Je libo houbové steroidy? Paleontologický pamlsek z Ománu
Ropná geologie ve službách těžařských společností vydala zajímavý biogeochemický objev, podle něhož jsou živočišné houby starší než 635 miliónů let... zaujímavosti (17.2.2009)

Právní normy a zákony sovisející se sběrem nerostů v ČR
Asi každý kdo se vydá za minerály by měl alespoň v kostce následující "právní legislativu" znát. Může tím předejít případných problémům jak s majiteli lomů, ochránci přírody apod. Většinu z citovaných zákonů lze najít na www.sbcr.cz a www.sbirka.cz... zbieranie minerálov (16.2.2009)

Stratigrafie
Stratigrafická geologie (stratigrafie) je geologická vědní disciplína, která studuje zejména sledy sedimentárních vrstev jejich vztahy a stáří - zajišťuje časoprostorové zhodnocení geologických objektů. Stáří určité jednotky se dá vyjádřit absolutně tzn. číselným údajem v milionech let...
pod drobnohľadom (15.2.2009)

CZ - Labské pískovce
Národní park České Švýcarsko (zřízen v r. 2000) se rozprostírá na severu Ústeckého kraje a přiléhá ke státní hranici, kde na něj navazuje Národní park Saské Švýcarsko (Nationalpark Sächsische Schweiz). Ze severu, jihu a západu NP České Švýcarsko obepíná Chráněná krajinná oblast... zahraničie (14.2.2009)

Smolník - baníctvo
Prví nemeckí kolonisti prišli na Spiš roku 1030. Oni pravdepodobne začali rozvíjať baníctvo. Ďalší nemeckí kolonisti prichádzali na Spiš za Bela II. (1131-1141) a Gejzu II. (1141-1161), čo pomohlo zmodernizovať... história baníctva (13.2.2009)

Záchrana Ludoviky (2. časť)
Originálna publikácia vo formáte pdf... história baníctva (12.2.2009)

Kruhy na Marsu důkazem vody?
Rozmrazování a opětovné zamrzání půdy v chladných koutech Země vytváří zajímavé zajímavé obrazce z kamení. Kupodivu je něco podobného k vidění i na Marsu... zaujímavosti (11.2.2009)

Záchrana Ludoviky (1. časť)
Šachta Ludovika sa nachádza vo výške 816 m n. m. Bola vybudovaná ako pomocná šachta po roku 1810, keď sa preborila šachta Maximilián, ktorá bola v prevádzke od roku 1567. Šachta Ludovika slúžila ako prístupová šachta na vyťaženie zarudnenia Maximiliánky. Ludovika dosiahla v roku 1822 hĺbku 390 metrov. Vodu na poháňanie ťažného stroja do bane privádzali unikátnym vodným systémom tzv. špaňodolinským jarkom... história baníctva (10.2.2009)

CZ - Pravčická brána
Pravčická brána je největší přirozená skalní brána na našem kontinentu, národní přírodní památka. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti. Její rozměry jsou úctyhodné, přesto se při pohledu z blízka zdají býti ještě větší... zahraničie (9.2.2009)

Byla mladá Země pustým vodním světem?
V současnosti vyčnívá z oceánu 28 procent povrchu planety. Určitě víme, že je to ve srovnání s historií Země poměrně slušná plocha, protože žijeme v době ledu a díky rozsáhlému zalednění je hladina světového oceánu neobyčejně nízko. V minulosti většinou bývalo souše méně... zaujímavosti (8.2.2009)

Úhorná - jazero pri Smolníku
Uhorňanské jazero vytvorili umele. Kedysi dávno bolo tu len úzke údolie malého Smolníckeho potoka a rôznych iných bočných bystrín. Kvôli nedostatku vody v baniach sa rozhodla správa baní urobiť umelú nádrž na vodu, aby ju mala stále...
pod drobnohľadom (7.2.2009)

Herľany - gejzír
Herliansky gejzír sa od klasických gejzírov odlišuje situovaním vo vulkanických vrchoch so skončenou sopečnou činnosťou a zásadne tým, že sa umelo aktivizoval vrtom hlbokým 404,5 m, ako aj nízkotermálnou vodou. Za zrod môže Herliansky gejzír ďakovať rozkvetu miestnych kúpeľov v 19. storočí, pre ktoré bolo treba zabezpečiť dostatok liečivej minerálnej vody...
pod drobnohľadom (6.2.2009)

SLOVENSKO - Reliéf (2. časť)
Naše vysočiny majú veliké výškové rozpätie, lebo Karpaty sú mladým alpínskym pohorím, ktoré sa najväčšmi dvíhalo v mladších treťohorách. Rozlišujeme tri kategórie vysočín...
pod drobnohľadom (5.2.2009)

CZ - Zbrašovské aragonitové jeskyně
Zbrašovské aragonitové jeskyně leží v údolí řeky Bečvy v lázních Teplice nad Bečvou. Zvláštností tohoto jeskynního systému je, že vznikl jak působením atmosférických vod a také teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích. Unikátní jeskynní výzdoba je tvořena minerálem aragonitem... zahraničie (4.2.2009)

Brnkání na nervy v Yellowstone
Yellowstone - skrytá hrozba z Wyomingu. Kredit: ABC News. Není už žádným tajemstvím, že pod křehkou vulkanickou krásou Yellowstone prakticky jistě dřímá budoucí supervulkán, který mohutnou explozí pravděpodobně vymaže široké okolí a zasype popelem většinu severoamerického kontinentu... zaujímavosti (3.2.2009)

SLOVENSKO - Reliéf (1. časť)
Na Slovensku od nepamäti odlišujú ľudia dve prírodné a z mnohých stránok aj hospodársky kontrastné časti svojej krajiny. Na severe je to karpatská vysočina, ktorú priliehavo nazvali "Horniaky" (i Horná zem). Na juhu sa zas rozkladá podkarpatská nížina, ktorú nazvali "Dolniaky" (i Dolná zem)...
pod drobnohľadom (2.2.2009)

Čarovne krásna Kvetnica pri Poprade (7. časť)
Úvaha mineralóga a poďakovanie. Naša planéta ZEM vznikala miliardy, milióny rokov. Horniny a minerály sa vyvíjali mnohými etapami, až do podoby, ktorú poznáme dnes. Aká premena ich ešte čaká, to môžeme len predpokladať. Svojou zodpovednosťou a výchovou našich deti prispejeme k ochrane živej a neživej prírody a tak ju zachovať...
pod drobnohľadom (30.1.2009)

Výjimečné meteority z Antarktidy
Smutně zaledněná Antarktida je díky nevkusně světlému povrchu ideálním nalezištěm meteoritů. Tmavé kameny jsou na bílém sněhu či namodralém ledu vidět už z dálky... zaujímavosti (29.1.2009)

Čarovne krásna Kvetnica pri Poprade (6. časť)
Mapa Kvetnice... 
pod drobnohľadom (28.1.2009)

Měsíc je mnohem starší než Země
Tým Jurije Alexandroviče Kosticyna (Yu. A. Kostitsyn) z Institutu Geochemie Ruské akademie věd (Russian Academy of Sciences ) použil izotopovou metodu, aby objasnil, kdy vzniklo jádro Země... zaujímavosti (27.1.2009)

Čarovne krásna Kvetnica pri Poprade (5. časť)
Minerály...
pod drobnohľadom (26.1.2009)

Tragické zemětřesení spustila naplněná přehrada
Naplnění nové přehradní nádrže mohlo spustit ničivé zemětřesení , jež si v čínské provincii Sečuán v květnu loňského vyžádalo 80 000 obětí na lidských životech... zaujímavosti (25.1.2009)

Čarovne krásna Kvetnica pri Poprade (4. časť)
Minerály...
pod drobnohľadom (24.1.2009)

Čarovne krásna Kvetnica pri Poprade (3. časť)
Fotografie...
pod drobnohľadom (22.1.2009)

Chladná kometa s „horkými“ minerály
První, předběžné výsledky analýzy kometárního prachu, který zpět na Zemi dopravila sonda Stardust, byly oznámeny na tiskové konferenci konané 13. března. K velkému překvapení nalezli vědci... zaujímavosti (21.1.2009)

Čarovne krásna Kvetnica pri Poprade (2. časť)
Bistro pod Zámčiskom, kde stál Popradský hrad...
pod drobnohľadom (20.1.2009)

Mexiko - Naica - jeskyně gigantických krystalů
Doly Naica v Chihuahua v Mexiku jsou funkční doly známé neobyčejně velkými krystaly. Naica je olověný, zinkový a stříbrný důl, ve kterém byly nalezeny veliké prostory obsahující krystaly selenitu (sádrovce) o průměru až 4 a délce až 50 stop(tedy průměr více než metr a délka přes 15m). Sál s těmito krystaly... zahraničie (19.1.2009)

Čarovne krásna Kvetnica pri Poprade (1. časť)
Mesto Poprad je okresné sídlo a centrum horného Spiša. Rozprestiera sa na brehoch rieky Poprad v nadmorskej výške 675m na južnom úpätí  Vysokých Tatier. Pôvod a význam názvu Tatier nie je doteraz vyriešený. Niektorí vedci jeho vytvorenie pripísujú obyvateľom, ktorí sídlili na Slovensku ešte pred príchodom Slovanov a to Keltom...
pod drobnohľadom (18.1.2009)

Zoznam zaujímavých internetových stránok...
Zoznam zaujímavých internetových stránok... zbieranie minerálov (17.1.2009)

Martské nanofosílie na Zemi
Je „buřtík“, který se táhne ze středu obrázku do pravého dolního rohu zkamenělým martským mikrobem? Meteorit ALH84001 se znovu a znovu dostává do středu pozornosti. „Šutr“ nalezený v roce 1984... zaujímavosti (16.1.2009)

Giovanni Antonio Scopoli
Giovanni Antonio Scopoli (známy aj ako Prof. Dr. Ioannes Antonius Scopoli, Johannes Antonius Scopoli, ale aj Ján Anton Skopoli) – (* 13. jún 1723, Cavalese, južné Tirolsko – 8. máj 1788, Pavia, Taliansko) – bol významný taliansko–rakúsky prírodovedec svetového mena... história baníctva (15.1.2009)

Mezinárodní prodejní výstava minerálů, drahých kamenů a šperků - Oslavany
Vážení přátelé, přijměte srdečné pozvání na Mezinárodní prodejní výstavu minerálů, drahých kamenů a šperků - Oslavany, která se koná  ve dnech 17.-19. dubna 2009 v prostorách Dělnického domu v Oslavanech... zbieranie minerálov (14.1.2009)

Hričovská skalná ihla - morfologická zaujímavosť - vápencový útvar v tvare ihly
Skalná ihla je zvyškom pôvodne vačšieho brala, ktoré sa vplyvom zvetrávania rozpadlo. Je súčasťou pruhu niekdajších korálových vápencov pochádzajúcich z paleocénnych útesov. Z fosílií možno sledovať...
pod drobnohľadom (13.1.2009)

Hnúšťa - z dejín mesta
Uprostred najdlhšieho horského pásma Slovenska, Slovenského rudohoria v Revúckej vrchovine, na južných výbežkoch Stolických vrchov a na sútoku Klenovskej a Tisovskej Rimavy, leží mesto Hnúšťa. Administratívnym členením sa radí do okresu Rimavská Sobota v Banskobystrickom kraji... história baníctva (12.1.2009)

CZ - Panská skála
Národní přírodní památka Panská skála (německy: Herrnhausfelsen) je geologická lokalita, na které se nacházejí kamenné varhany vzniklé sloupcovitou odlučností čediče při tuhnutí magmatu, které bylo obnažené vlivem lidské těžební činnosti do současné podoby. Nachází se u města Kamenický Šenov... zahraničie (11.1.2009)

Gamburcevovo pohoří je klíčem k pochopení mnohého
Pod kilometry antarktického ledu se skrývají tajemství, která zajímají nejen geology, ale i klimatology, protože jim mohou přinést spoustu jedinečných informací o klimatu v dávné minulosti naší Země... zaujímavosti (10.1.2009)

Jozef Horák
Jozef Horák - slovenský prozaik, dramatik, básnik, redaktor a literárny teoretik. Narodenie: 30. január 1907, Banská Štiavnica-Štefultov, Slovensko. Úmrtie  11. jún 1974 - Prešov, Slovensko. Jozef Horák (pseudonymy Ivan Mráz, Ján Adam, Ján Adamov, Jožo H. Tepliansky) (* 30. január 1907, Banská Štiavnica-Štefultov, Slovensko – † 11. jún 1974, Prešov, Slovensko) bol slovenský... história baníctva (8.1.2009)

Jelšava (2. časť)
1949 - 1950 - výstavba šachtovej pece č.IX. 1954 - 1955 - výstavba šachtovej pece č.X... história baníctva (7.1.2009)

Jelšava (1. časť)
Magnezitový závod v Jelšave, najväčší ťažobný a spracovateľský magnezitový závod na Slovensku, dnes v majetku Slovenských magnezitových závodov, akciová spoločnosť, Jelšava, má za sebou už vyše storočnú históriu... história baníctva (6.1.2009)

Jozef Karol Hell (6. časť)
Parný stroj J.K.Hella... história baníctva (5.1.2009)

Klokočov
Klokočovské skálie. Prírodná rezervácia od roku 1984. Celková výmera chránenej oblasti Klokočovského skália je 6,12 ha. Je to morfologický útvar pre flyšové územie Kysúc, predstavovaný pieskovcovo-zlepencovou skalnou hranou dlhou 300 metrov pri relatívnej výške 15-25 metrov...
pod drobnohľadom (4.1.2009)

Ohřívá Jupiter vodu na Europě?
Jupiterův měsíc Europa je už nějaký čas jedním z těles podezřelých z možného osídlení životem. Na první pohled je Europa jenom kus zmrzlého ledu... zaujímavosti (3.1.2009)

Jozef Karol Hell (5. časť)
Hellov vodostĺpcový čerpací stroj postavený na šachte Zigmund... história baníctva (2.1.2009)

CZ - Krkonoše
Krkonoše (polsky Karkonosze, německy Riesengebirge), někdy též označované jako Vysoké Sudety jsou nejvyšším pohořím České republiky a celého masivu Sudet. Leží v severních Čechách a na jihu polské části Slezska. Nejvyšší hora Krkonoš je Sněžka (1602 m)... zahraničie (1.1.2009)