Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Články v roku 2010

Zoznam článkov.   návrat na úvod

články 2010

Tafonomie
Tafonomie je důležitá samostatná poddisciplína vědního oboru paleontologie, zkoumající vznik fosílií a jejich způsob zachování. Snaží se o pochopení pohřbívacích procesů, které mají význam pro paleobiologické a paleoekologické interpretace. Zabývá se transportem, akumulací, fosilizací, změnami organických zbytků v průběhu diageneze (zpevňování sedimentů) a jejich případnou destrukcí... pod drobnohľadom (31.12.2010)

Katarínska burza 2010 - fotografie
Katarínska burza 2010 - fotografie... zbieranie minerálov (30.12.2010)

CZ - Tábor - geologická expozice Pod Klokoty
Záměrem geologické expozice Pod Klokoty v Táboře je předvést široké veřejnosti vybrané druhy hornin, které nás obklopují a jsou součástí neživé přírody našeho okolí. Expozice je koncipována tak, že návštěvníkům představuje exponáty hornin regionu Jihozápad s jednotlivými popisy ke každému vystavenému exempláři, s geologickou mapkou, zákresem lokality výskytu... zahraničie (29.12.2010)

CZ - Úpské rašeliniště
Lokalita na ploše 72,8 ha byla v roce 1952 vyhlášena za přírodní rezervaci. Leží v 1. pásmu Krkonošského národního parku v mělké proláklině mezi Sněžkou, Hraničním hřbetem a Studniční horou, průměrná nadmořská výška je 1400-1425 metrů. V Úpské rašelině pramení Úpa a Bílé Labe. Mocnost rašeliny je 0,40-1,20 metru. Jsou tu vodou... zahraničie (29.12.2010)

Aminokyseliny ve vzácném meteoritu Almahata Sitta
Výsledky dvouletého výzkumu zajímavého meteoritu zřídkavého typu poskytly důkazy o dramatických kolizích mezi „kosmickým smetím“. Když meteroid 2008 TC3 proletěl atmosférou, nad Núbijskou pouští kam jeho úlomky dopadly, svítalo. Vítr ještě nějakou dobu rozfoukával vodní páru zkondenzovanou v jeho stopě, ve které došlo při průletu k ionizaci molekul plynů... zaujímavosti (27.12.2010)

História a štruktúra Slovenskej asociácie zlatokopov
Slovenská asociácia zlatokopov je zastrešujúcou organizáciou pre zlatokopov združených v kluboch a cechoch na územi Slovenska. Na čele SAZ je prezident a dvaja viceprezidenti, na rozhodovaní sa podieľajú vedúci klubov a cechmajstri v rámci rozšíreného prezídia SAZ. V SAZ je združených 10 zlatokopeckých klubov a cechov. Prezident SAZ: Miroslav Nagy, viceprezidenti: Danka Múčková, Demeter Gacov - Miťo... zaujímavosti (26.12.2010)

Majster medovnikár: Dobrý medovník poteší oči i jazyk
Medovnikárske remeslo sa v Kremnici predáva z otca na syna už štvrtú generáciu. Najmladší pokračovateľ rodinnej tradície nemá ani tridsať rokov. V medovnikárskej dielni v centre Kremnice sa okolo cesta a populárnych vykrajovaných výrobkov točia samé ženy, prvý dojem tak môže návštevníka... zaujímavosti (25.12.2010)

www.nadler.estranky.cz
Západné Karpaty predstavujú veľmi zaujímavú geologicko-mineralogickú provinciu v rámci vývoja Strednej Európy. Do ich južných okrajov zasahujú severné výbežky Panónskej panvy, na východe na ne navazujú Východné Karpaty a na západe tvoria nadložie ponárajúceho sa Českého masívu. Západné Karpaty sú pomerne mladým pohorím, ak ich porovnávame so susedným Českým masívom v Čechách. Táto skutočnosť však nič nemení na zaujímavo... zaujímavosti (24.12.2010)

Čachtická jaskyňa
Čachtická jaskyňa je jaskyňa pri obci Čachtice, od roku 1972 národná prírodná pamiatka. Najstaršie prieskumné práce pri objavovaní podzemných priestorov v okolí Čachtíc sa datujú od rokov 1912 - 1914, ktoré vústili v auguste 1956 do objavu Čachtickej jaskyne. Blízke okolie jaskyne predstavuje krasovú plošinu s veľkými vyvýšeninami... pod drobnohľadom (23.12.2010)

Cez Korytnicu do Ľubietovej (2. časť)
Od Lučatína do Ľubietovej vedie málo frekventovaná cesta, ktorá má pomerne prijateľný sklon. Po dlhom zjazde sa nám veľmi šliapať nežiada, ale povzbudení blízkosťou cieľa naberáme nové sily. Do dediny prichádzame za nejakú štvrťhodinu... zbieranie minerálov (22.12.2010)

Cez Korytnicu do Ľubietovej (1. časť)
Na výlet do starého baníckeho mestečka vyrážame z Ružomberka na bicykloch. Je pracovný deň, začiatok júna. Prvé kilometre absolvujeme za úsvitu po značkovanej upravenej cyklotrase Ružomberok – Liptovská Osada. Cestujeme relatívne nabalení, pretože plánujeme výlet na dva dni... zbieranie minerálov (21.12.2010)

CZ - Skuteč, město obuvi a kameníků
Obuv a kvalitní žula, dva druhy zboží, které v minulosti proslavily městečko Skuteč. To leží zhruba patnáct kilometrů severovýchodně od Hlinska a ačkoliv není nejvyhledávanějším turistickým cílem, může se stát zajímavou zastávkou na našem putování severní částí Českomoravské vysočiny.... zahraničie (20.12.2010)

Hnúšťa
Lokalita Hnúšťa sa nachádza približne 25km s S od mesta Rimavská Sobota v centrálnej časti Slovenského Rudohoria. Samotnú lokalitu tvoria výskyty mastencovo – magnezitových šošoviek Mútnik a Samo. Tie sa nachádzajú na okraji mesta. Mútnik na SV približne 3km od mesta a Samo JZ od mesta pod vrchom Sinec. K Hnúšti sa zvykne priradzovať aj neďaleké ložisko v Hačave... zbieranie minerálov (19.12.2010)

Ako sme prišli o poklady v Mongolsku
Štát s najväčším, ladom ležiacim surovinovým bohatstvom. Takúto povesť získava dnes Mongolsko medzi svetovými ťažiarmi. Majú sa tam nachádzať najväčšie, zatiaľ nevyužité zásoby zlata, medi, kvalitného uhlia, nehovoriac už o uránovej rude a rudách takzvaných zriedkavých kovov. Preto sa do krajiny Džingischána hrnú investori zo všetkých končín zemegule... zaujímavosti (17.12.2010)

Strážovské vrchy - Strážov
Jadrové strážovské pohorie na rozdiel od väčšiny svojich „kolegov“ nemá jednotný hrebeň. Tvorí skôr nesúrodú sústavu menších horských pásiem s veľmi zložitou tektonickou stavbou. Charakteristický je aj takmer úplný nedostatok hornín strážovského... zbieranie minerálov (17.12.2010)

Geovědní a geologické mapy
Tyto stránky jsou věnovány geologickým a dalším mapám souvisejícím s geologickými vědami. Prozatím zde naleznete zejména informace o možnostech přístupu k geologickým mapám. Geologické mapy a další různé druhy geovědních map zobrazují informace o geologickém podloží, jeho stavbě, složení, jeho vhodnosti pro stavební činnost, údaje o podzemních vodách, údaje o ložiscích nerostných surovin... zaujímavosti (16.12.2010)

Priebeh žíl štiavnicko hodrušského systému
Priebeh žíl štiavnicko hodrušského systému... pod drobnohľadom (15.12.2010)

Světově unikátní český granát bude vytěžen za 99 let
České středohoří v Podsedicích na Mostecku ukrývá jedinečný lom na těžbu světově unikátního českého granátu, jinde v Česku se podobné místo nenachází. Granát se zde však těží už několik století a jeho ložisko se povážlivě tenčí - zásoby mají podle odborníků... zaujímavosti (14.12.2010)

Košické ložisko uránu patrí medzi najväčšie vo svete
Kanadská spoločnosť Tournigan Energy po prieskume tvrdí, že ložisko uránu na košickej Jahodnej patrí k najväčším na svete. Povolenie na ťažbu nemá, naráža najmä na odpor... zaujímavosti (13.12.2010)

Sinter - Hrabovo vo Veľkej Fatre
Nedávno prišiel milý mail s otázkou, prečo sú niektoré skaly v prírode pokryté niečím bielym, čo vyzerá ako pleseň ale je to tvrdé. Vyšiel som teda do Hrabova pri Ružomberku a "plesnivé" skaly odfotil... zbieranie minerálov (12.12.2010)

CZ - Granátová skála
Granátová skála je přírodní památka ev. č. 100, která se nachází v bývalém okrese Tábor. Správa AOPK České Budějovice. Důvodem ochrany je rulová skála s výskytem granátů... zahraničie (11.12.2010)

História baníctva v Kremnici
Už v roku 1328 keď kráľ Karol Róbert povýšil osadu Cremnychbana na kráľovské mesto baníkov a minciarov zrejme vedel, že poklady zeme v okolí Kremnice budú prínosom pre kráľovskú pokladnicu. História baníctva v tomto území bola už vtedy... história baníctva (10.12.2010)

Upálení pre vieru
Upáleniu farára Filipa Nikolaiho a rektora Jána Gregoriho v roku 1527 predchádzali dva protireformačné zákony. Prvý z roku 1523 požadoval, aby panovník všetkých luteránov, ich prívržencov "ako verejných bludárov a nepriateľov panny Márie potrestal na stratu hrdla a majetku... história baníctva (9.12.2010)

Kvetnica - chalkopyrit
Chalkopyrit - primárny Cu minerál z Kvetnice... zbieranie minerálov (8.12.2010)

Prach z Itokawy
Japonci zveřejnili první analýzy mikročástic, které po více než sedmi letech přinesla sonda Hayabusa z asteroidu Itokawa. O japonské sondě Hayabusa jsme psali již několikrát (například zde nebo zde). Proto úvodem jenom stručná rekapitulace. Před 7,5 lety vyslala Japonská kosmická agentura JAXA sondu Hayabusa (Sokol) na zpáteční let k asteroidu Itokawa... zaujímavosti (7.12.2010)

Staré pohľadnice z Hodruše - Hámrov
Staré pohľadnice z Hodruše - Hámrov... zaujímavosti (6.12.2010)

Hermanovské skaly
Nachádzajú sa v SV časti Slánskych vrchov. Predstavujú najväčší skálný komplex Slánskeho pohoria tvorený andezitmi a ryolitmi, na ktorých sa vyvinulo reliktné rastlinné spoločenstvo. Miestny názov tohoto... pod drobnohľadom (5.12.2010)

CZ - Havířov
Město vzniklo na jižním okraji ostravsko-karvinské průmyslové oblasti v podhůří Beskyd. Hlavním důvodem jeho vzniku byla potřeba zajistit byty pro pracovníky dolů a hutí v období rozvoje průmyslu na Ostravsku po 2. světové válce... zahraničie (4.12.2010)

Charles Lyell
Sir Charles Lyell (* 14. november 1797, Kinnordy, Forfarshire, Škótsko – † 22. február 1875, Londýn) bol anglický právnik a geológ s prívlastkom „otec modernej geológie“. Charles Lyell pochádzal zo šľachtickej rodiny, bol najstarší z desiatich detí. Jeho otec, takisto Charles, bol botanikom a podporoval svojho syna v záujme o prírodné vedy... história baníctva (3.12.2010)

Špania Dolina - historické fotografie
Špania Dolina - historické fotografie... história baníctva (2.12.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (9. časť)
Chatka na mieste starého baníckeho domčeka... zbieranie minerálov (1.12.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (8. časť)
Záverom našej túry v Starohorských vrchoch je zostup dolinou Richtárová. Po kľukatej pôti lesnými cestami prichádzame k prvým domčekom - chatkám na dne doliny. Banícka osada je okrem Španej Doliny asi najzachovelejšia v “revíri”. Mnohé domčeky stoja v málo zmenenej podobe, niektoré vyzerajú ako pôvodné... zbieranie minerálov (30.11.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (7. časť)
Priblížený záber na vežičku nad Starými Horami... zbieranie minerálov (29.11.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (6. časť)
Opúšťame sedlo Dolný Šturec a začíname zostup. Kráčame po neznačkovanej zvážnici do Richárovej - “žltý” chodník sa nám zdá pridivoký a mokrý. Klesanie je zo začiatku pomerne strmé, výšku strácame veľmi rýchlo. Z rúbanísk máme pekné výhľady do doliny a na Fatru. Klesáme priamo pod vrchol Jelenskej skaly, jej vápencové bralá máme za chvíľu priamo nad sebou... zbieranie minerálov (28.11.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (5. časť)
Pohľad zhora na haldy na Pieskoch, vzadu dolina Richtárová... zbieranie minerálov (27.11.2010)

Katarínska burza 2010 - 6. ročník predajnej výstavy minerálov a prírodnín
V dňoch 26.11. (piatok) a 27.11.2010 (sobota) sa vo vestibule Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Trieda A. Hlinku 1. uskutoční 6. ročník predajnej výstavy minerálov a prírodnín - KATARÍNSKA BURZA. Vstupné zdarma... zbieranie minerálov (26.11.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (4. časť)
Jedľové porasty za Pieskami... zbieranie minerálov (25.11.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (3. časť)
Do sedla Dolný Šturec vyrážame po krátkej zastávke na Pieskoch. Obchádzame turistický chodník, pokračujeme ďalej cestou dookola. Stúpame strmšie asi kilometer a zastavujeme pri prvom krajšom výhľade. Z rúbaniska vidíme dolinu Zelená, protiľahlý svah s cestou, po ktorej sme prišli... zbieranie minerálov (24.11.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (2. časť)
Studené ráno na Starých Horách... zbieranie minerálov (23.11.2010)

Staré Hory - Piesky - Dolný Šturec - Richtárová (1. časť)
Ako-tak vystrábený sa až mykám od netrpezlivosti, kam sa vybrať na výlet. Počasie hlásia krásne, vraj dokonca typické inverzné, takže neváham a plánujem s kamarátom dlhšiu túru v Starohorských vrchoch. Ráno vyrážame z Ružomberka autom a valíme smerom k Starým Horám, kde plánujeme výlet začať aj skončiť. V Ružomberku je na koniec októbra neskutočne... zbieranie minerálov (22.11.2010)

Krajcerovi chýba v zozname pamiatok svetového mena Kremnica
Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) chce, aby bola do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva zapísaná aj Kremnica. Kremnica si podľa ministra kultúry zaslúži zápis v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO... zaujímavosti (21.11.2010)

Mníchov 2010
Prešiel rok a ako vždy na prelome októbra a novembra sa konala najväčšia mineralogická akcia v Európe burza v Mníchove, na ktorej sme sa zúčastnili aj my. Ako sme sa dozvedeli, tento rok vystavovalo o 100 vystavovateľov menej ako minulý rok, ale aj tak ich bolo hojne, okolo 1100 vystavovateľov z celého sveta. Keďže sa špecializujeme na slovenské a rumunské vzorky, neprišli sme si veľmi na svoje. Týchto minerálov... zbieranie minerálov (20.11.2010)

CZ - Zlatý vrch - Stříbrný vrch
Zlatý a Stříbrný vrch jsou dva čedičové kopce, vyčnívající asi 0,5 km nad východním okrajem Lísky. Dříve se označovaly také jako Velký a Malý Rybí vrch (Fischberg) a na obou se lámaly čedičové sloupce. Dnes už jsou ale zdejší lomy opuštěné, Zlatý vrch je národní přírodní rezervací a od roku 2002 kolem něj prochází naučná stezka... zahraničie (17.11.2010)

Cyklotúra Geopark Novohrad–Nógrád (NCH Šomoška)
Hrad Šomoška a hlavne okolité čadičové útvary nájdete na stovkách fotografií na internete aj v knihách. Čadič sa odjakživa nachádza v slovenských učebniciach spolu s názvom anglického pôvodu - bazalt. Oba názvy označujú tú istú tmavosivú, niekedy čiernu horninu sopečného pôvodu... zaujímavosti (18.11.2010)

Geologické mapy online - Slovensko
Mapové výstupy a pripojené informácie majú informatívny charakter s podrobnosťou uvádzanej mierky. Nenahradzujú podrobný inžinierskogeologický alebo hydrogeologický prieskum... zaujímavosti (17.11.2010)

Do Dolného kostola Kalvárie sa vrátili zreštaurované oltáre
Obnova banskoštiavnickej Kalvárie pokračuje. Na pútnické miesto má prinavrátiť život. Výsledky úsilia pri záchrane unikátneho sakrálneho komplexu - banskoštiavnickej Kalvárie, odprezentovalo obyvateľom... zaujímavosti (16.11.2010)

Čutkovo - odkryvy (2. časť)
Skalné odkryvy v Čutkove... zbieranie minerálov (15.11.2010)

Čutkovo - odkryvy (1. časť)
Do Čutkova mám namierené tentokrát na bicykli, vyrážam tesne predpoludním. Prepletám sa ružomberskou premávkou z centra mesta smerom na sídlisko Kľačno. Tu je už cesta voľnejšia. Po troch kilometroch od centra mesta prichádzam do mestskej časti Černová pri ústí doliny Čutkovo. Smerujem preto rovno do doliny. Na jej konci obchádzam kolibu “U dobrého pastiera”, z ktorej... zbieranie minerálov (14.11.2010)

Bingham Canyon Mine
V tejto najväčšej povrchovej bani na svete (Bingham Canyon Mine), ktorá sa nachádza v americkom štáte Utah (asi 28 km od Salt Lake City) sa ťaží od roku 1863 až doteraz meď, molybdén, drahé kovy. Rozprestiera sa... zaujímavosti (13.11.2010)

Kvetnica - opál
Ing. Petr Pavliš z Kutnej Hory ČR a RNDr. Rudolf Ďuďa napísali spoločne knihu Nejzajímavější mineralogická naleziště Slovenska. Na strane 43 sú uverejnené minerály v lokalite Kvetnica. Ktorý z minerálov ma však zaujal bol opál... zbieranie minerálov (12.11.2010)

CZ - Horní Blatná
Město Horní Blatná (německy Bergstadt Platten) se nachází v okrese Karlovy Vary, kraj Karlovarský ve vrcholových partiích Krušných hor. Ke dni 31. 12. 2007 zde žilo 843 obyvatel. Historické jádro města patří k nejzachovalejším v Krušných horách a je městskou památkovou zónou... zahraničie (11.11.2010)

XXVII. Medzinárodné stretnutie zberateľov nerastov a skamenelín v Bratislave
XXVII. Medzinárodné stretnutie zberateľov nerastov a skamenelín v Bratislave... zbieranie minerálov (10.11.2010)

Pohľad na Štiavnicu z oblakov
Pohľad na Štiavnicu z oblakov... pod drobnohľadom (9.11.2010)

Štiavnické čítanie z náhrobných kameňov
Už iba starí Štiavničania si pamätajú posledné pohreby z tých miest. Náhodní turisti by ich sotva nazvali cintorínmi. Len kde-tu náhrobný kameň, ktorý z posledných síl stráži pamiatku na svojho mŕtveho. V Banskej Štiavnici je toľko cintorínov, koľko býva len vo veľkých mestách... zaujímavosti (8.11.2010)

Erózia
Erodológia je veda o rozrušovaní zemského povrchu eróziou. Erózia je najškodlivejší z činiteľov, proti ktorým sú lesnícke meliorácie v našich podmienkach zamerané. Slovo erózia má latinský pôvod a značí rozhlodávať... pod drobnohľadom (7.11.2010)

Žibritov (2. časť)
Romantická studňa pri ceste do Žibritova... zbieranie minerálov (6.11.2010)

Žibritov (1. časť)
Malá dedinka v Štiavnických vrchoch neďaleko Krupiny má krásne okolie. Pohorie je tu pokryté rozsiahlymi, malebnými dobovými lesmi a teší sa vcelku malej pozornosti turistov. Medzi lokality, významom výrazne presahujúce regionálny charakter patrí Štangarígel – krásna a ojedinalá ukážka päťbokej stĺpovitej odlučnosti andezitu. Ploché a nevysoké kopce... zbieranie minerálov (5.11.2010)

CZ - Horní Město
Horní Město (německy Bergstadt) je obec ležící v okrese Bruntál, jihozápadně od Rýmařova. Má 980 obyvatel (2010) a její katastrální území má rozlohu 3 162 ha. Na území obce se dříve nacházely doly na stříbro. Již v r. 1398 se zde rozkládala osada Hankštejn. Město bylo založeno jako svobodné královské horní město v r. 1580 za císaře Rudolfa II... zahraničie (4.11.2010)

Montanistické akcie v roku 2009
Montanistické akcie v roku 2009 na stránke Ružomberského jaskyniarskeho serveru... zbieranie minerálov (3.11.2010)

Málinec
Po páde Veľkej Moravy, následkom prirodzeného prírastku obyvateľstva, dochádza k sťahovaniu obyvateľstva a to predovšetkým úvalmi riek. Takto prostredníctvom hradov a kláštorov sa postupovalo aj povodím Ipľa, kde sa v 12. storočí pri hraničných zásekoch... história baníctva (2.11.2010)

Mineralogicko-petrografický exkurzní průvodce po území Moravy a Slezska
Tato webová stránka je výsledkem řešení projektu FRVŠ č. 1365/2005, "Multimediální mineralogicko-petrografický exkurzní průvodce po území Moravy a Slezska". Snahou autorů bylo zpracovat exkurzní lokality pokrývající rovnoměrně celé zájmové území... zaujímavosti (1.11.2010)

Zámutov
Obec Zámutov a jej chotár sa nachádza na východnom úpätí Slanských vrchov v nadmorskej výške 250 m. Kartograficky zachytené vyvýšeniny, nachádzajúce sa v tesnej blízkosti sú: južne Valenčica – 432 m, západne Baran – 412 m, severne Železna hura... pod drobnohľadom (31.10.2010)

Málinec - geológia
Prevažná časť Ipeľskej planiny na území LHC Málinec je budovaná kryštalinikom prvohorného a starohorného veku, ktoré reprezentujú predovšetkým granitoidy, menej horniny premenené. Druhohorný obal týchto hornín sa nezachoval. V najnižších častiach LHC sa nachádzajú neogénne sedimenty... pod drobnohľadom (30.10.2010)

Vlkolínske lúky (2. časť)
Limonit s kalcitom v slienitom vápenci... zbieranie minerálov (29.10.2010)

Vlkolínske lúky (1. časť)
Na výlet vyrážame v dobrej partii z Ružomberka autom na Vlkolínec. Cesta je známa - 7 kilometrov na juh a potom odbočka do Trlenskej doliny. Auto nechávame kúsok pod dedinou. Je našťastie popoludnie bez dažďa a hoci slnko je zubaté, deň je celkom vydarený... zbieranie minerálov (28.10.2010)

Banské vozíky
Vozíky v bani Dúbrava. Rozchod 550 mm... história baníctva (27.10.2010)

Nejnebezpečnější sopky světa vybuchují neustále. Tři jsou v Evropě
Desetitisíce cestujících uvízlých na letištích po celém světě, finanční ztráty aerolinek téměř dvě miliardy dolarů. To jsou následky nedávné erupce islandské sopky Eyjafjallajökull. Zmapovali jsme proto... zaujímavosti (26.10.2010)

CZ - Nový Knín
Patrně až po založení knížecího dvorce s kostelem se na protějším (levém) břehu Kocáby začalo rozvíjet vesnické zázemí, původně asi rozptýleného rázu. Novou formu se mu pokusil dát v r. 1321 jeho vlastník Štěpán z Tetína, který znovu vysadil dnešní Starý Knín na emfyteutickém právu (tj. německém), společně s dalšími osadami... zahraničie (25.10.2010)

Sása
Malý andezitový lom pri Sáse (Piešovciach) vo Zvolenskom okrese je vynikajúco skrytý pred očami okoloidúcich. Je to akási kombinácia stenového a jamového lomu – nachádza sa v miernom svahu... zbieranie minerálov (24.10.2010)

Měsíční horniny a nerosty
Povrch Měsíce je miliardy let vystavován působení dopadů malých asteroidů a komet. V průběhu času tyto dopady rozdrtily a „překopaly“ měsíční povrch a vytvořily jemnou vrstvu označovanou jako „regolit“. Tloušťka regolitu kolísá od 2 metrů u mladší moří... pod drobnohľadom (23.10.2010)

22. ročník predajnej výstavy minerálov, skamenelín a výrobkov z drahých kameňov - Banská Bystrica
Tento rok sa uskutoční v poradí 22. ročník predajnej výstavy minerálov, skamenelín a výrobkov z drahých kameňov. Bude sa konať už obvykle v obchodnom centre EUROPA v Banskej Bystrici. Akcia je jednou z najväčších mineralogických podujatí v Slovenskej republike... zbieranie minerálov (22.10.2010)

Bahenní sopka
Bahenní sopka je cítit po vyvěrajících sopečných plynech, zejména po síře. Na obrázku je sopka u Salton Sea, Palm Springs, USA. Bahenní sopka je místo na zemském povrchu, obvykle tvaru hory, kde plyny nebo vodní páry... pod drobnohľadom (21.10.2010)

Zájazd - Mineralientage Mníchov GEOFA 2010
Pozvánka... zbieranie minerálov (20.10.2010)

Devičie
Devičie je malá dedinka v okrese Krupina asi 30 km južne od Zvolena. Leží na južnom úpätí Štiavnických vrchov. Dnes tu žije len niekoľko sto obyvateľov. Chotár obce leží na dotyku Štiavnických vrchov s Krupinskou planinou... zbieranie minerálov (19.10.2010)

V roku 1971 zaplavil Hornú Ves biely kal
Staré banské odkalisko na Hornou Vsou sledujú dodnes. V roku 1971 sa jeho hrádza pretrhla a zaplavila obec bielym kalom. Situácia bola podobná, aj keď nie až taká dramatická ako v maďarskej Ajke. Dedinka v blízkosti Kremnice doplatila v 70. rokoch minulého storočia na to... zaujímavosti (18.10.2010)

René Just Haüy
René Just Haüy (známy aj pod menom abbé Haüy, kvôli titulu čestný kanonik Notre Dame) (* 28. február 1743, Saint-Just-en-Chaussée – † 3. jún 1822, Paríž) bol francúzsky mineralóg, ktorý je považovaný za zakladateľa kryštalografie... história baníctva (17.10.2010)

CZ - Písečný vrch
Písečný vrch je přírodní rezervace ležící 2,5 km jihovýchodně od obce Bečov v okrese Most v Ústeckém kraji na stejnojmenném kopci Písečný vrch (318 m). Přírodní rezervace je významná jednak jako lokalita vzácných... zahraničie (16.10.2010)

Jánošíkova päsť (2. časť)
Jánošíkova päsť a jej okolie na úpätí Mnícha... zbieranie minerálov (14.10.2010)

Jánošíkova päsť (1. časť)
K skalnému útvaru na úpätí vrchu Mních vyrážam z Ružomberka na bicykli. Cesta našťastie nie je dlhá - od železničnej stanice popod kopec asi 2 kilometre. Skalná päsť stojí len 50 metrov nad cestou do Liskovej a Liptovskej Teplej. Neďaleko skalného útvaru sa nachádza domček, je tu aj malé “parkovisko” a pekný kríž medzi dvoma lipami... zbieranie minerálov (13.10.2010)

Kremnická Andrej štôlňa a jej význam
Po skončení likvidácie podzemia v roku 1975 sa realizovali práce na príprave projektu podrobného geologického prieskumu v oblasti Šturca. V roku 1982 sa uskutočnila zarážka štôlne Andrej, ktorá bola situovaná neďaleko šachty Ludovika v úroveni 652 m n. m. Baníci sa netradičným spôsobom zahĺbili do zeme. Vykopali zárez, postavili banskú... história baníctva (13.10.2010)

www.geopokec.estranky.cz
Mineralogické burzy, fotografie minerálov, zber minerálov, predajné ceny... zaujímavosti (12.10.2010)

Zlato - hlavné ložiskové typy
Vzácne sa zlato vyskytuje v pegmatitoch s wolframitom a v Au-pegmatitoch, kde zrastá s krystalmi scheelitu. V menšej miere sa spolu so scheelitom a teluridmi Bi vyskytuje v kontaktných skarnoch... pod drobnohľadom (11.10.2010)

Fotoreportáž - Salamander 2010
Fotoreportáž - Salamander 2010... zaujímavosti (10.10.2010)

Hliník nad Hronom
V okolí Hliníka nad Hronom sa nachádzajú viaceré prejavy kremičitej mineralizácie, ktorá je pozorovateľná hlavne v miestnom lome, ktorý sa nachádza vpravo od cesty smerom na Sklené Teplice. Jedná sa o pomerne veľký, niekoľko etážový ryolitový kameňolom... zbieranie minerálov (9.10.2010)

CZ - Pozoruhodná moravskoslezská sopka. Velký Roudný, hora s Boží stopou
Donedávna přitahoval kopec Velký Roudný v Nízkém Jeseníku díky svému vulkanickému původu hlavně milovníky neživé přírody. Po vybudování nové rozhledny před třemi lety se unikátní stratovulkán stal magnetem i pro mnohé turisty... zahraničie (8.10.2010)

Nová mapa skrytých pokladů
Mezinárodní tým geofyziků z Norska, USA a Německa shrnul mnohé dosavadní poznatky z geofyziky i geologie a pomocí modelu vytvořil mapu, jež by měla odhalit místa, kde se v dostupných hloubkách mohou nacházet ložiska diamantů. Výsledky studie zveřejnilo... pod drobnohľadom (7.10.2010)

Smrekovica 2010 (3. časť)
Pred nami Skalná Alpa... zbieranie minerálov (6.10.2010)

Smrekovica 2010 (2. časť)
Smrekovica - cesta k bývalej chate SCP Ružomberok... zbieranie minerálov (5.10.2010)

Smrekovica 2010 (1. časť)
Na Smrekovici som nebol už takmer dva roky, takže sa teším, že ju (starú lásku) opäť uvidím. Beriem so sebou dcérku, takže autom vyliezame po ceste z Podsuchej až na siedmy kilometer. Cesta je opäť o niečo rozbitejšia ako minule, celkove ale vzhľadom k drsným podmienkam veľmi dobrá. Prevýšenie od doliny Revúcej je asi 700 metrov... zbieranie minerálov (4.10.2010)

Bohatstvo ukryté v zemi, história a súčasnosť ložiska zlata v Kremnici
“Bohatstvo ukryté v zemi, história a súčasnosť ložiska zlata v Kremnici”, od autora Ing. Olivera Finku je jedinečnou publikáciou, ktorá približuje populárnou formou históriu baníctva v Kremnici. Je rozdelená do niekoľkých kapitol... zaujímavosti (3.10.2010)

Ročná banská značka roku 1510 v bani Všetkých svätých, Hodruši - Hámroch
Banské značky vytesané v stenách banských diel, ktorých účelom bolo najmä zaznamenanie štvrťročných a ročných postupov banských chodieb pri razení, významné dátumy spojenia banských diel a vyznačenie hraníc banských mier v podzemí sa v historických štôlňach vyskytujú častejšie ako by sa zdalo, na Slovensku však ich štúdiu, triedeniu a interpretácii nebola venovaná... história baníctva (2.10.2010)

Banícke múzeum v Gelnici
Budova múzea bola postavená roku 1802. Na jej výstavbu bol použitý materiál z hradných múrov. Vznikla z renesančného jadra pričlenením ďalších budov v duchu tereziánskeho baroka... zaujímavosti (1.10.2010)

Kecerovský Lipovec
Lokalita hyalitu sa nachádza približne 3km V od Kecerovského Lipovca v Slánskych vrchoch. Tvoria ju rôzne veľkosti andezitových balvanov, na ktorých sa nachádzajú povlaky a kôry hyalitu. Hrúbka kôr... zbieranie minerálov (30.9.2010)

CZ - Bílé kameny
Bílé kameny, tzv. Sloní kameny (německy Elefantensteine) jsou izolovaná, morfologicky výrazná skupina asi 20 m vysokých skal 1 km severně od Jitravy na úpatí vrchu Vysoká. Díky příměsi kaolinitu má skalní útvar nápadně bílou barvu a oblé tvary, čímž připomíná... zahraničie (29.9.2010)

V Gemerskej Polome testujú mastenec
Po trojročnej intenzívnej príprave a investíciách v sume vyše 16 miliónov eur začala spoločnosť VSK Mining v Gemerskej Polome v okrese Rožňava overovaciu ťažbu mastenca, považovaného za minerál 3. tisícročia... zaujímavosti (28.9.2010)

Digitalizujú stovky rokov staré mapy
V Štátnom ústrednom banskom archíve majú najväčší skener na Slovensku. Vďaka nemu stovky rokov staré mapy zachovávajú aj v digitálnej podobe... zaujímavosti (27.9.2010)

Jazierce (3. časť)
Pohľad na nízkotatranské Ostrô... zbieranie minerálov (26.9.2010)

Jazierce (2. časť)
Pohľad na vrch Polčíkovo. Je budovaný prevažne fatranským kryštalinikom... zbieranie minerálov (25.9.2010)

Jazierce (1. časť)
K Jaziercom vyrážame z Ružomberka smerom na juh. Prechádzame mestskou časťou Biely Potok a pri motoreste Vlčí dvor odbočujeme smerom na Vlkolínec. Hneď ako prejdeme mostom ponad rieku Revúcu, odbočujeme ale vľavo. Po krátkom strmom stúpaní prichádzame k „pionierskemu“ táboru Jazierce. Tu nechávame stáť auto a pokračujeme... zbieranie minerálov (24.9.2010)

Banský Studenec
Obec Banský Studenec leží v časti Štiavnických vrchov v úzkej doline Kolpašského potoka. Okolie obce je chudobné na lesy. Miestne podložie tvorí najmä hnedé... história baníctva (23.9.2010)

Vysoké Tatry: V Javorovej doline vzniklo nové pliesko
Vo Vysokých Tatrách objavili ochranári nové pliesko. Prvýkrát ho spozorovali v roku 2008. Pozorovania za uplynulé roky potvrdili, že ide o jazero, ktoré nevysychá... zaujímavosti (22.9.2010)

CZ - Naleziště a zpracování achátů (2. časť)
Nyní se budeme zabývat zpracováním achátů. Budeme postupovat krok za krokem, od nalezení až po vyleštění... zahraničie (21.9.2010)

CZ - Naleziště a zpracování achátů (1. časť)
Acháty se nalézají jako pecky ve výlevných horninách nazývaných melafýry. Melafýry se nacházejí v pruhu od Zvičiny až po Ještěd. Větráním dochází k odnosu materiálu z melafýrů a jeho rozvlečení po svazích kopců, odtud je materiál spolu s peckami transportován do blízkých potoků a říček. Tyto toky jej transportovaly do dnešních nalezišť... zahraničie (20.9.2010)

Vyhradené a nevyhradené nerasty - stručne
V platnosti je banský zákon, ktorý hovorí o tom, že máme vyhradené a nevyhradené nerasty.... pod drobnohľadom (19.9.2010)

Prečo sa zem občas trasie?
Peter Moczo, vedúci katedry astronómie a fyziky Zeme na FMFI UK. "Prečo sa občas zem trasie?" Neodborníkovi sa to takto môže zdať. V skutočnosti sa povrch Zeme trasie neustále. Ako to vieme? Predstavme si rám, ktorý je pevne pripevnený ku skale na povrchu Zeme. K rámu je voľne pripevnené závažie. Ak sa skala nehýbe... zaujímavosti (18.9.2010)

Bratislavské mineralogické dni 9.10. - 10.10. 2010
Bratislavské mineralogické dni 2010... zbieranie minerálov (17.9.2010)

Novoveská Huta - ložisko sadrovca (2. časť)
Vstup do banského závodu v Novoveskej Hute... zbieranie minerálov (16.9.2010)

Novoveská Huta - ložisko sadrovca (1. časť)
Do Novoveskej Huty cestujeme zo Spišskej Novej Vsi popoludní. Hlavný bod denného programu – návštevu novoveskej ZOO sme šťastlivo absolvovali, takže dieťatko je spokojné a privolilo aj na druhú časť – návštevu baníckej dediny... zbieranie minerálov (15.9.2010)

Najväčší diamant objavený pred 105 rokmi v južnej Afrike
Diamant Cullinan bol nájdený Frederickom Wellsom, pracovníkom Premier Diamondom, ťažobná spoločnosť Cullinan, 26. januára 1905. Kameň bol pomenovaný po sirovi Thomasovi Cullinanovi, majiteľovi diamantovej bane. Sir William Crookes vykonal... zaujímavosti (14.9.2010)

Nitrianske Pravno
Nitrianske Pravno a okolité obce vďačia za svoj rozvoj banskému podnikaniu, s ktorým úzko súviselo osídľovanie celej oblasti nemeckými kolonistami. Táto historická skutočnosť ovplyvnila nielen hospodársko-sociálny a kultúrno-spoločenský výzor mestečka... história baníctva (13.9.2010)

Vápenka - Pece
Vápenky dělíme dle kontinuity provozu na pece periodické a pece kontinuální... pod drobnohľadom (12.9.2010)

Vápenka - Počátky pálení vápna
Vápno se používalo již ve starověku jako pojiva do malt i jako hnojiva. Znalost vápna spadá do doby 3000 let před naším letopočtem, kdy již Egypťané používali vápenné malty obsahující sádru. Pojivo se pravděpodobně vyrábělo pálením sádrovce s příměsí vápence, který se v Egyptě vyskytuje. Pálilo se v pecích, které byly... pod drobnohľadom (11.9.2010)

CZ - Mumlavský vodopád
Mumlavský vodopád je vodopád, který se nachází v okrese Semily v České republice asi 1,5 km od rekreačního střediska Harrachov. Vytváří jej řeka Mumlava a překonává až... zahraničie (10.9.2010)

Orcus Patera na Marsu zůstává záhadou
Je neobvyklá jizva na tváři Marsu jménem Orcus Patera nekonformním vulkánem, erodovaným kráterem anebo stopou po neobvykle šikmém zásahu kosmického tělesa Až konečně začneme létat pravidelnými linkami na Mars, tak se podivuhodný kříženec mezi sopkou a meteoritickým kráterem Orcus Patera... zaujímavosti (9.9.2010)

Kopanice
Kopanice ležia na strednom Slovensku v nadmorskej výške 622 metrov v okrese Žarnovica v CHKO Štiavnické vrchy a od roku 1980 sú častou obce Hodruša-Hámre (260m.n.m), ktorá je jednou s najdlhších obcí na Slovensku... história baníctva (8.9.2010)

Salamandrové dni 2010
Mestské slávnosti, oslavy baníkov, geológov, hutníkov a naftárov, oslava bohatej štiavnickej histórie a tradícií, dobrá zábava - to všetko sú Salamandrové dni. Ich tradíciu začali študenti slávnej Baníckej akadémie. Od deväťdesiatych rokov minulého storočia... zaujímavosti (7.9.2010)

Ludrovská dolina - Kde zo skaly voda padá (2. časť)
Pohľad na lúky pod Brankovom... zbieranie minerálov (6.9.2010)

Ludrovská dolina - Kde zo skaly voda padá (1. časť)
Ludrovská dolina je najzápadnejšia dolina v Nízkych Tatrách. Tiahne sa od krásneho rozložitého Salatína v dĺžke 8 kilometrov na sever k Ružomberku. V jej závere sa nachádza krásna tiesňava Hučiaky, pripomínajúca kaňony Slovenského raja... zbieranie minerálov (5.9.2010)

Zborník Montánna história, roč. 2, 2009
LC, s.r.o. práve vydala zborník Montánna história, roč. 2, 2009, zostavovateľ Miroslav Lacko, 420 strán (z toho 75 strán v plnej farbe)... história baníctva (4.9.2010)

Malinová
Medzi obce založené, alebo doosídlené na nemeckom práve, ktoré sa nachádzajú v severnej časti dnešného okresu Prievidza, patrí Malinová. Prvé správy o nej máme zo 14. storočia (z roku 1339), kedy nemeckí kolonisti doosídlili... história baníctva (3.9.2010)

CZ - Archeologové našli u Moravského Krumlova 4000 let starý hrnec
Těžební šachty a v nich překvapivě i 4000 let starý hrnec nalezli archeologové v uplynulých dnech u Moravského Krumlova na Znojemsku. V tamním lese bádají už 17 let. Dlouhodobý výzkum potvrzuje jejich původní domněnku - u Moravského Krumlova patrně leží nejstarší doly v Evropě... zahraničie (2.9.2010)

Celoslovenská burza minerálov - Banská Štiavnica 2010
Otvorené: v piatok 14.00 – 19.00, sobota 9.00 – 16.00... zbieranie minerálov (1.9.2010)

História ťažby zlata na Hornej Nitre (2. časť)
Osídlenie Chvojnice úzko súvisí s ťažbou zlata. Prví osadníci boli baníci, ktorí boli povolaní na ťažbu rudy. Meno osady naznačuje, že to boli nemeckí kolonisti. Prišli sem z Nitrianskeho Pravna roku 1337. Kopy kameňov pri potoku Chvojnica od Fichten až po Oberort /Horné miesto/,veľa prázdnych šácht a a štôlní dokazujú bohatú minulosť... história baníctva (31.8.2010)

História ťažby zlata na Hornej Nitre (1. časť)
Pohorie Malej Magury vošlo do histórie s početnými náleziskami zlatej rudy, olova, striebra a iných vzácnych kovov. Zlatá niť spája mestečká a obce Hornej Nitry po oboch stranách pohoria. Poruba, Chvojnica, Malinová, Nitrianske Pravno, Tužina, Gápel, Čavoj, Zliechov, Valaská Belá, Nevidzany, Diviaky n./Nitrou sú spojené spomienkami na slávnu... história baníctva (30.8.2010)

www.bajkomktajchom.sk - horská cyklistika v Štiavnických vrchoch
Trasy Bajkom k tajchom sú vedené v nádhernom prostredí Štiavnických vrchov. V bezprostrednom okolí trás sa nachádza množstvo pozoruhodných prírodných zaujímavostí a pamiatok, ktoré sú úzko zviazané so slávnou baníckou históriou tohto regiónu... zaujímavosti (29.8.2010)

Olcnava
Na návštevu tohto vápencového lomu v Olcnave sme si vybrali jednu krásnu augustovú nedeľu. Keďže nikto z nás a ani našich priateľov v tomto lome ešte nebol a nemali sme žiadne relevantné informácie... zbieranie minerálov (28.8.2010)

Panoráma - Hodruša - Hámre
Hodruša - Hámre - Banská Hodruša - pohľad na historickú časť obce... pod drobnohľadom (27.8.2010)

Biely Potok – odkryv v obci
Na svojich cyklistických potulkách dolným Liptovom som narazil na pekný odkryv vo vápencových súvrstviach v obci Biely Potok – 5 kilometrov južne od Ružomberka. Odkryv sa nachádza na súkromnom pozemku... zbieranie minerálov (26.8.2010)

Prečo sopka chrlí oheň?
Krátka odpoveď je - lebo naša Zem je horúca, a aj keď sa stále ešte trochu zohrieva, chladne. Podrobnejšie treba odpovedať na ďalšie otázky: Prečo je Zem... zaujímavosti (25.8.2010)

CZ - Společnost Barbora - Solvayovy lomy
Společnost BARBORA vznikla v roce 1993. Zakládajícími členy byli mladí lidé, kteří se do té doby věnovali různým činnostem jako je ochrana přírody, speleologie, montanistika, staré stroje a podobně. Popudem k založení vlastního občanského sdružení byla myšlenka vytvořit v opuštěném vápencovém lomu muzeum v přírodě... zahraničie (24.8.2010)

Margita a Besná už pltníkov na Váhu nestrašia
Plte, dopravný prostriedok z minulých storočí, sa na najdlhšiu slovenskú rieku Váh vrátili pred jedenástimi rokmi. Už nie ako zdroj obživy, ale ako zdroj zábavy. Namiesto dreva... zaujímavosti (21.8.2010)

Panoráma - Špania Dolina - výhľad z haldy Maximilián
Špania Dolina - Výhľad z haldy Maximilián - panoráma... pod drobnohľadom (20.8.2010)

Biely Potok – zárez v brehu riečky Revúcej
Revúca je krásna horská rieka, ktorá odvodňuje veľkú časť dolného Liptova. Zberá vody z východných svahov Veľkej Fatry a západnej časti Nízkych Tatier – jej tok je zároveň hranicou medzi týmito pohoriami. Tečie dlhou a úzkou... zbieranie minerálov (19.8.2010)

Technické rekultivace lomů škodí přírodě
Lomy, výsypky, pískovny a podobná místa hrubě zdevastovaná průmyslovou civilizací, jsou ve skutečnosti rájem mnoha extrémně ohrožených rostlin i živočichů. Finančně nákladné technické rekultivace tato místa spolehlivě likvidují za spoustu peněz z děravého státního rozpočtu. Pomůže slibně se rozvíjející ekologie... zaujímavosti (18.8.2010)

Baníctvo v Rožňave (2. časť)
Významné letopočty pre náš banícky región... história baníctva (17.8.2010)

Baníctvo v Rožňave (1. časť)
Prvá písomná zmienka o Rožňave je z roku 1291, keď ju kráľ Ondrej III. vyňal zo svojho územia a mesto spolu s pozemkovou daňou z dobývania rúd a výnosu striebra daroval ostrihomskému arcibiskupovi Ladomírovi. Vie sa však, že práve vďaka náleziskám... história baníctva (16.8.2010)

Kvetnica - malachit
Názov minerálu - malachit. Malachit v Kvetnici sa vyskytuje prevažne v Malom lome. Vo Veľkom lome sa tento minerál nachádza vzácne. Na Slovensku poznáme prevažne malachit s nátekovitou, obličkovitou vrstevnatou štruktúrou. Najkrajšie vzorky pochádzajú z lokality: Špania Dolina, Ľubietová, Rožňava, Novoveská Huta... zbieranie minerálov (15.8.2010)

CZ - Harrachov - hornické muzeum
Hornické muzeum přes prázdniny otevřeno i v pondělí. Od 1.7. do 31.8.2010 bude Hornické muzeum otevřeno i v pondělí od 10 – 18 hod... zahraničie (14.8.2010)

Dúbrava - leto 2010 (3. časť)
Ankerit... zbieranie minerálov (13.8.2010)

Dúbrava - leto 2010 (2. časť)
Pomerne čertsvá výsypka hlušiny v závode... zbieranie minerálov (12.8.2010)

Dúbrava - leto 2010 (1. časť)
Na výlet do Dúbravy vyrážam spolu s dcérkou autom. Počasie je otrasné, mraky visia nad Liptovom a dážď visí vo vzduchu. Cestujeme z Ružomberka na východ po výpadovke, pri Liptovskom Michale prechádzame na bočnú cestu. Obchádzame Partizánsku Ľupču, ďalej hore-dole až k Ľubeli. Tam ešte 4 kilometre kým prídeme k Dúbrave... zbieranie minerálov (11.8.2010)

O marťanských „stromatolitech“
Mars je pro exobiology hýčkanou nadějí. Je tím, i z finančního hlediska nejdostupnějším místem pro vytrvalé hledání stop mimozemského života. Již dávno nejde o zelené marťánky s tykadélky, ale o mikroorganizmy. A nemusí být ani živé, stačí i známky jejich dávné existence uchované v kameni... zaujímavosti (10.8.2010)

Mineralogické a banícke múzeum Jakuba Drevennáka
Súkromná zbierka, obsahujúca objekty minerálov, drahých kameňov, dekoračných hornín, skamenelín a baníckych artefaktov bola založená p. Marošom Barokom v r. 1987. Od svojho vzniku prešla viacerými reinštaláciami. V súčasnosti predstavuje rozsiahlu kolekciu vedeckého materiálu, vo viacerých prípadoch... zaujímavosti (9.8.2010)

Vlkolínec - penovce (2. časť)
Cesta na Vlkolínec vedie popod vrch Sidorovo a Krkavú skalu... zbieranie minerálov (8.8.2010)

Vlkolínec - penovce (1. časť)
Vlkolínec je známy ako jedna z pamiatkových lokalít zapísaných v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Má ale jednu veľmi peknú prírodnú zaujímavosť. Na Vlkolínec vyrážam z Ružomberka na bicykli. Postupujem po značenej cyklotrase... zbieranie minerálov (7.8.2010)

CZ - Zapomenutá krása u Skutče
Zatopené lomy, spousta turistických cest a zapomenuté těžební stroje. U Skutče se ukrývají spousty technických skvostů, hotové poklady se najdou v opuštěném lomu u Prosetína, odkud je také... zahraničie (6.8.2010)

110. výročie založenia Mestského múzea v Starom zámku
Výstava 110. výročie založenia Mestského múzea v Starom zámku. Na výstave sú inštalované prvé zbierkové predmety Mestského múzea... zaujímavosti (5.8.2010)

Jozef Miloslav Hurban - Korytnické poháriky (úryvok)
Korytnica je prekrásna dolina na liptovskom vidieku v susedstve Zvolenskej stolice do jedného kúta tak stisnutá, že musíš pochybovať o tom, či by sa ešte ďalej mohla vytisnúť a či tam za ňou nie sú už tie dosky, ktorými je svet zadebnený. Od východu (aspoň sa mi tak videlo, keď som si to značil) zavalená je táto dolinka veličizným, ohromitým vrchom... história baníctva (4.8.2010)

Dogerské skaly
Dogerské skaly sú prírodná pamiatka[1] vyhlásená v roku 1952 na ploche 1,88 hektára. Nachádza sa na pravej strane pri vyústení Trlenskej doliny od Bieleho Potoka do nivy Revúcej, v katastrálnom území... pod drobnohľadom (3.8.2010)

Prečo je kameň tvrdý a aké miesto má v dejinách
Kameň je anorganická prírodnina, ktorá vznikla v zemskej kôre alebo priamo na jej povrchu rôznymi geologickými procesmi. Kameň je napríklad aj kus žuly... zaujímavosti (2.8.2010)

Trlenská dolina (2. časť)
Trlenská dolina - pohľad na Vlčiu skalu a Bukovinu... zbieranie minerálov (1.8.2010)

Trlenská dolina (1. časť)
Na výlet do Trlenskej vyrážam z Ružomberka na bicykli – je pracovný deň, utorok, ale popoludní mám možnosť vyraziť, takže neodolávam. Nasadám na tátoša a vyrážam. Prechádzam ružomberským sídliskom Baničné, ktoré leží na vyvýšenine pod masívom Sidorova a Veľkej skaly na úpätí Veľkej Fatry... zbieranie minerálov (1.8.2010)

Chátrajúcu pamiatku čakajú záchranné práce
Piargska brána v Banskej Štiavnici roky chátra. Jej stav je podľa primátora Pavla Balžanku žalostný. Historický objekt paradoxne patrí Pamiatkovému úradu SR... zaujímavosti (30.7.2010)

Brhlovce
Skalné obydlia sú jednou z 11 rezervácií ľudovej architektúry na Slovensku. Nachádzajú sa v malej hontianskej dedinke Brhlovce v levickom okrese. Podľa miestnej tradície vznikali ešte za čias tureckých výbojov a prvýkrát o nich písal vo svojich Notitiach v roku 1742 Matej Bel... história baníctva (29.7.2010)

CZ - Bobří soutěskou v Českém středohoří. Kolem největší roubenky i vodopádů
Zatímco v některých krajích si letos užili s deštěm peklo, peřejím Bobřího potoka i jeho vodopádům voda prospívá. Malý přírodní zázrak najdete poblíž Kravař ve východní části Českého středohoří... zahraničie (28.7.2010)

Kvetnica - azurit
Azurit je uhličitan s monoklinickou kryštalografickou sústavou. Štiepateľnosť má dokonalú s lastúrovým lomom. Lesk má sklovitý a vryp svetlomodrý. Podľa Mohsovej stupnice... zbieranie minerálov (27.7.2010)

Kvetnica - porfýr
Porfýr je vyvretá hornina, ktorá obsahuje vyrastlice kremenno - živcových kryštálov rombického tvaru. V Kvetnici sa dá nájsť v M- lome aj Veľkom lome, na lesných cestách... zbieranie minerálov (26.7.2010)

Krásy Slovenska - číslo 7-8/2010
Aktuálne číslo Krás Slovenska prináša zaujímavé články o baníctve južného Spiša a Malých Karpát... zaujímavosti (25.7.2010)

Sitniansky hrad (2. časť)
Sitniansky svah pod hradom - dubové lesy... zbieranie minerálov (24.7.2010)

Sitniansky hrad (1. časť)
Návštevou ruín stredovekého hradu od Sitnom sme ukončili náš jarný výlet na Sitne. Odbočka k hradu je dobre viditeľná a označená v teréne na mieste kde cesta z lesa vychádza na lúky pod vrcholom. Odbočka je označená drevenou tabuľkou. Ruiny hradu nachádzame po asi dvestometrovom prechode lesom na južný svah. Hrad... zbieranie minerálov (23.7.2010)

Banská Belá - symboly obce
Výrazom suverenity každého mesta bola odpradávna mestská pečať a erb. Banská Belá má nekoľko zvláštností v oblasti pečatí a erbu. U typárií Banskej Belej sa každé novovytvorené odlišuje od predchádzajúce obrazom erbového poľa a vedľajšími znakmi... história baníctva (22.7.2010)

Sitno - jar 2010 (2. časť)
Skalné útvary na Malom Sitne... zbieranie minerálov (21.7.2010)

Sitno - jar 2010 (1. časť)
Jarný výlet na Sitno začíname v Krupine. Cesta cez Žibritov do Antola je už notoricky známou záležitosťou. Každopádne si ju vychutnávame, pretože takto skoro na jar sme tu ešte neboli. Lesy sú neolistené a keďže je slnečné ráno, cesta prežiarenými... zbieranie minerálov (20.7.2010)

Krkavá skala
Krkavá skala je skalná ihla nachádzajúca sa na východnom úpätí vrchu Sidorovo vo Veľkej Fatre (Ružomberok - Vlkolínec). S výškou 22 m patrí medzi najvyššie... pod drobnohľadom (19.7.2010)

Tragédia v bani: Ondreja († 40) zabil obrovský kus skaly
V jelšavskej bani zavládol obrovský smútok. Jedného z baníkov zabila včera po polnoci uvoľnená hornina. Ondrej Vrbjar († 40) strávil v jelšavskej bani celý život. Ondrej Vrbjar († 40) sa ju snažil navŕtať, ale skala... zaujímavosti (18.7.2010)

Ponižovali ich a týrali, vrahovia sa mali lepšie
Peklo v jáchymovských uranových baniach mnohí neprežili a tí, ktorí prežili, naň nikdy nezabudnú. Jedným z tých, ktorý na vlastnej koži zažil Jáchymovské peklo, je aj Lipták... zaujímavosti (17.7.2010)

Špania Dolina - Banský náučný chodník
Prechádzka začína v malom múzeu v Klopačke, odtiaľ stúpajúcim chodníkom popri šachtách a štôlniach na Fajtlovú - najstrmší úsek chodníka, ktorý preklenie výškový rozdiel z námestia 728 m.n.m. do 800 m.n.m - vyhliadkové miesto na halde Maximilián. Nádherný výhľad na Kremnické vrchy. Ďalšie pamiatky... zbieranie minerálov (16.7.2010)

Kvetnica - bornit, covellín a chalkozín
Bornit na obrázku má hnedastočervené sfarbenie. Covellín na obrázku má kovovo modrú farbu. Chalkozín na obrázku je v strede hore, ktorý má tmavo kovové sfarbenie. Bornit: je dôležitá medená ruda. Má kovovo hnedasto červené sfarbenie. V Kvetnici... zbieranie minerálov (15.7.2010)

CZ - Hornická naučná stezka Údolí Milířky
Hornická Naučná stezka Údolí Milířky je naučná stezka na severu České republiky, v Lužických horách, v okrese Děčín, katastru obce Dolní Podluží. Naučná stezka byla otevřena dne 7. srpna 1999. Je dlouhá 4,5 km, je okružní a je značená zelenou barvou... zahraničie (14.7.2010)

Kvetnica - olivenit
Doposiaľ olivenit v Kvetnici nebol nájdený. Jeho výskyt v tejto lokalite sa nikde v žiadnej literatúre nepopisuje. Tento exponát uverejnený na fotografií sa našiel 3.7.2010 a pochádza z M - lomu jeho južného svahu... zbieranie minerálov (13.7.2010)

Pucovské zlepence
Unikátom katastrálneho územia obce Pucov je chránený prírodný výtvor Pucovské zlepence v nadmorskej výške 610 - 700 m. Jedná sa o nápadné skalné útvary na pravej strane hlbokej doliny, tvorené hrubozrnnými zlepencarni paleogénneho... pod drobnohľadom (12.7.2010)

Pseudokras a paleokras
Jaskyne, ktoré sa nevytvorili krasovým procesom, nazývame pseudokrasové jaskyne. Vznikajú mechanicky napr. rozširovaním puklín gravitáciou, pri zosuve v suti medzi jednotlivými blokmi horniny a pod. Dlhý čas sa k nim priraďovali... pod drobnohľadom (11.7.2010)

Aká je láska mineralóga k minerálom?
Každý človek si uvedomuje, že je súčasťou živej a neživej prírody. Učíme sa ju spoznávať, chrániť, s ňou spolunažívať,chápať jej varovania, ale hlavne odhaľovať jej tajomstva. Svoje zákony si príroda buduje už miliardy rokov, ktoré musíme rešpektovať. Mineralóg pozná dobre tieto zákony. Dážď a vietor je nám bratom, žiara slnka je nám sestrou. Kto sa oddáva mineralogickej vášni pozná iba tvrdú namáhavú a zodpovednú prácu... zbieranie minerálov (10.7.2010)

Marmarošský diamant
Názov: kremeň - marmarošský diamant. Má obojstranne vyvinuté kryštálové plochy, je dipyramidálny iba s krátkymi prizmatickými plochami. Vzhľadom pripomína diamant. Niekedy majú väčšie kryštály skeletový vývoj. Je číry, má silný sklený lesk... zbieranie minerálov (9.7.2010)

Morské oko a Malé morské oko
Je národná prírodná rezervácia. Chránené územie zahŕňa jazero Morské oko a okolité bukové lesy, ktoré tvoria jeho ochrannú zónu. Jazero sa nachádza vo výške 618 m n. m. Jeho vznik pol podmienený mohutným zosuvom horniny v mladšom holocéne... pod drobnohľadom (8.7.2010)

Sninský kameň
Z hľadiska rekreácie a turistiky má CHKO Vihorlat výnimočné postavenie. Samotná vrcholová kóta Vihorlatu má 1 075,4 m n. m. Je však v piatom stupni ochrany prírody. Obľúbenou rekreačnou oblasťou je Sninský kameň a Morské oko. Túto oblasť navštívi... pod drobnohľadom (7.7.2010)

CZ - V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK byl otevřen Geologický park
Dne 22. června 2010 v 16 hodin byla v Botanické zahradě PřF UK, Na Slupi 16, Praha 2 otevřena stálá geologická expozice „Horniny a geologický vývoj Českého masivu.“ Geologický park slavnostně otevřel děkan Přírodovědecké fakulty UK prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc... zahraničie (6.7.2010)

Banskobeliansky krokodíl
Kedysi v minulosti potrundžení obyvatelia osady Halča išli domov z belianskej krčmy po veľkej búrke. Cestou pri Halčianskom jazere uvideli na hladine... zaujímavosti (5.7.2010)

Sixova stráň - značkovaný chodník
Pred časom som na našich stránkach písal o Sixovej stráni pri Krupine. Táto málo známa lokalita predstavuje chránený výskyt päťbokej stĺpovitej odlučnosti andezitu. Nachádza sa na plochom temene rovnomenného vrchu. Prístup k tejto peknej lokalite bol pomerne orientačne náročný, pretože sem neviedla žiadna značkovaná turistická trasa. To však už neplatí, aj túto prírodnú pamiatku je možné navštíviť po značkovanom chodníku... zbieranie minerálov (4.7.2010)

SLOVENSKO - Pôda (19. časť)
Málo úrodné pôdy predstavuje väčšina našich illimerizovaných pôd, najmä oglejených ďalej sem patria oglejené pôdy, oglejené hnedozeme, plytšie, skeletnaté rendziny a pararendziny, väčšina hnedých lesných pôd, Časť mačinových, lužných glejových, rašelinových a nivných pôd... pod drobnohľadom (3.7.2010)

SLOVENSKO - Pôda (18. časť)
Na celkovej rozlohe poľnohospodárskej pôdy Slovenska sa jednotlivé základné pôdne druhy zúčastňujú takto (podľa F. Hrošša): pôdy ľahké - 7,8 %, pôdy stredne ťažké - 39,1 %, pôdy ťažké 35,6 % a pôdy silno skeletnaté - 17,5 %... pod drobnohľadom (2.7.2010)

SLOVENSKO - Pôda (17. časť)
Úrodnosť - túto najcennejšiu kvalitatívnu vlastnosť pôdy - možno najvšeobecnejšie definovať ako schopnosť pôdy poskytovať rastlinám také životné podmienky, ktoré vedia uspokojiť ich požiadavky na vodu, živiny a pôdny vzduch počas celého vegetačného obdobia... pod drobnohľadom (1.7.2010)

Čo sa kde na Slovensku ťaží
Čo sa kde na Slovenku ťaží. Zoznam zo stránok Hlavného banského úradu v Banskej Štiavnici... zaujímavosti (30.6.2010)

V Turkmenistane sa na ľudí cerí hrozivá Brána do pekla!
Keď v roku 1971 v obrom kráteri uprostred púšte začal horieť oheň, padali miestni obyvatelia tvárou k zemi a prosili Alaha... zaujímavosti (29.6.2010)

Zemplínske Hámre
Obec Zemplínske Hámre má pomerne mladú históriu. Koncom 18. storočia sa do Sniny prisťahoval podnikateľ Jozef Rholl zo Spiša, ktorý sa domnieval, že Vihorlatské pohorie je bohaté na zlato a striebro. Bola však objavená len železná ruda... história baníctva (28.6.2010)

CZ - Stříbro - Hornický skanzen
Dne 10.9.2005 byl slavnostně otevřen Hornický skanzen s venkovní expozicí důlní techniky ve Stříbře. V celém areálu je možno zhlédnout různou důlní techniku používanou dříve jak ve stříbrském revíru tak i v ostatních revírech celé České republiky. Důlní vozy, vrtací kladiva, různé typy okovů, hydraulický a mechanický výklopník, důlní nakladače různých typů, vrtací soustavy a mnoho dalších již historických... zahraničie (27.6.2010)

Kvetnica - epidot
Lokalita nálezu: Veľký lom v Kvetnici, Slovenská republika. Epidot je žltkasto až hnedasto pistáciovozelený... zbieranie minerálov (26.6.2010)

Marťanské kamene skrývali prítomnosť pitnej vody
Niektoré kamene na Marse, ktoré skúmalo robotické vozidlo Spirit, dokazujú, že prostredie prinajmenšom v časti planéty bolo v minulosti vlhké a zároveň nebolo kyslé. Ukázali to výsledky chemickej... zaujímavosti (25.6.2010)

Kvetnica - sekundárne minerály medi
Hlavným minerálom medi v Kvetnici je chalkopyrit. Určovanie tohto minerálu je jednoduché podľa mosadzného sfarbenia minerálu a s farebnými odtieňmi "falošného zlata" sa líši od naozajstného zlata. Malý lom bol na tento minerál excelentný, ale po ukončení jeho činnosti sa dá nájsť už iba vo Veľkom lome... zbieranie minerálov (24.6.2010)

Korytnica - sedlo Baba (3. časť)
Horniny... zbieranie minerálov (23.6.2010)

Korytnica - sedlo Baba (2. časť)
Pohľad zo sedla Baba na západ - Zvolen nad Donovalmi... zbieranie minerálov (22.6.2010)

Korytnica - sedlo Baba (1. časť)
Na sobotný výlet do najzápadnejšieho kúta Nízkych Tatier vyrážame krátko popoludní. V májovom slniečku sa kúpe celý Liptov, hromadiace sa mraky však dávajú tušiť, že počasie nemusí byť po celé popoludnie až také ideálne. Cestujeme autom po rozpálenej vozovke – po príšerných lejakoch sa konečne usmieva horúce, takmer letné slnko. Vonkajšia... zbieranie minerálov (22.6.2010)

Zámer ťažby v Ostrej hore investor stiahol
Ťažba andezitu v Jastrabej najbližších niekoľko rokov nehrozí. Spoločnosť, ktorá ju mala v pláne, od svojho zámeru ustúpila. Potvrdili to jej konateľ Eduard Rada aj starosta obce Vojtech Sklenár. V Ostrej hore má namiesto kameňolomu vzniknúť danielia obora... zaujímavosti (20.6.2010)

PL - Tarnobrzeg
Mesto bolo hlavným centrom pre ťažbu a spracovanie síry a výrobu kyseliny sírovej. Avšak, jeho bane sú už uzavreté, boli považované za nehospodárne. Baňa v Piaseczno bola uzavretá prvá, po nej nasleduje baňa Machów... zahraničie (19.6.2010)

Mäsiarsky bok
Okolo prírodnej rezervácie Mäsiarsky bok cestujeme zakaždým, keď ideme do Krupiny, preto je nám dobre známa a je pre nás akousi vstupnou bránou na „ten pravý“ juh. Rezervácia sa nachádza na samom okraji Štiavnických vrchov za riečkou Krupinicou. Krupinica preteká cez okrajový masív vrchov a zarezáva sa do nich vytvára hlbokú dolinu – antecedentnú. Rezervácia sa nachádza asi 4 kilometre severne od Krupiny... zbieranie minerálov (18.6.2010)

SLOVENSKO - Pôda (16. časť)
Karpaty – slovenská časť. Slovenské Karpaty patria k dvom provinciám: prvú predstavujú Západné, druhú Východné Karpaty. Pretože z Východných Karpát zasahuje na Slovensko len malá časť, ktorej pôdy sa významnejšie nelíšia od pôd Západných Karpát, nebudeme v tejto práci charakterizovať... pod drobnohľadom (17.6.2010)

SLOVENSKO - Pôda (15. časť)
Charakteristika hlavných pôdnogeografických celkov. Slovensko a celá ČSSR ležia v subboreálnom pásme Eurázie a v rámci neho v tzv. západnej lesnej (makro) oblasti, ktorá siaha od Atlantiku až po Východný Kaukaz. Pásmo aj makrooblasť sú jednotky bioklimatické. Keď makrooblasť začneme... pod drobnohľadom (16.6.2010)

Múzeum ochraňuje plášť, v ktorom sfáral do bane cisár Jozef II.
S Máriou Teréziou alebo so Samuelom Mikovínym sa dnes mohli stretnúť návštevníci Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici. Napriek nepriazni počasia prilákalo tradičné podujatie Noc múzeí do expozícií Slovenského banského múzea... zaujímavosti (15.6.2010)

Uhelné safari
Zdevastované území a povrchové uhelné doly, na jejichž pozadí se tyčí kouřící komíny elektráren, jsou asi tím posledním, čím by se Česká republika mohla chlubit. Stále více turistů... zaujímavosti (14.6.2010)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - kostol sv. Alžbety (2. časť)
Forografie... história baníctva (13.6.2010)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - kostol sv. Alžbety (1. časť)
Rímskokatolícky kostol sv. Alžbety bol postavený v roku 1303 ako súčasť mestského špitála pre chorých a nevládnych baníkov. Vo vtedajšej dobe stál v podstate osamotený a spodná časť Dolnej ulice nebola vôbec zastavaná. Stáli tu len dva majere a niekoľko domov... história baníctva (12.6.2010)

SLOVENSKO - Pôda (14. časť)
Pôdne typy a subtypy nie sú v priestore rozmiestnené náhodne, ale podľa určitých pravidiel - zákonitostí. Zásadne môžu byť zákonitosti rozšírenia pôd - ináč povedané zákonitosti priestorových odlišností pôdneho krytu - podmienené dvoma základnými skupinami príčin. Buď sú to rozdiely hydrologicko-substrátovo-geomorfologické, alebo bioklimatické... pod drobnohľadom (9.6.2010)

Keď sa zrúti svah, je už neskoro
Na viacerých miestach Slovenska sa k povodniam pridružujú zosuvy pôdy. Prerušili už železničnú dopravu, zatarasili cestu autám... zaujímavosti (10.6.2010)

SLOVENSKO - Pôda (13. časť)
V pôdoznalectve pod eróziou pôdy rozumieme rozrušovanie a odnos pôdy (prípadne tiež materskej horniny) tečúcou vodou a vetrom. Pôdy, pokiaľ ležia na svahoch alebo sklonených plošinách, sa tvorili v podmienkach ustavičného odnosu, ktorý prebiehal aj pod prírodným vegetačným krytom. Tento odnos však bol pomalší ako "vrastanie" pôdy do hĺbky - preto sa mohla vytvorili dobre vyvinutá pôda i v svahových polohách... pod drobnohľadom (9.6.2010)

SLOVENSKO - Pôda (12. časť)
Pôdy s profilom AG G. Sú zastúpené glejovou pôdou. Glejová pôda. Glejová pôda má tmavosivý až sivočierny humusový horizont prevlhčený podzemnou vodou preto AG; spravidla je menej mocný ako pri lužných pôdach. Pod ním leží glejový horizont G, nachádzajúci sa celý rok alebo väčšiu časť roka pod hladinou podzemnej vody... pod drobnohľadom (8.6.2010)

Predajné výstavy minerálov v roku 2010
Na stránke je kompletný zoznam mineralogických výstav a búrz na Slovensku, väčšina týchto podujatí v okolitých štátoch a významnejšie mineralogické akcie... zaujímavosti (7.6.2010)

Korytnica (2. časť)
Korytnica - bývalá správa kúpeľov... zbieranie minerálov (6.6.2010)

Korytnica (1. časť)
Kúpele azda s najkrajšou polohou na Slovensku. Leží pod masívom Prašivej na západnom okraji Nízkych Tatier. Známe sú vďaka vynikajúcej a pomerne vzácnej „kyselke“. Kúpele vznikli už niekedy v sedemnástom storočí, teraz zažívajú úpadok, dúfam ale že sa opäť preberú k životu. V Korytnici vyviera niekoľko minerálnych prameňov... zbieranie minerálov (5.6.2010)

SLOVENSKO - Pôda (11. časť)
Pôdy s profilom A g C. U nás tieto pôdy zastupuje oglejená pôda, zvaná tiež pseudoglej. Je to pôdny typ, ktorý vzniká na ťažších, málo priepustných uloženinách. Humusový horizont, resp. ornica, je sivý a býva hrdzavoškvrnitý - označenie Ag... pod drobnohľadom (4.6.2010)

SLOVENSKO - Pôda (10. časť)
Pôdy s profilom A B C. Tieto pôdy sú charakteristické tým, že pod humusovým horizontom leží výrazný obohatený, t. j. iluviálny horizont B. Horizont A je často rozdelený na dva čiastkové horizonty, a to A, s väčším množstvom humusu, a preto s tmavosivými odtieňmi, a A1 - predstavujúci eluviálny, čiže ochudobnený horizont žltkastosvetlohnedej až svetlosivej farby. U nás patria do tejto skupiny tri pódne typy: hnedozem, illimerizovaná pôda a podzol... pod drobnohľadom (3.6.2010)

CZ - Stříbro (2. časť)
Toto, v revíru nejvýznamnější dílo, neslo během své historie mnoho pojmenování. K nejstarším patří název Kašparova štola, pak také německý název Prokopi tiefe erbstollen a nejmladší, po válce udržované přízvisko Brokárna... zahraničie (2.6.2010)

CZ - Stříbro (1. časť)
S jednou z prvních zpráv o založení města Stříbra v roce 1113 nás seznamuje známý český kronikář Václav Hájek z Libočan. Jeho „Kronika Czeska“ (1541) se o událostech roku 1131 zmiňuje následovně... zahraničie (1.6.2010)

Babia hora (2. časť)
Slaná voda, bývalé kúpele s výverom soľanky... zbieranie minerálov (31.5.2010)

Babia hora (1. časť)
Na najvyšší vrch slovenských Beskýd vyrážame z bývalej kúpeľnej osady Slaná voda za Oravskou Polhorou. Tu nechávame stáť nášho plechového mustanga a pokračujeme peši. Výstup začína najskôr nenáročným pochodom od Slanej vody k Hviezdoslavovej horárni. Kráčame lúkou, potom riedkym smrekovým lesom – alejou. Babia hora sa mohutne... zbieranie minerálov (30.5.2010)

Stavebné pamiatky - Hodruša - Hámre
V obci môžete nájsť približne 80 kultúrnych pamiatok. Hnuteľných pamiatok je 66 a nachádzajú sa väčšinou v cirkevných objektoch. Počet nehnuteľných sa pohybuje okolo 15. Celá oblasť patrí do pamiatkovej rezervácie Banská Štiavnica. V tejto oblasti sa nachádzajú aj technické a kultúrne pamiatky; napr. vodné nádrže, banské diela... história baníctva (29.5.2010)

SLOVENSKO - Pôda (9. časť)
Pôdy s profilom A (B) C. Humusový horizont A je vždy tenší ako spodný horizont (B), ktorý postupne prechádza do materskej horniny - C. Z našich terestrických pôd sem patrí najmä hnedá lesná pôda... pod drobnohľadom (28.5.2010)

SLOVENSKO - Pôda (8. časť)
Pôdy s profilom A C. Majú jednoduchú stavbu profilu: rôzne výrazný a nerovnako hlboký humusový horizont bezprostredne prechádza do substrátu... pod drobnohľadom (27.5.2010)

SLOVENSKO - Pôda (7. časť)
V predchádzajúcej kapitole sme triedili pôdy podľa zrnitosti na druhy. Ešte dôležitejšie je delenie p6d na typy, založené na charaktere hlavných pôdotvorných procesov. Čo je pôdny typ? Pôdotvorné faktory a podmienky pôsobia v prírode v rôznych typických kombináciách... pod drobnohľadom (26.5.2010)

Sedlo Krížna
Sedlo Krížna nájdeme kilometer severne od Počúvalského jazera. Vcelku nenápadné miesto malo pre štiavnický vodohospodársky systém veľký význam. V týchto miestach sa križovalo niekoľko zberných jarkov, v jeho blízkosti ústili vodné... zbieranie minerálov (25.5.2010)

Ako to bolo - história či tragédia jednej busty
Pukanec - slobodné kráľovské banícke mesto, mestečko, z ktorého pochádzalo a pochádza mnoho vzdelancov, mestečko, kde žilo mnoho skvelých remeselníkov, mestečko, kde sa pestovala po celom širokom okolí známa cibuľa, všetka zelenina do nedeľňajšej mäsovej... história baníctva (24.5.2010)

CZ - Patzeltova jeskyně
Patzeltova jeskyně se nachází v krystalických vápencích masivu Králického Sněžníku, na jihozápadním svahu Podbělky. Jde o jednu ze dvou větších jeskyní na tomto svahu. Vchod do jeskyně... zahraničie (23.5.2010)

Počúvalské jazero (2. časť)
Pohľad na Petrov vrch a Sitno od juhu, pod nimi chatová osada pri jazere... zbieranie minerálov (22.5.2010)

Počúvalské jazero (1. časť)
K Počúvalskému jazeru prichádzame od dediny Počúvadlo po romantickej, pomerne strmo stúpajúcej a kľukatej ceste z juhu. Z otvorených miest sa nám ponúka krásny – panoramatický výhľad na Sitno, bájny vrch v ktorom vraj dodnes odpočívajú rytieri. Prechádzame prevažne bukovým lesom. Cesta naberá výšku až k 700 metrom – jazero leží... zbieranie minerálov (21.5.2010)

Mineralogická výstava v Tatranskej Galérii Poprad
Dňa 23. apríla 2010 o 17 hod. v Tatranskej Galérií na Hviezdoslavovej ulici v Poprade sa zahájila vernisáž pri príležitosti výstavy achátov a minerálov z lokality Kvetnica.Dňa 23. apríla 2010 o 17 hod. v Tatranskej Galérií na Hviezdoslavovej ulici v Poprade sa zahájila vernisáž pri príležitosti výstavy achátov a minerálov z lokality Kvetnica... zbieranie minerálov (20.5.2010)

Tri vody – vysoká pec
12.6.1793 objavil Ján Tadeáš Heinrich v lokalite Za Veprom - Červená jamka železnú rudu. To bol prvý krok k založeniu ťažiarstva Tri vody, ktoré vlastnili ľubietovskí a banskobystrickí mešťania, roku 1795 začali stavať túto vysokú pec... história baníctva (19.5.2010)

Novohrad - Nógrád Geopark
27. marca 2010. vo francúzskom Luberone prijal Riadiaci výbor Siete európskych geoparkov za svojho 36. člena jeden z prvých cezhraničných geoparkov na svete, Novohrad - Nógrád geopark... zaujímavosti (18.5.2010)

SLOVENSKO - Pôda (6. časť)
Hlinité pôdy sú na nížinách a v kotlinách späté najmä so sprašami (menej so sprašovými hlinami), materiálom náplavových kužeľov s hlinitou jemnozemou, hlinitými aluviálnymi náplavami, niektorými neogénnymi usadeninami atď... pod drobnohľadom (17.5.2010)

SLOVENSKO - Pôda (5. časť)
Piesočnaté (čiastočne až hlinito-piesočnaté) pôdy. Vznikli väčšinou z viatych pieskov, a preto nemajú nijaký skelet. Značné plochy sa vyvinuli z ľahkých riečnych náplavov, ktoré obsahujú väčšinou rôzne percento štrku. Len miestne sa vyskytujú pôdy opisovaného druhu, vytvorené zo zvetralín kremencov... pod drobnohľadom (16.5.2010)

CZ - Kaňon, který v Česku jen tak nenajdete
U řeky Morávky je všechno naruby. Takových kaňonů, jaký je na řece Morávce v podhůří Beskyd, u nás moc není. Příroda jakoby zde čarovala naruby. Na dolním toku řeky se v délce 2,5 km táhne místy až sedm metrů hluboký kaňon... zahraničie (15.5.2010)

SLOVENSKO - Pôda (4. časť)
Pôdne druhy. Aby sme sa vyznali vo veľkom množstve rozličných pôd, zadeľujeme ich na základe určitých spoločných vlastností do skupín. Ide v podstate o triedenie pôd, ktoré sa robí podla rôznych hľadísk, triediacich znakov (kritéríí). V súčasnosti sa z týchto znakov najčastejšie používa zrnitosť... pod drobnohľadom (14.5.2010)

Databáza zberateľov
Jozef Jačišin, Prešov, Vansovej 4, 080 01, 0944 001 371, jacisin76(zavinac)yahoo.com, záujem: kamenné nástroje a artefakty z dôb prehistorického človeka... databáza zberateľov (13.5.2010)

Burza v Oslavanech 2010
Tento víkend (18.4.2010) proběhl v Oslavanech II. ročník prodejní výstavy minerálů. Po organizační stránce vše v pořádku. Dobrým nápadem se mi jeví zkrácení pouze na dva dny oproti minulému roku... zbieranie minerálov (12.5.2010)

Liptovské Revúce - Veľký Šturec (3. časť)
Prvá serpentína na ceste k Veľkému Šturcu... zbieranie minerálov (11.5.2010)

Liptovské Revúce - Veľký Šturec (2. časť)
Prielom potoka... zbieranie minerálov (10.5.2010)

Liptovské Revúce - Veľký Šturec (1. časť)
Krásny, neobyčajne teplý jarný deň vyrážame autom do Liptovských Revúc. Naším cieľom je sedlo Veľký Šturec, kadiaľ prechádza jedna z najstarších spojníc medzi Liptovskou a Zvolenskou stolicou. Vonku je príjemných 16 stupňov, počasie, aké sme tu ešte tohto roku hádam nemali... zbieranie minerálov (9.5.2010)

Kúpele Vyhne
Napriek významu baníctva, železiarstva a pivovarníctva, Vyhne najviac preslávila železitá termálna voda a liečebné kúpele. Vznik kúpeľov vo Vyhniach je spojený s ťažbou železnej rudy. Podľa ústneho podania, keď baníci začali raziť štôlňu... história baníctva (8.5.2010)

Voda zo zatopenej Mária bane stále straší Rožňavčanov
Mária baňa znova vytápa pozemky, ohrozuje životné prostredie a spôsobuje škody. Ani päť rokov od zaplavenia problémy s baňou neustali... zaujímavosti (7.5.2010)

CZ - Jeskyně Na špičáku - Písečná
Špičák (zvaný též Velký Špičák) je zalesněný kopec (516 m), nacházející se 1 km severně od Písečné. V podzemí kopce je jeskynní labyrint, zpřístupněno je 230 metrů chodeb... zahraničie (6.5.2010)

19. Medzinárodná výstava nerastov, skamenelín a ozdobných predmetov Košice 2010
22.05.2010 sobota, 9:00 hod. – 15:00 hod... zbieranie minerálov (5.5.2010)

Málinô Brdo - Vlkolínske lúky (2. časť)
Na Vlkolínskych lúkach... zbieranie minerálov (4.5.2010)

Málinô Brdo - Vlkolínske lúky (1. časť)
Povzbudení krásnym jarným počasím vyrážame spolu s mojou štvorročnou dcérkou z domu pod Ružomberskou kalváriou na výlet. Naším cieľom sú tentokrát Vlkolínske lúky – krásne lúčnaté sedlo medzi Malinom Brdom a Sidorovom. „Dietko“ je naladené vcelku veľmi dobre, preto dúfam, že našu turistiku neskalí žiadna nepríjemná príhoda... zbieranie minerálov (3.5.2010)

SLOVENSKO - Pôda (3. časť)
Podzemná voda, keď je dostatočne blízko pri povrchu (prípadne i nad ním), podstatne ovplyvňuje vzdušno-tepelno-vodný režim pôd, spôsobuje špecifické pôdne deje (tzv. glejový proces), obohacuje pôdu o rôzne látky a podmieňuje prítomnosť vlhkomilných až močiarnych biocenóz. Dôležité je chemické... pod drobnohľadom (2.5.2010)

Diaľnice za každú cenu. Na rade je vzácne rašelinisko v Rojkove
Vedci z Univerzity Komenského a Slovenskej akadémie vied upozorňujú, že Slovensko smeruje k ďalšej medzinárodnej ekologickej blamáži. Jedno z najstarších rašelinísk v strednej Európe leží v Rojkove pri Stankovanoch... zaujímavosti (1.5.2010)

SLOVENSKO - Pôda (2. časť)
Za pôdotvorné činitele považujeme všetko, čo podmieňuje vznik pôd, usmerňuje ich vývoj a určuje ich vlastnosti. K pôdotvorným činiteľom... pod drobnohľadom (30.4.2010)

SLOVENSKO - Pôda (1. časť)
Pôda predstavuje dôležitú zložku prírodného prostredia; je nositeľkou a živiteľkou rastlinstva, je základným výrobným prostriedkom poľnohospodárskej výroby a lesníctva. Pôdu definujeme ako samostatný prírodný útvar, ktorý vznikol premenou vrchnej časti zemskej kôry pôsobením organizmov na horniny za účasti vzduchu, vody a slnečnej energie... pod drobnohľadom (29.4.2010)

CZ - Jeskyně Na Pomezí - Lipová lázně
V krystalických vápencích jsou vyvinuty jeskyně, známé od roku 1936, které byly zpřístupněny v roce 1950. Přístupné jeskyně s délkou 410 metrů vynikají bohatou krápníkovou výzdobou s jezírky. Sintr se v nich stále tvoří. Jsou to největší a nejnavštěvovanější jeskyně tzv. Jesenického krasu. Jeskyně vznikly rozpustnou činností vody... zahraničie (28.4.2010)

Kúpeľné miesta v Štiavnických vrchoch (2. časť)
Veľká, v minulosti banícka, dnes priemyselná obec v strede Vyhnianskej doliny, 16 km na SZ od Banskej Štiavnice. Prvý raz sa spomínajú r. 1326. V stredoveku sa tu dolovalo zlato a striebro. Po vyčerpaní rudných žíl sa prešlo na ťažbu a spracovanie železnej rudy. Koncom I9. stor. sa ťažba stala už nerentabilnou... história baníctva (27.4.2010)

Kúpeľné miesta v Štiavnických vrchoch (1. časť)
Sklené Teplice (395 m). Obec a kúpele v Sklenoteplickej doline pri potoku Teplá, 15 km na S od Banskej Štiavnice, 7 km na V od žel. stanice Hliník nad Hronom. Pomenované podľa sklenej huty, ktorá existovala už v 14. stor. a zanikla v 2. pol. 16. stor. a podľa teplých prameňov... história baníctva (26.4.2010)

Výbuch islandské sopky v minulosti způsobil smrt desítek tisíc lidí a povodně
Mrak sopečného prachu a popela po středeční explozi sopky na Islandu ochromil zejména leteckou dopravu v celé Evropě. Značný vliv na život v celé Evropě měl i výbuch jiné islandské sopky před více než 220 lety. Při erupci vulkánu Laki 8. června 1783, která je někdy považována svými... zaujímavosti (25.4.2010)

SLOVENSKO - Minerálne vody (4. časť)
Vulkanické pohoria Slovenska sú na minerálne vody, ktoré sa vytvárajú v ich vlastných horninách, chudobné. Ide zvyčajne o drobné železnaté pramene a kyselky, ktoré vzhľadom na ostatné naše minerálne vody majú malý význam. Podstatne väčší význam majú minerálne vody, ktoré síce vyvierajú v sopečných pohoriach, ale svoj pôvod majú v nesopečných horninách... pod drobnohľadom (24.4.2010)

SLOVENSKO - Minerálne vody (3. časť)
Centrálnokarpatské pásmo má najväčší význam pre vznik minerálnych vôd na Slovensku. Rozsiahle plochy priepustných vápencových hornín v pohoriach centrálnych Karpát slúžia za infiltračné oblasti takmer pre všetky významné minerálne pramene Slovenska. Niektoré z nich vyvierajú v pohoriach, iné v susedných kotlinách a nížinách... pod drobnohľadom (23.4.2010)

SLOVENSKO - Minerálne vody (2. časť)
Keď sa pozrieme na minerálne vody na Slovensku z hľadiska vzniku, ich nevšedné bohatstvo nás neprekvapuje, pretože je logickým dôsledkom geologického vývoja a zloženia, tektonických, geomorfologických a hydrogeologických pomerov nášho územia. Činitele, ktoré rozhodli o výskyte minerálnych vôd na Slovensku... pod drobnohľadom (22.4.2010)

SLOVENSKO - Minerálne vody (1. časť)
Slovensko je krajina neobyčajne bohatá na minerálne a termálne vody. Doteraz poznáme asi tisíc lokalít s minerálnymi prameňmi a súčasné hydrogeologické výskumy ukazujú, že možno sú objavenia ďalších hlbinnými vrtmi sa ani zďaleka nevyčerpali. Možno povedať, že na Slovensku niet pohoria, kotliny či nížiny, kde by sa nevyskytoval niektorý typ minerálnych prameňov... pod drobnohľadom (21.4.2010)

CZ - Nýznerovské vodopády
Vodopády Stříbrného potoka, též Nýznerovské vodopády leží na území obce Horní Skorošice na 12 hektarech. Jde o kaňonovitou soutěsku se skalními prahy vytvářejícími několik vodopádů a kaskád. Vodopády se nacházejí... zahraničie (20.4.2010)

Obnovenie bane v Nižnej Slanej je vraj reálne
V doline od Dobšinej po Rožňavu je až vyše 30% nezamestnaných. Spôsobil to krach bane v Nižnej Slanej a vyše 500 rodín sa z toho stále nevie spamätať... zaujímavosti (19.4.2010)

Hnilčík (2. časť)
V povojnovej Československej republike naďalej dominuje baníctvo ako hlavné povolanie tunajších obyvateľov. Prízrak celosvetovej hospodárskej krízy sa vynoril pozvoľna a fatálnym spôsobom poznačil osud hnilčíckeho baníctva. V roku 1922 banský závod Bindt stratil samostatnosť a bol včlenený do závodu v Máriahute... história baníctva (18.4.2010)

Hnilčík (1. časť)
Jednotlivé sídelné časti dnešného Hnilčíka vznikali autonómne a v odlišných mocenských sférach záujmu. Spodná časť Hnilčíka a Bindt v čase vzniku patrila do vlastníctva markušovských Mariassyovcov. Osada Roztoky, horný Hnilčík (osídlenie pri dnešnom kostole, Zimná dolina, Furmanec, Cechy, Štolvek) patrili do vlastníctva mesta Spišská Nová Ves... história baníctva (17.4.2010)

Hrabovo - zjazdovka
Ani v dnešnej dobe, keď sa ochrancovia prírody idú od rozčúlenia pominúť nad akýmkoľvek zásahom v chránených územiach, nie sú drastické zásahy do prírodného prostredia ničím výnimočným. Krásnym príkladom je výstavba zjazdoviek v krajinársky cenných lokalitách... zbieranie minerálov (16.4.2010)

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva Liptovský Mikuláš
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) vzniklo ako spolkové múzeum pod názvom Múzeum slovenského krasu roku 1930. Múzeum od svojho založenia zhromažďovalo nielen prírodovedné, predovšetkým speleologické zbierky, ale aj zbierky etnografické, historické, archeologické ai. V prvom období pôsobenia sa orientovalo na kra... zaujímavosti (15.4.2010)

Ján Volko - Starohorský (2. časť)
Pozostalosť Jána Volku-Starohorského, nestora slovenských prírodovedcov, obsahuje spolu 2370 archívnych jednotiek, z toho 1204 jednotiek korešpondencie, 288 jednotiek prác, 767 jednotiek dokumentárneho materiálu a 111 jednotiek tlačí.... história baníctva (14.4.2010)

Ján Volko - Starohorský (1. časť)
Narodil sa 31. júla 1880 vo vtedajšom Liptovskom Sv. Mikuláši, reálku vyštudoval v Levoči a vojenskú službu absolvoval vo Viedni. V roku 1908 po ukončení štúdia zemepisu a prírodných vied na Budapeštianskej univerzite sa stal učiteľom. Toto povolanie začal vykonávať v Hybiach, potom ho osud zavial do Topoľčian, Brezna nad Hronom, Abrudi... história baníctva (13.4.2010)

Galéria minerálov na www.mineral.cz - Vlado311
Galéria minerálov... zaujímavosti (12.4.2010)

O rožňavskú Mária baňu sa zaujímajú firmy z Kanady i Hongkongu
Návrat k baníctvu v Rožňave by mohlo priniesť obnovenie ťažby v Mária bani. Kanadsko-slovenská firma Global Minerals Slovakia v nej po dočasnom útlme oživuje projekt... zaujímavosti (11.4.2010)

CZ - Kamenná slunce
Národní přírodní památka Kamenná slunce je unikátní geologický útvar, který se nachází v CHKO České středohoří asi 1 km jihovýchodně od obce Hnojnice při silnici č. 249 z Libčevse do Libochovic... zahraničie (10.4.2010)

SLOVENSKO - Pramene (8. časť)
Oproti predchádzajúcim dvom stupňom výškový stupeň nad 1000-1300 m n. m. zahrňuje len neveľké plochy vo vysokých pohoriach Slovenska. Pre výdatnosť prameňov je charakteristické, že maximum je priemerne v druhej polovici mája až v júli, minimum... pod drobnohľadom (9.4.2010)

SLOVENSKO - Pramene (7. časť)
Rozvoj pozorovacej siete podzemných vôd a výsledky dlhoročných súvislých pozorovaní hladiny podzemných vôd výdatnosti prameňov, teploty a čiastočne chemizmu vody umožňujú už študovať i niektoré regionálne zákonitosti režimu podzemnej vody na území Slovenska. Jednou z nich je výšková zonálnosť stupňovitosť v režime podzemných vôd, prejavujúca sa v zmenách hladiny podzemnej vody... pod drobnohľadom (8.4.2010)

SLOVENSKO - Pramene (6. časť)
Štvrtohotné uloženiny zaberajú na území Slovenska veľké plochy. Nie všetky poskytujú vhodné podmienky pre vznik podzemnej vody, či už pre zlú priepustnosť (spraše, sprašové hliny), alebo pre malú mocnosť a nesúvislý výskyt. Pre podzemnú vodu majú najväčší význam riečne, ľadovcovo riečne a ľadovcové sedimenty... pod drobnohľadom (7.4.2010)

NASA chce letět pro horniny asteroidu, který by se mohl srazit se Zemí
Asteroid RQ36 by se měl stát cílem budoucí plánované mise americké kosmické agentury. Robotická sonda Osiris-Rex by na planetce přistála a odebrala z povrchu vzorky materiálu... zaujímavosti (6.4.2010)

Meandre Lúžňanky (2. časť)
Cesta do sedla Prievalec, vzadu Čierny vrch... zbieranie minerálov (5.4.2010)

Meandre Lúžňanky (1. časť)
Na výlet k meandrom horského potoka Lúžňanka vyrážame v peknom marcovom počasí autom z Ružomberka. Prívetivé nedeľné popoludnie je ako stvorené na rodinný výlet, takže naša staršia ratolesť nemôže pri tejto akcii... zbieranie minerálov (4.4.2010)

Na Branisku chcú ťažiť kameň. Ľudí sa nepýtali
V katastri obce Poľanovce chcú vybudovať lom. Cesta k nemu povedie cez Široké. Jeho obyvatelia však o pripravovanom kameňolome ani netušili. Náhodou to zistil jeden z chatárov. Na nete objavil kompletný projekt lomu... zaujímavosti (3.4.2010)

SLOVENSKO - Pramene (5. časť)
Neogénne sedimenty vystupujú na povrch väčšími či menšími plochami vo všetkých kotlinách Slovenska okrem Liptovskej, Popradskej a Hornádskej. Tvoria geologický podklad Záhorskej, Podunajskej i Východoslovenskej nížiny a vyskytujú sa i v niektorých pohoriach, napríklad v Malých Karpatoch. Hlavnou oblasťou ich rozšírenia sú... pod drobnohľadom (2.4.2010)

SLOVENSKO - Pramene (4. časť)
Mladé sopečné (neovulkanické) horniny budujú pohoria Slovenského stredohoria, Cerovú vrchovinu, Slanské vrchy, Vihorlat a Popričný a v rôzne veľkých zvyškoch sa zachovali aj na kryštalických horninách Slovenského rudohoria a iných miestach... pod drobnohľadom (1.4.2010)

Země v období sněhové koule zamrzala až k rovníku
Geologové objevili v Yukonu první přímé doklady totálně promrzlé planety ve slavném období Sněhové koule. Oceán tehdy celý zmrznul a pozemský život musel bojovat o existenci ve zbylé tekuté vodě. Led byl tehdy stoprocentně nepopulární.... zaujímavosti (31.3.2010)

SLOVENSKO - Pramene (3. časť)
Vápencové a dolomitické horniny sa vyskytujú v jadrových pohoriach centrálnokarpatského pásma morfologicky v podobe súvislých a viacmenej rozsiahlych krasových plošín - planín (Slovenský kras, (Muránska planina, Slovenský raj, Biele Karpaty) alebo majú tvar rôzne veľkých krýh (Malé Karpaty, Považský Inovec, Strážovské vrchy, Malá Fatra Západné i Belanské... pod drobnohľadom (30.3.2010)

SLOVENSKO - Pramene (2. časť)
Centrálnokarpatské pásmo sa vyznačuje veľmi komplikovanou geologickou stavbou. Vyskytujú sa v ňom rozmanité typy vyvrelých, usadených a premenených hornín, ktoré poskytujú i rôzne podmienky pre výskyt a obeh podzemnej vody... pod drobnohľadom (29.3.2010)

SLOVENSKO - Pramene (1. časť)
Flyšové pásmo tvoria súvrstvia hornín, v ktorých sa pravidelne striedajú rôzne ílovce a pieskovce. V menšej miere sú zastúpené zlepence, rohovce, karbonátové horniny a pod. Flyšové horniny budujú pohoria vonkajších Karpát a značné plochy zaberajú i v niektorých kotlinách vnútorných Karpát, a to v Žilinskej, Oravskej, Liptovskej, Popradskej, Hornádskej i Hornonitrianskej. Z hľadiska výskytu a cirkulácie podzemnej vody... pod drobnohľadom (28.3.2010)

www.slovakgeology.tym.sk
Nová slovenská geologická internetová stránka... zaujímavosti (27.3.2010)

CZ - Mladečské jeskyně
Mladečské jeskyně se nacházejí na západním okraji obce Mladeč u Litovle na okraji chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Puklinové chodby a dómy se nacházejí v podzemí vápencového vrchu Třesín... zahraničie (26.3.2010)

Štiavničania bojujú za svoju botanickú záhradu
Hlasy pod petíciu proti zrušeniu postavenia botanickej záhrady v Banskej Štiavnici ako prírodnej rezervácie začali v týchto dňoch zbierať občania mesta... zaujímavosti (25.3.2010)

Tajch Počúvadlo (2. časť)
Je málo oblastí v Európe, ktoré veľkosťou a zásobami nerastov prevyšujú banskoštiavnickú oblasť. Takmer dve tisícročia tu ťažil človek vzácne kovy, na ktorých si založil bohatstvo, moc a kultúru. Baníctvom sa pravdepodobne zaoberali už Kelti, ktorí zo získaného kovu razili mince a zaslúžili sa o rozvoj železiarstva. Prvé správy o dolovaní... pod drobnohľadom (24.3.2010)

Tajch Počúvadlo (1. časť)
Počúvalské jazero leží 9 km na J od Banskej Štiavnice, ktorá svojou polohou v centre Štiavnických vrchov je predurčená za východisko do všetkých jeho častí. Geologicky patria Štiavnické vrchy k vnútornému sopečnému pásmu Karpát, ktoré sa utváralo v mladších treťohorách. Je súčasťou Slovenského stredohoria - sopečnej skupiny, do ktorej patria ešte Krupinské vrchy, Javorie... pod drobnohľadom (23.3.2010)

Stará šachta hrozí ďalším závalom
Rok po tom ako sa v Kremnici prepadla šachta Mária, hrozí na tomto mieste nebezpečenstvo ďalšieho... zaujímavosti (22.3.2010)

Zlato a Magurka
Zlato a Magurka... história baníctva (21.3.2010)

Čereňová (2. časť)
Čereňová - pohľad zdola... zbieranie minerálov (20.3.2010)

Čereňová (1. časť)
Chočské vrchy sú známe predovšetkým Prosieckou a Kvačianskou dolinou. Ďalšou frekventovanou lokalitou je Veľký Choč – krásny dolomitový vrch na západe, ktorý o 500 metrov prevyšuje priemernú výšku pohoria. Ako všade na svete, aj tu sa však nachádzajú desiatky krásnych miest, na ktoré už turistický ruch nedosiahol. Čereňová patrí medzi ne... zbieranie minerálov (19.3.2010)

Výroba drevného uhlia
Výroba drevného uhlia... história baníctva (18.3.2010)

CZ - Javoříčské jeskyně
Veřejnosti přístupné Javoříčské jeskyně se nacházejí na střední Moravě asi 10 kilometrů západně od Litovle. Podzemní systém Javoříčských jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Jeskyně vynikají překrásnou krápníkovou výzdobou... zahraničie (17.3.2010)

Staré pohľadnice z Banskej Bystrice
Nádherné staré pohľadnice z Banskej Bystrice... zaujímavosti (16.3.2010)

SLOVENSKO - Jazerá a vodné nádrže
Jazerá, aj keď nemajú väčší hospodársky význam, sú dôležitým komponentom krajiny niektorých častí nášho územia, predovšetkým oblasti Tatier, kde vytvárajú krásne prírodné scenérie. V tejto oblasti sa vyskytuje okolo 165 jazier; z nich asi 100 sú jazerá v pravom zmysle slova, miestne nazývané plesá. Sú dokladom bývalého zaľadneni... pod drobnohľadom (15.3.2010)

Staré pohľadnice z Kremnice
Nádherné staré pohľadnice z Kremnice... zaujímavosti (14.3.2010)

Staré pohľadnice z Banskej Štiavnice
Nádherné staré pohľadnice z Banskej Štiavnice... zaujímavosti (13.3.2010)

Hodruša - osobnosti banskej vedy a techniky (2. časť)
Ján Jozef Geramb (? - 1754). Banský radca a podnikateľ, zakladateľ banskej spoločnosti tzv. Gerambovej únie. Pochádzal zo šľachtickej rodiny. Už v roku 1752 položil základy tejto spoločnosti, ktorá vlastnila druhú, severnú stranu hodrušského údolia (erár vlastnil bane na južnej strane). Táto spoločnosť sa stala kapitálovo i územne najsilnejšou súkromnou banskou spoločnosťou v stredoslovenskej... história baníctva (12.3.2010)

Hodruša - osobnosti banskej vedy a techniky (1. časť)
Ján Brenner ( 16. storočie ). Banský podnikateľ, okolo roku 1514 vlastnil baňu a hutu v Banskej Štiavnici. V roku 1571 s členmi svojej rodiny a ťažiarmi Jánom Salim, Michalom Siceliusom, Eliášom Schallom a Jakubom Markušom spojil bane... história baníctva (11.3.2010)

Ostrá skala a Tupá skala
Predmet ochrany: CHÚ má význačnú geomorfol., estet., krajinársku, prírodovednú i kultúrnu a archeol. hodnotu. Ochrana skalných útvarov... pod drobnohľadom (10.3.2010)

CZ - Čtyři palice
PR byla vyhlášena pro ochranu rulových skalních útvarů modelovaných mrazovým zvětráváním a obklopených balvanitými sutěmi se zachovalými původními lesními porosty Žďárských vrchů... zahraničie (9.3.2010)

Laurázia
Laurázia je názov dvoch hypotetických prapevnín severnej pologule. Zvyčajne sa ňou myslí mezozoická Laurázia. Prvá Laurázia, tzv. Proto-Laurázia, bola prapevnina, ktorá vznikla po rozpade Rodínie... pod drobnohľadom (8.3.2010)

SLOVENSKO - Povodne (2. časť)
Vo výustných tratiach tokov v Podunajskej a Východoslovenskej nížine dochádza niekedy k podstatnému zvýšeniu hladiny na prítokoch bez toho že by zaznamenali úmerne zvýšené prietoky. V týchto prípadoch ide o vzdutie hladiny na prítoku následkom povodne na hlavnom toku... pod drobnohľadom (7.3.2010)

SLOVENSKO - Povodne (1. časť)
Najvýraznejší a najdramatickejší prejav, ktorý môžeme pozorovať na našich riekach, často s ďalekosiahlymi dôsledkami pre okolitú prírodu a pre činnosť človeka v nej, sú povodne. Prichádzajú často neočakávane, po prudkých lejakoch. Nadobúdajú pritom rozmery... pod drobnohľadom (6.3.2010)

Kráľova studňa – Harmanecká dolina (2. časť)
Strmé stúpanie cesty pod Kráľovou studňou... zbieranie minerálov (5.3.2010)

Kráľova studňa – Harmanecká dolina (1. časť)
Na výlet do juhovýchodného cípu Veľkej Fatry vyrážame na bicykloch zo Starých Hôr. Náš cieľ je chata na Kráľovej studni – horský hotel v takmer 1300 metrovej nadmorskej výške, asi 2 kilometre na západ od vrcholu Krížnej. Cesta Starohorskou dolnou ubieha rýchlo a v pohode, je skoré ráno, takže premávka je ešte znesiteľná. Vonku je chladno, obloha spola zatiahnutá... zbieranie minerálov (4.3.2010)

Štefultov
Štefultov je mestská časť Banskej Štiavnice. V minulosti to bola samostatná obec. Prvá písomná zmienka je v listine z roku 1514. Nachádza sa v nej vyústenie štôlne Bieber... história baníctva (3.3.2010)

CZ - Hranická propast
Hranická propast leží na pravém břehu řeky Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic na katastru města Hranice. Propast se nachází v Hranickém krasu nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní... zahraničie (2.3.2010)

Amatérská burza minerálů - Praha
Dne 10.4.2010 od 9 do 16 hodin se uskuteční ve Stanici přírodovědců, Praha 5-Smíchov... zbieranie minerálov (29.2.2010)

Hrozná noc pukanská
Bolo to včasné ráno v pondelok dňa 1. októbra 1640. Hustá hmla pokrývala Pukanec, a jeho okolie na široko-ďaleko a obyvateľstvo si hovelo v tichom spánku. Len mužstvo na nočnej stráži nespalo, ale bdiac chodilo v meste pozdĺž drevenej ohrady, vystavanej na ochranu vnútorného mesta. Častejšie nábehy tureckých hôrd do okolitých... história baníctva (28.2.2010)

Gondwana
Gondwana (z hind.) bola prapevnina obrovských rozmerov na južnej pologuli. Vznikla kolíziou častí Rodinie asi pred 600 miliónmi rokov v rámci panafrickej orogenézy. Potom bola dlho umiestnená v oblasti okolo južného pólu... pod drobnohľadom (27.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (10. časť)
Železná ruda sa v Železníku ťažila už dávno pred prvými písomnými zmienkami o ťažbe. Žiaľ nálezy zemných taviacich pecí zo staroveku boli poničené pri banských prácach. Archeológovia túto lokalitu dosiaľ nepreskúmali... história baníctva (26.2.2010)

Špania Dolina, dieťa prírody a baníckej lopoty
Pred niekoľkými mesiacmi objavili geológovia pri brehoch Namíbie vrak stroskotanej portugalskej lode, ktorá zmizla v rozbúrenom mori pred asi päťsto rokmi. V jej útrobách našli všeličo. Okrem iného aj 22 ton medi... zaujímavosti (24.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (9. časť)
Po vojne sa začalo znova naplno ťažiť a v roku 1947 v Železníku vyťažili o takmer 18 percent viac rudy, než v roku 1937. Výkony súviseli s dvojročným plánom, ktorý stanovili na zjazde KSČ a s Košickým vládnym programom. Vo februári 1948... história baníctva (23.2.2010)

CZ - Přerovská hůra
Přerovská hůra je tvořena odolnými turonskými písčitými slínovci jizerských vrstev české křídové pánve. Pro geologa představuje užitečný studijní materiál, protože tu jsou jasně patrné jednotlivé geologické vrstvy... zahraničie (22.2.2010)

Přívalové deště "vymazaly" stovky dinosauřích stop
Asi 300 dinosauřích stop, jejichž stáří se odhaduje na 65 milionů let, nyní zmizelo, když se vlivem prudkých dešťů a seismické nestability rozlámala část kamenné desky... zaujímavosti (21.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (8. časť)
Na základe mníchovskej konferencie koncom septembra 1938 a následnej novembrovej viedenskej arbitráže Československo prišlo o časť územia, ktoré pripadlo Nemecku a Maďarsku. Obec Nandraž bola pripojená k Maďarsku, v marci 1939 sa stala znova súčasťou Československa, ale bola už pohraničnou. Vznikol Protektorát Čechy a Morava... história baníctva (20.2.2010)

Litava (2. časť)
Strmé svahy údolia meandrujúcej Litavy neďaleko čabradského hradného vrchu... zbieranie minerálov (19.2.2010)

Litava (1. časť)
Jedného pekného dňa na začiatku júna ma zbalil kolega so sebou na služobnú cestu. Keďže išlo o miesto, kde som predtým ešte nebol, celkom rád som sa pridal. Vyrážame zo Zvolena smerom na juh. Zatiaľ o cieli veľa neviem, len toľko, že treba ísť kdesi k Veľkému Krtíšu. Prvé kilometre nás vedú notoricky známou trasou zo Zvolena smerom na juh cez... zbieranie minerálov (18.2.2010)

SLOVENSKO - Hlavné charakteristiky vodného režimu
Dlhodobý priemerný ročný prietok, teda priemerná vodnosť, ako aj ďalej rozoberaný dlhodobý priemerný chod mesačných prietokov počas roka, teda priemerný režim, sú v zložitých klimatických a orografických podmienkach jednotlivých tokov Slovenska iba umelými hodnotami, priemerom mnohých protikladov, preto sa v skutočnosti vyskytujú len zriedka... pod drobnohľadom (17.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (7. časť)
Založením Československej republiky sa pre železníckych baníkov veľa nezmenilo. Naďalej pretrvávali biedne pracovné aj mzdové pomery, závody podliehali vojenskej správe. Nezaviedli sa nové metódy dobývania rudy, aj technika zostala rovnaká ako v 19. storočí. Ťažba sa obmedzovala, ale i tak sa na Železníku vyťažilo 11% celoštátnej železorudnej ťažby... história baníctva (16.2.2010)

Pangea
Pangea (gr. "všetka krajina") je názov historicky poslednej obrovskej prapevniny (superkontinentu) na planéte Zem. Bola obklopená zo všetkých strán oceánom (Panthalassa). Pangea existovala približne... pod drobnohľadom (15.2.2010)

Na záchranu Kalvárie vznikla nová petícia
Proti plánovanej výstavbe rezidenčných víl na banskobystrickej Kalvárii vznikla nová petícia. Podobne ako dve predchádzajúce chce brániť kultúrnu pamiatku pred modernou výstavbou... zaujímavosti (14.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (6. časť)
Prvé štrajky baníkov zapríčinili spory so zemepánmi o pôdu, keď baníci obrábali viac pôdy, ako mali pridelené. Potrestaní boli palicovaním a žalárom. Štrajk v roku 1875 spôsobili nevyplatené mzdy, Rimavsko-muránska železiarska spoločnosť musela v kríze žiadať 500-tisíc zlatých pôžičku na mzdy, aby baníci nastúpili do práce. Neskôr najmä furmani protestovali proti novopostavenej lanovej dráhe do Likiera... história baníctva (13.2.2010)

Suchý - Veľká Fatra (2. časť)
Obrázky... zbieranie minerálov (12.2.2010)

Suchý - Veľká Fatra (1. časť)
Trosky chočského príkrovu vo Veľkej a malej Fatre tvoria nádherné krajinné dominanty, ich bralnatý ráz krásne kontrastuje s hladkými tvarmi pohoria. Niet preto divu, že sú magnetom pre turistov aj ochrancov prírody. Vďaka svojej nedostupnosti sa stali ostrovčekmi pôvodnej horskej prírody v človekom pozmenených podmienkach... zbieranie minerálov (11.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (5. časť)
Na prelome 19. a 20. storočia sa zmodernizovali aj spôsoby dobývania rudy. Po prvýkrát sa vŕtalo strojom v Rákoši v roku 1899, použil sa elektrický vŕtací stroj Thomson-Houston. Kvôli jeho veľkej hmotnosti sa už v roku 1905 používali stroje Siemens-Schuckert. Takto vyzerala práca s nimi o pár desaťročí neskôr v uhoľnej bani. Neosvedčili sa ani nemecké... história baníctva (10.2.2010)

Drnava
V minulosti významné ložisko železných rúd Drnava sa nachádza približne 10km V od Rožňavy na juhu Slovenského Rudohoria. Baníctvo v tejto oblasti má bohatú históriu a jeho začiatky spadajú niekde do 15. storočia. Úzko bolo prepojené... zbieranie minerálov (9.1.2010)

História železorudných baní v Železníku (4. časť)
Rok 1881 priniesol zlúčenie Rimavsko-muránskej železiarskej spoločnosti so Šalgótarjánskou spoločnosťou pre rafináciu železa. Vznikla tak Rimamuránsko-šalgótarjánska železiarska účastinná spoločnosť, ktorá mala sídlo v Budapešti a kapitál sedem miliónov zlatých. Táto nová spoločnosť bola najväčším výrobcom železa v celom Uhorsku... história baníctva (8.2.2010)

CZ - Chýnovská jeskyně
Chýnovská jeskyně se nachází v katastrálním území obce Dolní Hořice východně od Tábora. Jeskyně byla objevena roku 1863 při práci v lomu, kdy jednomu z lamačů spadlo do pukliny ve skále kladivo. Roku 1868 se po úpravách stala první turisticky zpřístupněnou jeskyní na území České republiky. Dodnes jsou zachována původní kamenná schodiště... zahraničie (7.2.2010)

OneGeology Kids
Pekná internetová stránka v angličtine pre deti... zaujímavosti (6.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (3. časť)
Železnícke bane boli zmapované v roku 1863 z iniciatívy Rimavsko-muránskej železiarskej spoločnosti. Miestna ruda bola kvalitná a lacná v porovnaní s rudou z iných gemerských baní aj zo zahraničných. Cena bola nižšia aj napriek nákladnému systému prepravy k peciam na vozoch po zlých cestách. Rimavsko-muránska spoločnosť v rámci... história baníctva (5.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (2. časť)
Začiatkom 19. storočia stúpala spotreba železa, bolo teda potrebné preniknúť aj k nižším častiam ložiska. Na to sa museli podnikatelia združovať, náklady na také banské diela prevyšovali možnosti jednotlivcov. Prvým krokom k vytvoreniu spoločnosti bolo vydanie oprávnenia v Rákoši na razenie štôlne Ladislav. Štôlňa odvodnila ďalšie šachty... história baníctva (4.2.2010)

Yellowstone môže pochovať celé USA
Americký národný park Yellowstone ukrýva pod povrchom najtvorivejšie a súčasne najničivejšie sily prírody. Keďže magmová komora pod jeho povrchom je väčšia, ako vedci doteraz predpokladali... zaujímavosti (3.2.2010)

Nová Baňa chce obnoviť súsošie sv. Trojice
O grant na obnovu viac ako 150 rokov starého súsošia sv. Trojice v Novej Bani a nástenných malieb s portrétmi uhorských panovníkov z obdobia baroka, nachádzajúcich sa v stredovekom objekte... zaujímavosti (3.2.2010)

História železorudných baní v Železníku (1. časť)
Gemer, kraj stáročia spojený so železnou rudou, vďaka nej prosperujúci a rozvíjajúci sa, kvôli jej nedostatku a vyčerpaniu kraj chudobný a zabudnutý. Významné ložisko bolo vo vrchu Železník. Na jeho úpätí sa krčia dnes pomaly vymierajúce obce Turčok, Sirk, Rákoš a Nandraž. Cesty v tomto kraji sú úzke, porozbíjané lesnou technikou... história baníctva (2.2.2010)

Magnetická anomálie
Vznik magnetické anomálie je způsoben schopností čediče uchovat magnetizaci. Hornina bohatá na feromagnetické látky si uchovává po ztuhnutí magnetickou orientaci ovlivněnou polohou zemských magnetických pólů.... pod drobnohľadom (1.2.2010)

Prírodnú pamiatku ničia bezohľadní motorkári
Významnú a v našich pomeroch jedinečnú prírodnú pamiatku Meandre Lúžňanky ničia svojimi nájazdmi bezohľadní motorkári. Tí sa takmer každý deň preháňajú na svojich strojoch v bezprostrednej blízkosti odborníkmi vysoko cenenej pamiatky... zaujímavosti (31.1.2010)

Zub mastodonta
Zub mastodonta z podložia uhoľného sloja baňa Handlová... zbieranie minerálov (30.1.2010)

Záhorské piesky
Piesky na Záhorí sú kremité, veľmi čisté, bez prímesí ako je prach a hlina. Neobsahujú vápnik, čo vonkoncom neprospieva tvorbe humusu. Tieto sú pôdy na nich neúrodné, pod čo sa okrem minerálnej chudoby podpisuje aj neschopnosť... pod drobnohľadom (29.1.2010)

Najmladšia vyhasnutá sopka v strednej Európe láka
Náučný chodník k svojej najväčšej prírodnej atrakcii - lávovej vyvreline po činnosti najmladšej sopky v strednej Európe chce v dohľadnom čase vybudovať samospráva obce Tekovská Breznica v okrese Žarnovica... zaujímavosti (28.1.2010)

CZ - Mezina - lávový proud
Venušina sopka je pozůstatkem denudovaného stratovulkánu - smíšené sopky. Těžbou kamene značně zdevastované temeno vrchu je zbytkem nasypaného kužele, tvořeného vulkanoklastickým materiálem - zejména tufy. Během aktivity vulkánu byla explozivní činnost několikrát vystřídána fázemi efuzivními. K výlevům láv docházelo ve směru... zahraničie (27.1.2010)

Veľké zemetrasenie sa Slovensku nevyhne, varujú dejiny
Ľudia si mysleli, že nastal koniec sveta a volali o pomoc. Zem sa triasla, múry praskali, niekoľko starších domov spadlo... zaujímavosti (26.1.2010)

Tisovec
Tisovec je staré banské mesto, ktorého vznik sa datuje 13. storočím. Prvá, doposiaľ známa písomná zmienka o Tisovci, pochádza z roku 1334. Túto listinu vydal kráľ Karol Róbert na Vyšehrade, kaločskému arcibiskupovi Ladislavovi a sedmohradskému... história baníctva (25.1.2010)

Asi 250-ročnú kaplnku ničí voda, pamiatkari ju navrhli premiestniť
Starobylú, asi 250-ročnú Kaplnku sv. Jána Nepomuckého v Banskej Belej v okrese Banská Štiavnica, ktorú desaťročia ohrozuje voda z dažďov a topiaceho sa snehu, chcú premiestniť. Navrhli to pamiatkari počas auditu kultúrnych pamiatok... zaujímavosti (24.1.2010)

Ratková
Obec Ratková leží na juhovýchodnej časti Slovenského Rudohoria na nive a terasovej plošine v doline Západného Turca. Ratková má široký kataster zahrňajúci okolité... história baníctva (23.1.2010)

11. Ročník predajnej výstavy minerálov, skamenelín a šperkov - Prešov
Od - do: 20.03.2010 - 20.03.2010... zbieranie minerálov (22.1.2010)

Kubínska hoľa (2. časť)
Pohľad na južné svahy Kubínskej hole... zbieranie minerálov (21.1.2010)

Kubínska hoľa (1. časť)
Na výlet vyrážame z Ružomberka autom. Hoci som na Kubínskej holi bol už niekoľkokrát, dnes mám pocit neistoty, pretože doteraz som vždy išiel hore z Oravského Podzámku. Dnes však máme málo času, je november a hodiny ukazujú už pol druhej poobede. Takže chtiac – nechtiac musíme trasu skrátiť. Preto sa chceme dostať autom čo najvyššie... zbieranie minerálov (20.1.2010)

CZ - Jihlava
První zmínka o osadě jménem Jihlava pochází z roku 1233, kdy olomoucký biskup Robert potvrdil převod zboží (kde figuroval i název Jihlava) řádu německých rytířů do vlastnictví želivského kláštera. V roce 1234 vyměnil markrabě Přemysl a královna Konstancie s klášterem Porta Coeli v Předklášteří mimo jiné i statek Jihlava s okolními vesnicemi a mýtem za jiný majetek... zahraničie (19.1.2010)

Stavebné pamiatky - Spišské Vlachy
Katolícky farský kostol sv. Jána Krstiteľa Pôvodne románsky, po roku 1434 goticky obnovený. Z románskej stavby vybudovanej po tatárskom vpáde roku 1241 sa zachovali špalety triumfálneho oblúka s priľahlou nárožnou príporou klenieb starého presbytéria... história baníctva (18.1.2010)

Korálové útesy regenerují
Ploskozubec je zatím klíčem k regeneraci korálů. Kredit. J. Honebergová. Korál je označení pro některé mořské žahavce z třídy korálnatci (Anthozoa). Všech asi 6000 druhů žije přisedle v mořích... zaujímavosti (17.1.2010)

Spišské Vlachy
Spišské Vlachy vznikli začiatkom dvanásteho storočia, ale známky osídlenia siahajú až do obdobia 5000 rokov pred Kristom. V roku 1243 im uhorský kráľ Belo IV. udelil privilégia, ktoré boli zároveň prvou písomnou zmienkou o meste. V histórii Spiša patrili vždy k významným mestským centrám. V štrnástom storočí patrili do Spoločenstva spišských Sasov... história baníctva (16.1.2010)

Zemětřesení - grafika
Povrch Země se dělí na sedm velkých litosférických desek a několik menších. Pohybují se o několik centimetru ročně, přičemž kložou na poloroztavené vrstvě horniny... zaujímavosti (15.1.2010)

Saský vrch (2. časť)
Cesta zo sedla Tomperk... zbieranie minerálov (14.1.2010)

Saský vrch (1. časť)
Saský vrch je názov jedného z vyšších vrcholov v juhovýchodnej časti Štiavnických vrchov. Kopec sa nachádza asi 7 km južne od známeho Svätého Antona (predtým Antola). Na výlet vyrážame autom z Krupiny. Je septembrové popoludnie, ale v meste vládne takmer 25 stupňová horúčava. V aute stúpa teplota hádam na štyridsiatku, takže sa tešíme z toho, že cestovanie... zbieranie minerálov (13.1.2010)

Banskoštiavnické divy
Každé mesto ma svoje zvláštnosti. Tak i Banská Štiavnica ma svojich niekoľko divov, ktoré už veľa rokov udivujú jej návštevníkov. Vznikali počas dlhých stáročí existencie tohoto slávneho banského mesta. Viažu sa prevažné k architektonickým pamiatkam... história baníctva (12.1.2010)

Trúbiaci kameň v Sucháni je dedičstvom Turkov
Po Turkoch a ich vpádoch na naše súčasné územie zostali rôzne stopy. Zbrane, oblečenie, poškodené múry hradov a pevností, ale aj potomkovia. V malej dedinke Sucháň na rozhraní okresov Veľký Krtíš a Krupina však za sebou zanechali niečo unikátne. Kameň, na ktorom sa dá trúbiť Hoci leží v teréne, ktorý býva najmä v zime a po dažďoch len... zaujímavosti (11.1.2010)

Mineralia Slovaca
Potreba založiť nový odborný geologický časopis bola v 60. rokoch minulého storočia zákonitým výsledkom zrýchľujúceho sa rozvoja geologických disciplín na Slovensku a ustavične rastúceho množstva nových poznatkov získaných geologickoprieskumnými organizáciami. Keďže sa pre dovtedajšiu slabú súčinnosť vedy a praxe nové geologické zistenia... zaujímavosti (10.1.2010)

Malachov - dejiny baníctva (2. časť)
Cesta k ložisku v Malachovskej doline... história baníctva (9.1.2010)

Malachov - dejiny baníctva (1. časť)
Počiatky baníctva a hutníctva (výroby) ortuti Hg sa spájajú s rokom 1390. Z tohto roku sa našiel v banskobystrickej mestskej knihe záznam, podľa ktorého „...Peter Kysser bol vymazaný zo zoznamu občanov mesta Banská Bystrica, preto že svojou nedbanlivosťou zapríčinil smrť svojich robotníkov v bani na ortuť.“ Dá sa reálne predpokladať... história baníctva (8.1.2010)

CZ - Český Krumlov - historie dolování v regionu
Těžba stříbra a zlata měla pro společnost v minulých dobách zvláštní význam. Drahý kov zpracovaný na mince byl v době, kdy se ještě nepoužívaly symboly v podobě papírových bankovek, používán jako přímé platidlo a nebylo divu, že většina feudálních pánů usilovala o zisky z jeho těžby. Výsledky studia, které v současné... zahraničie (7.1.2010)

SLOVENSKO - Hlavné povodia a typy riečnych sietí (5. časť)
Obrázky... pod drobnohľadom (6.1.2010)

SLOVENSKO - Hlavné povodia a typy riečnych sietí (4. časť)
Dunajec je osou tretej hlavnej riečnej sústavy, ktorá odvádza vodu z územia Slovenska - v tomto prípade do Baltského mora. Je to významný horský pravostranný prítok Visly, s ktorou sa stretá až hlboko na poľskom úze!ní. Plošne zaberá, na rozdiel od prvých dvoch sústav, len pomerne malú oblasť na severe nášho územia. Z troch hlavných zdrojníc Dunajca, a to Čierneho Dunajca... pod drobnohľadom (5.1.2010)

SLOVENSKO - Hlavné povodia a typy riečnych sietí (3. časť)
Tisa - prítok Dunaja, je druhou hlavnou tepnou odvodňujúcou územie Slovenska. Zatiaľ čo toky odvádzajúce vodu zo západnej časti územia ústia do Dunaja priamo a na našom území alebo na jeho hranici (ako Morava a Ipeľ), toky odvádzajúce vodu z východnej časti územia odovzdávajú ju Dunaju nepriamo, prostredníctvom Tisy, a už mimo nášho územia. Jeden z hlavných tokov tejto oblasti... pod drobnohľadom (4.1.2010)

SLOVENSKO - Hlavné povodia a typy riečnych sietí (2. časť)
Veľmi zaujímavo sa vytvára na slovenskom úseku pozdĺžny profil Dunaja. Na prechode z Viedenskej kotliny do Podunajskej nížiny tečie rieka pri značnom sklone, prelamujúc južné výbežky Malých Karpát v koncentrovanom riečišti. Po opustení úbočí Malých Karpát... pod drobnohľadom (3.1.2010)

SLOVENSKO - Hlavné povodia a typy riečnych sietí (1. časť)
Západné Karpaty, zaberajúce prevažnú časť územia Slovenska, bývajú spolu s Českou vysočinou právom označované za strechu strednej Európy. Ich geologický vývoj a neskoršie povrchová modelácia podmienili vznik centrifugálnej riečnej siete. Spod ústrednej klenby Západných Karpát, ktorú vytvárajú masívy Tatier, Nízkych Tatier a Slovenského rudohoria, vyteká na všetky strany prevažná väčšina významnejších riek Slovenska... pod drobnohľadom (2.1.2010)

Pri obci Pinciná začali s ťažbou alginitu
Pri Pincinej, obci neďaleko Lučenca, začali ťažiť alginit. Nachádza sa tam jedno z najvýznamnejších nálezísk tohto nerastu v Európe. Alginit má využitie v lesnom hospodárstve, poľnohospodárstve a odpadovom hospodárstve... zaujímavosti (1.1.2010)