Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Články v roku 2013

Zoznam článkov.   návrat na úvod

články 2013

Zem ako umenie vo vysokom rozlíšení
V roku 1960 vypustili Spojené štáty prvý pozorovací satelit Zeme. Počas desaťročí tieto zariadenia poskytli cenné informácie a nové pohľady na našu planétu. Pozrite si niektoré zo záberov družíc... zaujímavosti (31.12.2013)

Donovaly – Barania hlava – Štrosy – Kečka (1. časť)
Na výlet odchádzame z Ružomberka v krásnom, chladnom letnom ráne. Cestujeme autom na Donovaly. Voz nechávame stáť na križovatke pred Poliankou... zbieranie minerálov (30.12.2013)

CZ - V Českém Švýcarsku rostou ledové květy, jejich přesný vznik je záhadou
Pozorní návštěvníci Národního parku České Švýcarsko mohou v těchto dnech spatřit na listnatých stromech netypické ledové květy. Mají strukturu jemných hustých vlasů a na kmenech tvoří nápadný bílý... zahraničie (29.12.2013)

Pukanec - video (2. časť)
Video o obci Pukanec... história baníctva (28.12.2013)

Nočné koledy z veže ohlasujú príchod Krista
Kremnická dychovka hráva koledy na veži nad historickým mestom už desiatky rokov. Vracia sa tak k tradícii niekdajších vežových strážcov a hlásnikov. Tradícia vežových trubačov, takzvaných turnerov, siaha v Kremnici do hlbokej histórie, keď súvisela s obranným systémom banského mesta. Kým v predchádzajúcich storočiach... zaujímavosti (27.12.2013)

Vystavujú staré betlehemy i sviatočnú izbu baníkov
História Vianoc dýchne v týchto dňoch na návštevníkov Slovenského banského múzea (SBM) - Galérie Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici... zaujímavosti (26.12.2013)

Šťastné a veselé VIANOCE
Šťastné a veselé VIANOCE... zaujímavosti (25.12.2013)

Pukanec - video (1. časť)
Video o obci Pukanec... história baníctva (24.12.2013)

CZ - Sedm nejhezčích podzimních vyhlídek v Česku
Na některá místa, kam vás zveme, mohli donedávna jen vojáci. Další poskytují jedinečné kruhové výhledy. Vytipovali jsme pro vás sedm vyhlídek, kam stojí za to naplánovat si podzimní výlet... zahraničie (23.12.2013)

Sv. Kliment 2013
Pri príležitosti sviatku Sv. Klimenta sme otvorili ďalšiu expozíciu v Našom Múzeu Medi, oslávili sme narodeniny majstra bratstva MUDr.Sitára a ocenenie Signum Laudis Herrengrund prevzal historik Pavel Dvořák... zaujímavosti (22.12.2013)

Zachytil křehkou krásu sněhových vloček slepeným foťákem
Ruský fotoamatér Alexej Kljatov sestavil z kompaktu Canon A650, obráceného 50mm objektivu pro Zenit a spousty lepící pásky celkem netradiční fotopřístroj. S využitím přirozeného světla a počítačového odšumění se mu podařilo... zaujímavosti (21.12.2013)

Jazdci na štvorkolkách ničia rezerváciu na Morskom oku
Jazdci na štvorkolkách si robia z Národnej prírodnej rezervácie Morské oko pretekársku dráhu. V najprísnejšom stupni ochrany prírody jazdia v okolí jazera a po náučnom chodníku až k Sninskému kameňu. Ochranári pripúšťajú, že odhaliť a zadržať ich pri čine je náročné. Na ich dolapenie im v horskom teréne chýba technika, jazdci majú často odmontované... zaujímavosti (20.12.2013)

Predplatné časopisu MONTANREVUE na rok 2014
Časopis vychádza v slovenskom jazyku každé tri mesiace v rozsahu 32 strán. Cena jedného výtlačku je 2,66 €. Časopis si môžete predplatiť na celý rok, t.j. 4 čísla, za zníženú cenu... zaujímavosti (19.12.2013)

Z jáchymovských baní ušli vďaka Pytagorovej vete
Jáchymovský tábor Nikolaj nazývali politickí väzni pre tvrdé podmienky a mrazivé zimy česká Sibír. Aj preto sa v roku 1955 rozhodli pre hromadný útek. Začali kopať tunel... zaujímavosti (18.12.2013)

CZ - Zimní kouzlo Moravského krasu. Krásný výlet k Macoše bez davů
V Moravském krasu nastává období, které je pro mnohé tím pravým magnetem, od listopadu do konce března, kdy zástupy výletníků citelně prořídnou. Osiřelé skalní rokle, průhledné lesy bez listí, prázdná parkoviště i zavřené kiosky dodávají Moravskému krasu právě v těchto dnech neotřelé kouzlo... zahraničie (17.12.2013)

Latiborská hoľa v jeseni (4. časť)
Panorámy... zbieranie minerálov (16.12.2013)

Ťažba drahokovových rúd na ložisku Šturec v Kremnici – podzemie – rozhodnutie
Okresný úrad Žiar nad Hronom, odbor starostlivosti o životné prostredie, ako príslušný orgán štátnej správy na úseku posudzovania vplyvov na životné prostredie podľa § 56 písm. b) zákon č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa... zaujímavosti (15.12.2013)

Latiborská hoľa v jeseni (3. časť)
V sedle medzi Latiborskou a Veľkou hoľou vládne ruch ako niekde v Krkonošiach. Turistov je síce len niekoľko, zato prostý ľud, túžiaci si naplniť vedrá zrelými brusnicami sa rozplemenil po celom šírom okolí... zbieranie minerálov (13.12.2013)

Hnúšťa – mesto s bohatou minulosťou baníctva a históriou železiarskou II.
Výroba železa a jeho spracovanie patrili k najstarším výrobným odvetviam na Slovensku. Bohaté ložiská kvalitných rúd, hojnosť lesov, dostatok vodnej energie vytvárali priaznivé podmienky pre rozvoj železiarstva aj v Hnúšti. Železo sa spracúvalo cez stáročia kladivom, neskôr poháňaným vodným kolesom tzv. hámrom (fabrilibus domibus, qui wulgo hamur vocantur). Hámor znamenal tú... história baníctva (12.11.2013)

Z pamiatky v centre Štiavnice zmizli desiatky metrov štvorcových strechy
Ako mohol niekto nepozorovane ukradnúť veľké pláty medeného plechu v najužšom centre mesta? Pýtajú sa Banskoštiavničania. Časť medenej strechy z historickej budovy v najužšom centre Banskej Štiavnice ukradli dvakrát v priebehu... zaujímavosti (11.12.2013)

Povesť o vzniku mesta Rožňava
Podľa povesti o vzniku Rožňavy bola na mieste, kde dnes leží Rožňava len jedna veľká lúka, na ktorej pásol pastier kravy. Raz stratila jedna jeho jalovička svoj zvonček... história baníctva (10.11.2013)

Latiborská hoľa v jeseni (2. časť)
Pohľad do doliny pod Latiborskou hoľou... zbieranie minerálov (9.12.2013)

Latiborská hoľa v jeseni (1. časť)
Jesenný čas sa už pomaly približuje, v dolinách to ešte nie je také zreteľné, ale na horách už leto skončilo. Náš výlet začíname v sedle Prievalec nad Liptovskou Lúžnou. Cesta, ktorá vedie na hrebeň medzi Veľkú a Latiborskú hoľu nie je síce označená turistická trasa, avšak poskytuje možnosť rýchleho výstupu na hrebeň do pásma nad kosodrevinu... zbieranie minerálov (7.12.2013)

RO - Když síla uhlí ochabne, je z toho evropský Detroit. Podívejte se
Město Aninoasa si jako jedno z center rumunského hornictví užívalo v minulosti dlouhé roky blahobytu. Nyní je však všechno jinak. Průmyslové haly zejí prázdnotou, důlní věže se rozpadají. Městu se nepodařilo najít jiný zdroj obživy a celkový úpadek vedl letos v září až k vyhlášení obecního bankrotu. Nezabránily mu ani finanční... zahraničie (7.12.2013)

CZ - Šumavské pláně
Šumavské pláně jsou geomorfologický podcelek ve střední části Šumavy. Rozprostírají se na ploše 670 km2 (jsou tak nejrozsáhlejším geomorfologickým podcelkem Šumavy a zabírají 40 % její celkové rozlohy) a mají průměrnou nadmořskou výšku 980 m.[1] Na západě sousedí s Železnorudskou hornatinou, na severu se Svatoborskou a Vimperskou vrchovinou, na východě s Boubínskou hornatinou... zahraničie (6.12.2013)

A přece tam jsou!
…aneb další podpora pro dinosauří měkké tkáně. Mezi nejkontroverznější paleontologické studie minulého desetiletí patřila nepochybně ta, která v roce 2005 otřásla teoretickými základy paleontologie i samotné geologie. Její závěr byl vpravdě šokující... zaujímavosti (5.12.2013)

Grónsko má spasit nerostné bohatství, EU se však bojí nájezdu Číňanů
Grónsko se může za pár let stát jedním z nejbohatších ostrovů na světě. Všanc však musí dát své nerostné bohatství, které se ukrývá pod ledovou krustou tamějších ledovců. Ekonomický růst už podpořila vláda a pomalu ale jistě ho schvalují i občané. S investory však přichází... zaujímavosti (4.12.2013)

Na Banisku v Brezne vybudujú skanzen
Občianske združenie Horehronská banská cesta do roku 2015 plánuje obnoviť arborétum na Banisku, vybudovať náučný chodník, ako aj banský, železiarsky a roľnícky historický skanzen... zaujímavosti (2.12.2013)

XXX. Medzinárodné stretnutie zberateľov minerálov a skamenelín
Bratislava. Viac... zbieranie minerálov (2.12.2013)

Smrekovica - pred prvým snehom (2. časť)
Večerné svetlo... zbieranie minerálov (1.12.2013)

V Bosně zmizel rybník. Zůstal jen kráter, který vtahuje vše kolem
Obyvatelům bosenské vesnice Sanica zmizel před očima celý rybník. Na jeho místě se otevřela 30 metrů hluboká propast, která se stále zvětšuje a ohrožuje okolní domy. Někteří místní věří, že na dně vybuchla bomba nebo dokonce sopka... zaujímavosti (29.11.2013)

CZ - Unikátní rozhledna i Ďáblova prdel. Sváteční výlet do České Kanady
Tuhle lahůdku z našich luhů a hájů by si neměl nechat ujít žádný milovník krásných výhledů. Zveme vás do České Kanady, na novou rozhlednu U Jakuba na Havlově hoře (680 m), kterou najdeme asi kilometr jižně od vesničky Valtínov... zahraničie (27.11.2013)

Smrekovica - pred prvým snehom (1. časť)
Koniec novembra na Smrekovici býva už často v znamení snehu, preto sa tešíme, že ešte stále je možné pestovať turistiku v letnom štýle. Povzbudení nádherným teplým popoludním sadáme s dcérkou do auta... zbieranie minerálov (26.11.2013)

Slovenský vedec skenoval dinosaurie vajcia
Slovenský paleontológ Martin Kundrát, ktorý pracuje pre Centrum evolučnej biológie univerzity v Uppsale, spochybňuje všeobecne uznávanú paradigmu, že vajcia dinosaurov mali tvrdú škrupinu... zaujímavosti (25.11.2013)

Čierna skala
Čierna skala (662 m.n.m.) Dominantný a pekný masív v hlavnom hrebeni Malých Karpát. Z vrcholu ďaleké výhľady východným smerom na rozsiahle Malokarpatské lesy a Podunajskú nížinu. V minulosti... pod drobnohľadom (23.11.2013)

Jediný internetový chodník nájdete v Banskej Hodruši
Náučný chodník v Hodruši-Hámroch je slovenským unikátom. Sprievodcu vám spraví aj telefón či tablet. Cestujeme v čase – Banská Hodruša. Tak sa volá internetový náučný chodník, na ktorom v obci pracovali dva roky. Jeho dĺžka je 3,1 kilometra a má 16 zastávok... zaujímavosti (23.11.2013)

Rozpomienky na Gustáva Fráka
Publikácia z pera Dušana Dubovského približuje život a dielo Gustáva Fráka - významného regionálneho historika, archivára, prekladateľa, publicistu a znalca baníctva a železiarstva na Gemeri... knihy (22.11.2013)

CZ - Pivnická rokle: úžasný kaňon, kam turistické značky nevedou
Je až s podivem, jak mohou v dnešní moderní době uniknout pozornosti mnoha turistů místa, která by mohla s trochou nadsázky nést vzletná přízviska jako český Grand Canyon. Zveme vás do Pivnické rokle... zahraničie (21.11.2013)

Podzimní slovenské hory. Chmeľová, nejhezčí kopec Bílých Karpat
Necelé čtyři kilometry za naší státní hranicí se na Slovensku vypíná majestátní skalní masiv korunovaný vrcholkem druhé nejvyšší hory Bílých Karpat. Jmenuje se Chmeľová a zdolání vrchu je vždy nezapomenutelným zážitkem... zbieranie minerálov (18.11.2013)

Tuhársky mramor
Mramor alebo krystalicky vapenec je premenena hornina skladajuca sa z 95 % krystalov karbonatov, najcastejsie kalcitu. Zvyšných 5 % tvoria rôzne primesy ako il, grafit, a ďalšie mineraly a organicke latky... pod drobnohľadom (19.11.2013)

Vědci objevili staršího bratříčka tyranosaura, pokřtili ho Krvavý král
Vědci v americkém Utahu objevili fosilii dvounohého masožravého dinosaura. Je to zřejmě nejstarší druh obřích dinosaurů, kteří obývali Zemi před 80 miliony lety. Pro vědeckou komunitu je to velmi významný nález... zaujímavosti (18.11.2013)

Svet kameňov 2013 - Nitra
Pozvánka... zbieranie minerálov (17.11.2013)

Devínska hradná skala
Devínska hradná skala je hradné bralo a národná prírodná pamiatka. NPP bola vyhlásená v roku 1985 s výmerou chráneného územia 17 000 m?. Devínska hradná skala je významná zoologická, botanická a geologická... pod drobnohľadom (16.11.2013)

Gutenbergova diskontinuita
Gutenbergova diskontinuita je část zemského obalu, která se nachází v hloubce 2 900 kilometrů[1] od zemské kůry, což představuje přechod mezi spodním pláštěm tvořeného silikátovou taveninou a polotekutým jádrem tvořeným polotekutými kovy (hlavně železem a niklem). Mocnost vrstvy se na základě měření pohybu seismických... pod drobnohľadom (15.11.2013)

CZ - Želenický vrch
Želenický vrch je skalnatý kopec nad údolím řeky Bíliny ležící asi 4 km jihozápadně od města Bíliny v Ústeckém kraji. Kopec se nicméně nachází ještě v okrese Most na katastrálním území obce Želenice a její osady Liběšice. Katastrální hranice prochází přímo vrcholkem, který se nachází 455 m nad mořem. Po severním úpatí vrchu vede silnice... zahraničie (14.11.2013)

Kľak (vrch v Malej Fatre)
Kľak (1 351,6 m n. m.) je výrazný hôľnato-skalnatý vrchol na hlavnom hrebeni južnej časti Lúčanskej Malej Fatry. Vrchol Kľaku je výborný vyhliadkový bod s kruhovým výhľadom na všetky okolité pohoria. Vďaka nezameniteľnému vzhľadu je vrch rozpoznateľný a viditeľný od Rajeckých Teplíc až po Bystričany. Na vrchole je umiestnený kríž... pod drobnohľadom (12.11.2013)

Polianka – historický špaňodolinský banský vodovod (2. časť)
Infopanel... zbieranie minerálov (11.11.2013)

Polianka – historický špaňodolinský banský vodovod (1. časť)
Naše výletnícke cesty vedú často okolo Donovalov, stali sa príjemnou zastávkou, kde sa dajú robiť pekné krátke prechádzky. Minule sme zavítali do najvyššie položenej donovalskej osady – Polianky. Malá dedinka bola... zbieranie minerálov (10.11.2013)

Průlom v energetice: Japonci jako první získali plyn z „hořlavého ledu“
Japonští experti jako první na světě vytěžili plyn z metan hydrátů. Sloučeniny připomínající led je na Zemi až desetkrát více než fosilních paliv a Japonsko by mohla ochránit před nedostatkem energie. Experimentální těžba... zaujímavosti (9.11.2013)

Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka
Texty a ilustrácie výstavy Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka v tlačenej podobe. Plnofarebná brožúra odkrýva tajomstvá vzniku, procesu tvorby a využívania baníckeho znaku. Ilustruje cestu prekríženého baníckeho kladiva a želiezka z pečatí banských obcí a miest na portály štôlní, ťažné veže šácht, rôznorodé banské budovy, sakrálne objekty... zaujímavosti (8.11.2013)

V Malachove sprístupnili už štvrtý náučný chodník
Obec Malachov sa vie predať. Po banskom, prírodovednom a rekreačnom chodníku odovzdali do užívania aj historický náučný chodník. Historický náučný chodník, ktorý oficiálne sprístupnili včera, spája centrum Malachova s archeologickou lokalitou Hrádok... zaujímavosti (7.11.2013)

Panský diel v lete 2013 (4. časť)
Pohľad na Kordíky pod hrebeňom Kremnických vrchov... zbieranie minerálov (6.11.2013)

Ostrôžky
Ostrôžky sú horský krajinný celok v oblasti Slovenského stredohoria. Ostrôžky budujú vulkanické horniny a ich pyroklastiká, na severovýchodnej strane granodiority jadrového pásma. Podobne ako ostatné celky Slovenského stredohoria aj Ostrôžky vznikli v priebehu neogénu v dôsledku rozsiahlej... pod drobnohľadom (5.11.2013)

CZ - Bořeň
Bořeň (německy Borschen) je skalnatý vrch (tzv. skalní suk), nachází se jižně od Bíliny v Českém středohoří. Vypíná se vysoko nad údolím řeky Bíliny, ve spodní části je částečně zarostlý lesem. Vrchol se nachází ve výšce 539 m... zahraničie (4.11.2013)

Mohorovičićova diskontinuita
Mohorovičićova diskontinuita nebo Mohorovičićova vrstva nespojitosti (známá také pod zkratkou MOHO) je vrstva, která geologicky definuje přechod zemské kůry a svrchního pláště. Nachází se v rozmezí... pod drobnohľadom (3.11.2013)

Panský diel v lete 2013 (3. časť)
Južné svahy Krížnej nad Tureckou... zbieranie minerálov (2.11.2013)

Antonín Frič
Prof. Dr. Antonín Frič (30. července 1832, Praha – 15. listopadu 1913, Praha) byl významným českým přírodovědcem, geologem a paleontologem přelomu 19. a 20. století. Byl také profesorem Karlovy Univerzity a později ředitelem... história baníctva (1.11.2013)

Kunešov
Kunešov (nem. Kuneschhau) je obec na Slovensku v okrese Žiar nad Hronom. Je jednou z obcí na Slovensku, kde dodnes žije nemecká menšina... história baníctva (31.10.2013)

Panský diel v lete 2013 (2. časť)
Maximiliánka v Španej Doline... zbieranie minerálov (30.10.2013)

Vyhynutí dinosaurů odnesly i včely
…aneb jak byl zánikem vládců planety ovlivněn blanokřídlý hmyz. Nová studie vědeckého týmu, vedeného profesorkou Sandrou Rehanovou z Univerzity v New Hapshire, poprvé vcelku relevantně dokumentuje vymírání některé ze skupin hmyzu v průběhu katastrofy... zaujímavosti (29.10.2013)

Panský diel v lete 2013 (1. časť)
Z Ružomberka vyrážame autom okolo desiatej hodiny predpoludním, máme namierené pôvodne do Banskej Bystrice. V Ružomberku vládne škaredé počasie s prehánkami, dúfame, že južne od Nízkych Tatier bude lepšie... zbieranie minerálov (28.10.2013)

CZ - Kovářův mlýn
Kovářův mlýn je přírodní památka na západním okraji obce Košťálov v okrese Semily. Nachází se na levém břehu říčky Olešky a jedná se o starý břidlicový lom v nadmořské výšce 350 m.n.m. Šířka samotného lomu je asi 20 metrů a výška odkrytých výchozů nepřesahuje 5 metrů. Mimo samotný lom zahrnuje lokalita lesní pozemek, který zabírá většinu plochy... zahraničie (27.10.2013)

Ferrata HZS z Martina na Martinské hole
Michal Mikuláš 11.10.13 Tento rok sa Martinské hole zaradili do zoznamu hôr, kde sa dá na výstup použiť zaistený turistický chodník, tu konkrétne s názvom "ferrata HZS". Dňa 7. 9. 2013 bola ferrata... zbieranie minerálov (26.10.2013)

Miličská skala
Chránený celok na ploche 12 ha, vyhlásený v roku 1990. Nachádza na severných svahoch Miliča v Slánskych vrchoch... pod drobnohľadom (25.10.2013)

Najväčšia ryba mala 15 metrov
Objav v britskom kameňolome ukázal, že najväčšia ryba bola výrazne väčšia, ako si vedci mysleli... zaujímavosti (24.10.2013)

Vědci našli 46 miliónů let starého komára s břichem plným krve
Unikátní fosilii 46 miliónů let starého komára s břichem plným suché krve se podařilo najít v americkém státě Montana. S odvoláním na americké vědce o tom dnes informovala agentura... zaujímavosti (23.10.2013)

Těžba uranu v ČSSR
Tento web slouží členům klubu -spolku a klade si za cíl upřesnění a doplnění informací, týkajících se průzkumu a těžby uranu v celé ČR (dříve ČSSR)... história baníctva (22.10.2013)

Rusové vyzdvihli půltunový kus meteoritu, který v únoru vyděsil svět
Z jezera Čerbakul se podařilo vytáhnout největší kus meteoritu, který 15. února letošního roku přeletěl nad Sibiří. Je těžký asi více než půl tuny. Přesně to však nevíme, protože připravená váha na jeho vážení nestačila... zaujímavosti (21.10.2013)

CZ - Sedm nejkrásnějších podzimních vodopádů v Česku
Vodopády bývají oblíbeným výletním cílem. Vytipovali jsme pro vás sedm nejzajímavějších vodopádů u nás, které stojí za to na podzim navštívit. Pohorky na nohy, vyrážíme směr Jizerky, Krkonoše... zahraničie (20.10.2013)

Ryhy na Chabenci v Nízkych Tatrách pripomínajú Mars
Skupina vedcov z Poľskej akadémie vied vo Wroclavi skúma ryhy na južnom svahu Chabenca. Na južnom svahu vrchu Chabenec v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier sa nad hranicou lesa nachádza niekoľko pozdĺžnych rýh, ktoré sú veľmi podobné tým... zaujímavosti (19.10.2013)

Černý oblázek ze Sahary důkazem dávného zásahu Země kometou
Lesklý oblázek přezdívaný Hypatia nepochází ze Země ani z uhlíkatého chondritu. Nejspíš jde o kousek jádra komety, která před necelými 30 miliony let explodovala nad Libyjskou pouští a vytvořila libyjské pouštní sklo... zaujímavosti (18.10.2013)

Kdy vznikla impaktní teorie zániku dinosaurů?
Počátkem 80. let minulého století šokoval laickou i vědeckou veřejnost americký geofyzik Luis Walter Alvarez, který přišel s hypotézou o dopadu asi desetikilometrové planetky nebo komety na konci druhohorní éry před více než 65 miliony let. Jeho... zaujímavosti (17.10.2013)

Kremnica kedysi a dnes na fotografiách
Prezentáciu fotografického porovnania podôb Kremnice v minulosti a dnes je možné zhliadnuť vo výklade predajne... história baníctva (16.10.2013)

CZ - Německá strana Šumavy nás nadchla. Šest hezkých tipů z Bavorského lesa
Bavorský les, německá část Šumavy, nabízí nespočet možností, jak tady strávit tak úžasný víkend či dovolenou, že tomu česká strana může jen stěží konkurovat. Nabízíme vám šest... zahraničie (15.10.2013)

Mariansky Permon - informačný spravodaj
Šéfredaktorom spravodaja je Jozef Kráľ, výkonný tajomník spolku.Prvé číslo spravodaja vyšlo v januári 2009, ďalšie 2 čísla v priebehu... zbieranie minerálov (14.10.2013)

K vodopádu navedú návštevníkov smerové tabule
Ľudia poznajú vodopád Skok, Šútovský, Kmeťov alebo Závojový vodopád. Do pätice slovenských rekordérov však patrí aj Brankovský vodopád, najvyšší v Nízkych Tatrách, len pol hodiny peši od hlavnej cesty na Podsuchej pri Ružomberku... zaujímavosti (13.10.2013)

Letecké zábery z cesty okolo Slovenska
Paraglajdista Miro Švec za šesť dní obletel Slovensko na padáku s motorom. Letel ponad hrady, Vysoké Tatry aj hmlou na juhovýchode... zaujímavosti (12.10.2013)

Krátka zastávka v upršanej Španej Doline (2. časť)
Maximiliánka v plnej veľkosti... zbieranie minerálov (11.10.2013)

Krátka zastávka v upršanej Španej Doline (1. časť)
Výlet do Španej Doliny sa odohral dosť neplánovane, rozhodol som sa spraviť si prestávku cestou zo Zlatých Moraviec do Ružomberka. Od rána vládne krásne počasie – septembrová idyla. Na južnom Slovensku na obed ešte 21 stupňov... zbieranie minerálov (10.10.2013)

Po rokoch mesto vydalo turistického sprievodcu
Čerstvo vydaný turistický sprievodca Novej Bane ponúka okrem prírodných krás a banský pamiatok aj dovolenku na vode, bicykli či v sedle. Nový turistický sprievodca Nová Baňa, ktorý vyšiel pred pár týždňami... zaujímavosti (8.10.2013)

Stála expozícia fotografií: Bridlicová štôlňa v Mariánskom údolí
Pozvánka... zbieranie minerálov (7.10.2013)

Zlaté
Obec Zlaté leží v severozápadnej časti Nízkych Beskýd, v strednej časti údolia severného prítoku Tople, v nadmorskej výške okolo 380 m. Existencia obce Zlaté siaha do 12.-13. storočia, čo potvrdil archeologický výskum, pri ktorom boli objavené zvyšky románskej architektúry a črepy keramiky. Najstaršia zachovaná písomná... história baníctva (5.10.2013)

GE - Jsou jako ze šrotu, ale pořád jezdí. Stalinské lanovky v Gruzii
Bývalo to výstavní ruské město, které se mělo stát rájem dělníků. V gruzínské Čiatuře se totiž ukrývají velké zásoby manganu. Největší rozkvět město zažilo v dobách Sovětského svazu. Ty časy připomíná i důmyslný systém... zahraničie (5.10.2013)

Banské náleziská odhalili pôvodné banícke nástroje
Už v 13. storočí sa v meste Rožňava ťažilo striebro. Začiatkom 14. storočia tu pribudli bane na zlato. Gemer získal prívlastok železné srdce Európy. Málokto však vie, že staré banské diela ukývajú aj svoje... zaujímavosti (4.10.2013)

Príslop (3. časť)
Panorámy... zbieranie minerálov (3.10.2013)

Při sexu dinosaurů zřejmě praskaly i kosti, říká paleontolog
Podle dostupných faktů to vypadá, že páření nebylo pro dinosaury právě rozvernou a vyhledávanou chvilkou. Pravděpodobně ho doprovázelo doslova praštění kostí a zcela jednoznačně i obrovská fyzická... zaujímavosti (2.10.2013)

Jednu z najstarších štôlní ukrýval kurín
Mnohí si myslia, že Banská Hodruša je len úsekom, ktorý vidia pri prechádzaní zo Žarnovice do Štiavnice. Málokoho napadne odbočiť pri súsoší Golgoty a odtiaľ ísť hore, kde nájde mnohé skvosty. Medzi nimi aj Birnbaum štôlňu z 12. storočia... zaujímavosti (1.10.2013)

Jurský park nebude nikdy realitou?
…aneb co (ne)můžeme vytáhnout z druhohorního jantaru. Pokud se v odborné či laické literatuře objeví zmínka o možném extrahování chemikálií či tzv. měkkých tkání pravěkých organizmů, sotva si někdo nevybaví text knihy nebo děj filmu Jurský park. Michael Crichton přišel... zaujímavosti (30.9.2013)

Príslop (2. časť)
Lúky klesajú od Príslopu k Hruštínu... zbieranie minerálov (28.9.2013)

Curiosity: "Marťanská půda obsahuje vodu, oxid uhličitý, kyslík,..."
První analyzovaný vzorek půdy odebraný v oblasti kráteru zvaného Yellowknife Bay obsahuje vodu ve významném množství - okolo 2 hmotnostních procent. Po zahřátí vzorek uvolnil značné množství oxidu uhličitého, kyslíku a sloučenin síry... zaujímavosti (28.9.2013)

CZ - Po dřevěném žebříku do loupežníkovy kokořínské jeskyně
Když sejdete ve vesničce Truskavna v Šemanovickém dole kopec vedle roubenky pocházející z roku 1791, ocitnete se zanedlouho ve skalním království Kokořínska. Cesta tu vede například k jeskyni Klemperka... zahraničie (27.9.2013)

Do atraktívnej Španej Doliny jazdia tri autobusy za deň
Pracujú v jedenásť kilometrov vzdialenej Banskej Bystrici, tam chodia do škôl aj ich deti. Väčšinou jazdia autom, niektorí chodia aj pešo... zaujímavosti (25.9.2013)

Príslop (1. časť)
Sedlo Príslop je prechodom z Hornej Oravy na Dolnú. Nachádza sa medzi Hruštínom a Oravským Podzámkom a delí Oravskú Maguru na dve približne rovnako dlhé časti. Prechádza ním frekventovaná cesta do Námestova... zbieranie minerálov (24.9.2013)

20 let - skanzen Solvayovy lomy
Foto... zbieranie minerálov (23.9.2013)

Rožňavská Metercia je európskym unikátom
Tohtoročné Dni mesta Rožňava mali predovšetkým historický a kultúrny rozmer. V meste si pripomenuli 500. rokov Rožňavskej Metercie. Slávny neskorogotický tabuľový obraz je v stredoeurópskom priestore unikátom. Zachytáva... zaujímavosti (22.9.2013)

Mascon
Mascon (z anglického mass concentration – koncentrace hmoty) je anomální oblast v kůře spojená s podpovrchovou koncentrací hmoty. Oblast, která by tak měla mít nevýrazný nebo dokonce záporný gravitační signál... pod drobnohľadom (21.9.2013)

CZ - Horko, dusno, o procento méně kyslíku a tma. Sfárali jsme do dolu OKD
Vydali jsme se do podzemí jednoho z mála zbývajících černouhelných dolů v České republice, do Dolu Darkov u Karviné. Horníci tu pracují více jak kilometr pod zemí. Podívejte se na naši asi nejdusnější reportáž... zahraničie (20.9.2013)

Burza minerálov - Poprad
Termín miesto a čas konania: 12.10.2013, ZOC MAX Poprad, 9:00-19:00... zbieranie minerálov (19.9.2013)

Opustené hodrušské bane zachytili fotografi
Banská Štiavnica – to nie sú len stredoveké domy na Trojičnom námestí, banícke domčeky roztrúsené po kopcoch v okolí či povestné tajchy, ale predovšetkým obdivuhodné podzemné priestory a unikátne banícke... história baníctva (17.9.2013)

Skamenelina je v knihe rekordov
Slovenská kniha rekordov bola obohatená o raritu svetového významu, ktorú nájdete na cintoríne vo Veľkej nad Ipľom. Do Slovenskej knihy rekordov sa dostala najstaršia skamenelina stromu, ktorá... zaujímavosti (16.9.2013)

Domašínsky meander
Domašínsky meander je riečny meander a prírodná pamiatka v Malej Fatre na rieke Váh, je súčasťou Národného parku Malá Fatra. Je najväčším prírodným výtvorom v Malej Fatre. Váh z troch strán obteká nevýrazný lesnatý vrchol Domašín (575 m n. m.). Dĺžka tohto územia je 1,63 km, šírka 480 – 740 m a nadmorská výška sa pohybuje v rozmedzí... pod drobnohľadom (15.9.2013)

CZ - Neznámé sfingy Českého středohoří. Letní výlet s krásnými výhledy
Stranou hlavních turistických cest v krajině Českého středohoří na Litoměřicku se skrývají pozoruhodná skaliska podobná lidem i zvířatům. Cesta za krásnými útvary v sobě skrývá tajemství neobjeveného a odměnou vám budou i krásné vyhlídky po kouzelném kraji středohoří... zahraničie (14.9.2013)

Diamant velký jako slepičí vejce může vynést až 700 miliónů korun
Aukční síň Sotheby’s bude na začátku října dražit diamant, který se s hmotností 118,28 karátu stane největším bezchybným bílým diamantem, jaký se kdy objevil v aukci. Je velký téměř jako slepičí vejce... zaujímavosti (13.9.2013)

Slávu zaniknutých bystrických hrablí chcú oživiť
Pred sto rokmi zrušili na Hrone unikátne technické dielo, nazývané horné hrable. Slúžilo na zachytávanie splavovaného dreva z lesov Horehronia dlhých 365 rokov. Dnes sa z hrablí zachovalo iba torzo... zaujímavosti (12.9.2013)

Ľubietová chce lákať návštevníkov na stredovek
Postavili aj pec na jedno použitie, ktorú treba hneď po vytavení železa rozobrať. Aby tak nemuseli robiť zakaždým, v historickej expozícii má stáť jej replika. V Ľubietovej, ktorá spoločne s Kremnicou, Banskou Bystricou a Štiavnicou patrila v stredoveku k najvýznamnejším banským mestám Uhorska, chcú založiť rozvoj turistického ruchu... zaujímavosti (10.9.2013)

Z výstavy v Letňanech zmizely desítky diamantů nejméně za půl milionu
Policisté vyšetřují krádež diamantů z výstavy v rámci veletrhu Sběratel v pražských Letňanech. Někdo tam odcizil několik desítek drahých kamenů v hodnotě přes půl milionu korun... zaujímavosti (9.9.2013)

Nová Bystrica
Náš výlet na Oravu a Kysuce pokračuje. Od Paráča schádzame dolinou Zimnej vody do Oravskej Lesnej. Najstudenšia slovenská dedina je veľká a dlhá – ťahá sa po „hraničný“ hrebeň s Kysucami. Nová cesta – priam horská dráha ju spája s Novou Bystricou. Cesta je jedným z divov nášho... zbieranie minerálov (8.9.2013)

V obrazoch: Dobšinská ľadová jaskyňa vás v lete schladí
V horúcich letných dňoch, ktoré momentálne na Slovensku panujú, určite dobre padne chvíľka ochladenia v ľadovej jaskyni... zaujímavosti (7.9.2013)

Rychlá obnova zubů důvodem úspěchu sauropodů
…aneb dinosauři se vrtačky bát nemuseli. Sauropodní dinosauři byli nesmírně úspěšnou skupinou plazopánvých dinosaurů, žijících od konce triasové až do konce křídové periody (asi před 210 – 66 miliony let). Mezi dlouhokrké sauropody patří také zdaleka největší suchozemští tvorové všech dob, dosahující délky až kolem 40 metrů a hmotnosti přes 80 tun... zaujímavosti (5.9.2013)

Shilin Stone Forest, China
The Shilin Stone Forest is a set of spectacular limestone formations located in Shilin Yi Autonomous County, Yunnan Province, in China, approximately 120 km from the provincial capital... zaujímavosti (4.9.2013)

Pod grónskym ľadom objavili obrovský megakaňon
Pod grónskym ľadovcom objavili vedci kaňon ohromných rozmerov. Je približne osemsto kilometrov dlhý, čo je viac ako má slávny Veľký kaňon na juhozápade USA. Podľa štúdie v magazíne Science je kaňon hlboký takmer kilometer... zaujímavosti (2.9.2013)

Pukanské múzeum otvorené
V piatok 5. júla 2013 boli občania zúčastnení na ekumenickej bohoslužbe pozvaní na otvorenie Expozície pukanskej histórie a začatie činnosti pukanského múzea. Po osemnástej hodine si možno viac ako päťdesiat prítomných, vrátane starostu obce a duchovných oboch cirkví, vypočulo krátky príhovor predsedu Spoločnosti priateľov pukanskej históri... história baníctva (1.9.2013)

Expozícia pukanskej histórie
V expozícii je zahrnutá najstaršia história obce Pukanec, rozvoj baníctva, remesiel, interiér kuchyne a meštianskej izby. V súčasnosti je v priestoroch expozície inštalovaná výstava fotografií Ing. Ladislava Maľu... história baníctva (31.8.2013)

Historický Gőrgeiho tunel opäť zasypala zem
Gőrgeiho tunel, ktorého história siaha do čias Thurzovsko-Fuggerovskej spoločnosti a dnes slúži hlavne ako turistická spojnica medzi banskobystrickou a kremnickou stranou, je opäť nepriechodný. Skaza prišla po 16 rokoch od obnovy... zaujímavosti (30.8.2013)

Salamandrové dni otvorí film Banícky chlebíček
Premietnutím nového slovenského filmu Banícky chlebíček, ktorý mapuje trpkú realitu života v oblasti Gemera po zániku baníctva, otvoria už v stredu, 4. septembra tradičné Salamandrové dni v Banskej Štiavnici... zaujímavosti (29.8.2013)

Mesto UNESCO zaznamenalo viditeľný posun vpred
Viditeľný posun vpred zaznamenala Banská Štiavnica od roku 1993, kedy bola zapísana do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO... zaujímavosti (26.8.2013)

PL - Gorce: nádherné polské hory, které zůstávají Čechům utajené
Panenská příroda, nádherné louky, žádné asfaltky, salaše. To jsou Gorce, hory severně od Vysokých Tater, které jsou součástí polských Karpat. A přitom jakoby pro Čechy neexistovaly! Nepíše se o nich v tištěných průvodcích ani na internetu... zahraničie (25.8.2013)

Výlet, který se vyplatil. Chlapec našel diamant za čtvrt milionu
Jako hodně výdělečný se ukázal být rodinný výlet v USA, během nějž rodiče vzali děti do přírodního parku v Arkansasu, kde se lidé baví hledáním diamantů. Dvanáctiletý chlapec v něm totiž našel drahý kámen vážící přes pět karátů... zaujímavosti (23.8.2013)

Dinosauří zkameněliny využívali lidé již v paleolitu
…nebo přinejmenším v mezolitu. Jak už bylo na blogu několikrát uvedeno, dinosauří zkameněliny znali lidé již od starověku (starověcí obyvatelé Číny a Indie, nejspíš však i Severní Ameriky), ačkoliv si nedokázali správně vysvětlit jejich původ. Známé je dnes již především využití druhohorních i kenozo... zaujímavosti (22.8.2013)

Jaskyne v Ružínskom krase
Podľa zoznamu jaskýň na Slovensku je v pohorí Čierna hora 59 jaskýň. Jaskyne sa vyskytujú predovšetkým v dolomitoch. V Ružínskom krase možno nájsť nasledujúce: Veľká Ružínska jaskyňa, Medvedia jaskyňa... pod drobnohľadom (21.8.2013)

CZ - Vinařická hora
Vinařická hora (413 m) je kopec 1 km severně od Vinařic v okrese Kladno. Zatímco na východní straně vrchol jen nevýrazně vystupuje z rozsáhlé plošiny zvané Rovina, směrem k západu a severu svahy spadají zhruba o 140 m do údolí Knovízského potoka. Vinařická hora je pozůstatkem třetihorního stratovulkánu. Opuštěné lomy, v nichž probíhala těžba od 19. století do 80. let 20. století, odkrývají pohledy... zahraničie (20.8.2013)

Paráč (3. časť)
Vpredu vrch Kozinec, vzadu v oblakoch Malá Fatra... zbieranie minerálov (19.8.2013)

Vršatské bradlá - „skvosty Stredného Považia“
Predstavujú jednu z troch významných lokalít bradlového pásma Považia (zvyšnými sú lokality Klapy a Manínska séria). Vršatské bradlá sú známe už od stredoveku, kedy tu bol postavený hrad, z ktorého... zaujímavosti (18.8.2013)

Ročenka ŠPERKAŘ 2013
V letošním roce začala opět vycházet v Turnově ročenka ŠPERKAŘ. 1 díl si mohou zájemci... zaujímavosti (17.8.2013)

Paráč (2. časť)
Fotografie... zbieranie minerálov (15.8.2013)

CZ - Podlešínská skalní jehla
Přírodní památka Podlešínská skalní jehla byla vyhlášena v roce 1987 a nachází se u obce Podlešín v okrese Kladno, na okraji pole jihovýchodně od zmíněné vesnice, zhruba 700 m na východ od nádraží. Důvodem ochrany je výrazná izolovaná pískovcová skalní věž... zahraničie (14.8.2013)

Chemik Komadel: Vymyslel som triviálnu vec a každý sa smial
RNDr. Peter Komadel, DrSc. (1955) je predseda vedeckej rady a vedúci Oddelenia hydrosilikátov na Ústave anorganickej chémie SAV... zaujímavosti (13.8.2013)

Paráč (1. časť)
Niekokodňovú letnú dovolenku trávime ako zvyčajne na Slovensku, takpovediac doma. Sériu výletov začíname autotrasou Ružomberok - Orava. Cestujeme najprv z Ružomberka do Párnice, tam odbočujeme na Zázrivú. Popod Malú Fatru ideme úzkou... zbieranie minerálov (12.8.2013)

Fotogenický Smolník
Vyjadriť vzťah k rodnej obci možno rôznymi spôsobmi. Fotografia je jedným z nich. Pre túto formu sa rozhodol aj Stanislav Šiliga, ktorý dáva smolníckym lúkam nové farby a celému Smolníku... zaujímavosti (10.8.2013)

Lazarova mapa - klenot našej kartografie má 500 rokov
Je to už pol milénia, ako sa sa ostrihomský arcibiskup rozhodol poveriť svojho sekretára Lazara Rosettiho vytvorením mapy Uhorska. Akiste netušil, s akým záujmom na jeho mapu budú ľudia... zaujímavosti (9.8.2013)

Baníctvo v Rudohorí
Baníctvo, hutníctvo a železiarstvo v Spišsko-gemerskom rudohorí malo bohatú históriu. Jeho počiatky sa ukrývajú v hlbokej minulosti, pravdepodobne do obdobia 4-5.stor..p.n.l.p,očom svedčia viaceré archeologické nálezy. Rozvoj ťažby železných rúd a železiarstva nastal v dobe... zaujímavosti (8.8.2013)

CZ - Kočka - Sovice
Sovice nazývaná též Sovický vrch či Kočičí hrad nebo Kočka (271 m n. m.) je výrazný skalní suk (nezalesněná skalní vyvýšenina) nacházející se asi 1 km severovýchodně od Litoměřic směrem k obci... zahraničie (7.8.2013)

Dary obciam majú podľa Geliena ťažiarom získať súhlas
Krajský poslanec Gelien hovorí v súvislosti so sponzorskými darmi firmy, ktorá chce v Kremnici ťažiť, o skrytom úplatkárstve. Ortac tvrdí, že ide o bežnú podporu rozvoja regiónu... zaujímavosti (6.8.2013)

Zemetrasenie v Maďarsku cítili aj obyvatelia Veľkokrtíšskeho okresu
Aj obyvatelia niektorých miest a obcí na juhu stredného Slovenska pocítili v utorok 2. júla, krátko po 21:00 hod. otrasy zeme, ktoré mali epicentrum neďaleko maďarskej obce Érsekvadkert... zaujímavosti (5.8.2013)

Opravili chodník pri Dobšinskej jaskyni
Ochranári dali do poriadku náučný chodník pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Potrebné... zaujímavosti (4.8.2013)

Pezinský permoník 2013
Tradičné podujatie Pezinský Permoník prichádza do Pezinka i toto leto v dňoch od 16 do 18 augusta 2013... zbieranie minerálov (3.8.2013)

Pôvodne banícka osada je dnes centrom turizmu s 2000 lôžkami
Obec Bystrá dnes žije predovšetkým z cestovného ruchu. Nebývalou zmenou, keď sa z pôvodne hutníckej a baníckej osady zmenila na turisticky vyhľadávanú podhorskú obec, prešla za uplynulé storočie Bystrá v okrese... zaujímavosti (2.8.2013)

Z pýchy hanba: Zdevastované kúpele sa menia na dolinu duchov
Korytnica sa rozpadá, desať rokov od krachu kúpeľov vandali rozkrádajú aj posledné zvyšky toho, čo sa dá speňažiť, a jej devastácia zahanbujúco pokračuje... zaujímavosti (1.8.2013)

Valaská Dubová (2. časť)
Námestie vo Valaskej Dubovej s dreveným "Jánošíkom"... zbieranie minerálov (31.7.2013)

CZ - Kalendář věků
Kalendář věků je národní přírodní památka ev. č. 2318 v okrese Břeclav. Oblast spravuje Správa CHKO Pálava. Důvodem ochrany je stratotyp svrchního pleistocénu ve facii suchých spraší v profilu severního úpatí Pavlovských vrchů. Před výjezdem z Dolních Věstonic... zahraničie (30.7.2013)

Valaská Dubová (1. časť)
Nedeľné letné popoludnie nás láka na menší výlet. Počasie však nie je ani zďaleka priaznivé, po zamračenom nebi sa s neobyčajnou rýchlosťou preháňajú mraky a každú polhodinu pokropí zem studená sprcha... zbieranie minerálov (29.7.2013)

V rožňavskej Mária bani chcú obnoviť ťažbu
Obnova činnosti v Mária bani v Rožňave sa znova dostala na stôl mestských poslancov. Spoločnosť Gemer Can, s. r. o., ktorá plánuje obnovenie banskej činnosti v starých dobývacích priestoroch Rožňava I. a III., požiadala mesto o zmenu územného plánu. Plánuje tu vytvoriť do 120 pracovných miest. Poslanci to odklepli. Niektorí miestni obyvatelia sa však... zaujímavosti (28.7.2013)

Hlas pre vás: Zažite najúžasnejšie miesta v Malých Karpatoch
Práve vďaka nim má tento región svoje čaro. Víno, ktorým je povestný široko-ďaleko, sa rodí na svahoch Malých Karpát, hôr s čistou vodou a listnatými stromami. Hlavne pre miestnych turistov sú rajom, pretože aj keď sú malé, sú naše. Zážitky z Malých Karpát môžete hľadať na každom... zaujímavosti (27.7.2013)

Banícky chlebíček (trailer)
Video - trailer... zaujímavosti (26.7.2013)

Na Pamätník baníckej práce v Rožňave sa ľudia vyzbierajú
Kauza okolo vybudovania Pamätníka baníckej práce na Námestí baníkov v Rožňave sa ťahá už takmer desať rokov. Mestským poslancom sa opäť dostala na stôl žiadosť o jeho vyfinancovaní a osadení... zaujímavosti (25.7.2013)

Všechno zlato světa nejspíš pochází ze srážek neutronových hvězd
Pozorování dosvitu blízkého gama záblesku GRB 130603B vystopovalo zlato, které zřejmě vzniklo při srážce hvězd, poněkud ale jiných, než je naše Slunce. Zatímco jejich průměr je jen 10 až 20 km, hustota je tak vysoká, že látka se chová... zaujímavosti (23.7.2013)

CZ - Těžební firmy propouštějí tisíce lidí. Vylidňují se hospody i Ostrava
Propouštění zaměstnanců v těžkém průmyslu na Ostravsku nebere konce. Úřad práce se snaží přispět zvýšeným přílivem dotací, firmám v kraji však chybí především zakázky, a tedy i práce pro lidi. Některým nezbude nic jiného, než se za prací přestěhovat jinam... zahraničie (22.7.2013)

Mogury - Liptovské Revúce (3. časť)
Foto... zbieranie minerálov (21.7.2013)

Sinkholes: When the Earth Opens Up
The ground beneath our feet, our cars, our buildings, appears to be incredibly solid. But, rarely, that solid ground can simply open up without warning, dropping whatever was above into an unpredictably deep.hole. Sinkholes can be anywhere from a few feet wide and deep, to two thousand feet in diameter and depth. An undiscovered cavern or deep mine can collapse, allowing the ground above to crater... zaujímavosti (20.7.2013)

Pod Tatrami strieka liečivý prameň, turisti ho nepoznajú
Medzi Hozelcom a Gánovcami sa nachádza prameň, z ktorého zhruba každú trištvrte hodinu prýšti voda s priaznivými účinkami na zdravie. V katastri obce Hozelec vyviera niekoľko prameňov, ale najznámejším... zaujímavosti (19.7.2013)

Sivec
Obľúbeným výletným miestom Košičanov so širokým výhľadom do okolia je hora Sivec. Nachádza sa severozápadne od Košíc v blízkosti Ružínskej priehrady a dostať sa k nej môžete z viacerých miest. Medzi najčastšie.. pod drobnohľadom (18.7.2013)

Mogury - Liptovské Revúce (2. časť)
Panorámy... zbieranie minerálov (17.7.2013)

Pôvab kameninových záhrad
Dlhodobá výstava predstavuje produkciu kremnickej kameninovej továrne, ktorá pracovala približne jeden a pol storočia. Jej výrobky boli vďaka vysokej kvalite tohto typu keramiky, tvorivej invencii a originalite expedované do celého sveta. Kremnický maliar... zaujímavosti (16.7.2013)

Mogury - Liptovské Revúce (1. časť)
Začiatok jari vo Veľkej Fatre prekypuje zeleňou a láka na turistiku. Spoločne s dcérkou odhodlaní nastupujeme do felície s cieľom vystúpiť na vrch Mogury nad Liptovskými Revúcami. Cesta z Ružomberka do Vyšnej Revúcej trvá asi pol hodiny. Je nedeľa dopoludnie, takže sa s autami takmer... zbieranie minerálov (15.7.2013)

Dedina roka 2013 - hlasy pre Španiu Dolinu
Hlasovať môžete v pravom stĺpci... zaujímavosti (14.7.2013)

Rostliny pohřbené pod ledovcem přežily dobu ledovou a znovu obživly
Kanadská vědkyně našla na arktickém ostrově pod ustupujícím ledovcem z malé doby ledové zbytky zmrzlých mechů, játrovek a dalších organismů. Nyní se znovu zazelenaly. Objev dokumentovaný obrázky zveřejnil sborník americké Akademie věd. Uhlíkové datování potvrdilo, že podchlazené buňky si uchovaly viabilitu i po 400 letech... zaujímavosti (13.7.2013)

FR - Obrovskou písečnou dunu u Bordeaux nelze zastavit
Kdyby 106 metrů vysoká písečná duna Pyla na pobřeží Francie byla stvořena před milióny lety, bylo by to pochopitelné. Její vznik před 200 lety se však vymyká zdravému rozumu. Svou velikostí vyráží dech turistům... zahraničie (12.7.2013)

Banský úrad stanovisko prokuratúry k ťažbe v Kremnici neakceptoval
Ak prokuratúre nevyhovie ani hlavný banský úrad, spor o právo ťažiť zlato v Kremnici skončí na súde... zaujímavosti (11.7.2013)

K vodopádu už nasmerujú turistov šípky
Turovský vodopád už nájdu turisti ľahšie. Tamojšia samospráva spolu s dobrovoľníkmi prírodnú pamiatku aj prístup k nej vyčistila, vybudovala k nej dva chodníky a osadila smerové tabule. Na práce dost... zaujímavosti (10.7.2013)

Curiosity objevila na Marsu „krysy“. Mají kamennou tvář i nožičky
Jednou to přijít muselo. Po slonovi, papouškovi a lidském obličeji se na Marsu konečně objevily i krysy. Všechna tato zjevení mají společného jmenovatele jménem pareidolie. Stručně... zaujímavosti (9.7.2013)

Karsten Ivan - fotografie
Fotografie z podzemia... zbieranie minerálov (8.7.2013)

Mníšek nad Hnilcom (2. časť)
V roku 1880 po schválení zákona o lokálnych železniciach, vzniklo v Gelnici konzorcium na stavbu železnice Margecany - Smolník Po začatí stavby sa zistilo, že finančné zdroje na výstavbu podľa projektu nepostačujú. Len približne osem kilometrov dlhý úsek do Gelnice mal normálny rozchod, ďalej už bol len lacnejší metrový rozchod. Napokon... história baníctva (7.7.2013)

Mníšek nad Hnilcom (1. časť)
V 14. storočí nadobúda veľký význam spišská meď, ktorá ovládla trhy v severnej časti Európy. Obchod s meďou mali v rukách torunskí a krakovskí kupci. Medená ruda sa tavila v hutách v Gelnici, Smolníku a Tichej vode a do sveta sa vyvážala pod názvami göllnitzer... história baníctva (6.7.2013)

BA - Sám v Bosně mezi tisíci muslimy. Na pouti do jeskyně za déšť
Ve vesničce zapadlé kdesi uprostřed Bosny se každý rok na konci srpna odehrává pestrá pouť. Tisíce muslimů putují do ohromné jeskyně ukryté v pohoří Konjuh. Na konci gigantického tunelu se pokloní u symbolického náhrobku neznámé dívky. A pak prosí boha o déšť... zahraničie (5.7.2013)

Kdy došlo k bakteriální invazi chloroplastů do předka rostlin?
Nová studie tvrdí, že se tak stalo před pouhými 900 miliony let. A předchůdci mitochondrií podle ní měli vniknout do eukaryotních buněk před 1,2 miliardami let. Bez okolků, bylo by to skandální.... zaujímavosti (4.7.2013)

Na Slovensku môžu byť v budúcnosti častejšie zemetrasenia
Slovensko môže byť v budúcnosti nestabilnou časťou Európy. Zemetrasenia, ktoré zatiaľ poznáme najmä z televízie, by sa mohli častejšie vyskytovať aj na našom území. Merania v rámci európskeho projektu... zaujímavosti (2.7.2013)

Archeopteryx nebyl černý
Možná se neshodneme na tom, zda byl neptačím dinosaurem, praptákem, ptakosaurem či dinokurem, ale zato už bezpečně víme, jaký vzor byl před 150 miliony let u nich v módě... zaujímavosti (1.7.2013)

Kvetnica - severný lom (2. časť)
Minerály... zbieranie minerálov (29.6.2013)

CZ - Lákavá Spící panna u Mácháče. Tip na podařený výlet
Krajina v blízkém okolí Máchova jezera nabízí nepřeberné množství historických i přírodních zajímavostí. Přitažlivá, a to nejenom pro mužské pokolení, může být dominantní skalnatá hora, která zdálky připomíná obličej ležící spící dívky... zahraničie (29.6.2013)

Kvetnica - severný lom (1. časť)
Služobná cesta ma šťastnou náhodou viedla nedávno okolo známych melafýrových lomov na Kvetnici pri Poprade. Neváhal som, a spravil si aspoň krátku prestávku. Zastavil som pri prvom, malom lome smerom od Popradu. Krásny výhľad... zbieranie minerálov (28.6.2013)

Nové cyklotrasy a nový úsek cyklotrasy
Pred niekoľkými dňami sa nám podarilo na komplet dokončiť nové cyklotrasy a jeden nový úsek projektu Bajkom k tajchom bez veľkých otváracích osláv. Pribudlo nám 18,5 km cyklotrás, 4 orientačné miesta s cyklosmerovkami a 3 vstupné miesta s cyklosmerovkami. Náš projekt začína naberať regionálny rozmer a spája horskými cyklotrasami viacero obcí... zbieranie minerálov (27.6.2013)

Zberateľská minca s motívom J. K. Hella v predaji v Informačnom centre
V informačnom centre sú už v predaji pamätné strieborné... história baníctva (26.6.2013)

CZ - Krásná vyhlídka na Sázavu i geometrický střed Čech. Velikonoční výlet
Tento velikonoční výlet vás zavede na jednu z posledních vyhlídek na údolí Sázavy, než se tato řeka u Pikovic spojí s vodami Vltavy. Zároveň navštívíme oblast s pozůstatky po těžbě zlata a zavítáme na místo, které je geometrickým středem Čech... zahraničie (25.6.2013)

Vedci objavili prvého predka vtákov
Pozostatky z Číny môžu patriť prvému vtáčiemu druhu. Je Aurornis najstarším vtákom? Počas obdobia jury sa z niektorých mäsožravých dinosaurov začali vyvíjať vtáky. Menila sa im kostra... zaujímavosti (23.6.2013)

V Atlantiku se otevírá embryonální subdukční zóna
Světe div se, nesmírně pomalý a rozvážný pohyb kontinentů o sobě dal vědět u evropského pobřeží Atlantiku. Takříkajíc v přímém přenosu tu vzniká subdukční zóna, kde se zanoří oceánská kůra pod pevninskou. Nakonec se tu... zaujímavosti (22.6.2013)

Všetky cesty vedú do Štiavnice
Nie je veľa miest na Slovensku, do ktorých vedie toľko ciest, ako do Banskej Štiavnice. Dlho som si túto skutočnosť ani ja neuvedomoval, ale nakoniec som si ich spočítal a vlastne každou... história baníctva (21.6.2013)

Hlbocký vodopád a vyhliadky pod Roháčom
Súľovské skaly sú mimoriadne zaujímavý prírodný výtvor, ktorý určite zaujme každého milovníka prírody. Pre svoju výnimočnosť boli vyhlásené v roku 1973 ako národná prírodná rezervácia... zbieranie minerálov (20.6.2013)

Hodrušské hlbiny - výstava
Plagát... zbieranie minerálov (19.6.2013)

Jánošíkova bašta
Jánošíkova bašta je vápencový skalný útvar a výrazná prírodná dominanta nad dolinou Hornádu nachádzajúca sa medzi obcami Veľká Lodina a Kysak. Skala vystupuje z hrebeňa Volovských vrchov.. pod drobnohľadom (18.6.2013)

Ratková
Ratková leží na juhových. častiach Slovenského Rudohoria v doline Západného Turca. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1413. Patrila Derencsényiovcom, ktorí tu mali r. 1427 21 port. V 15. storočí sa vyvinula na remeselnícke a obchodné stredisko okolia, vyrábalo sa tu železo... história baníctva (17.6.2013)

Mají v západní Austrálii 3 miliardy let starý plankton?
Pokud nedošlo k mýlce, tak analýzy poměru izotopů uhlíku C12 a C13 prokazují biologický původ mikrostruktur z Farrelova kvarcitu a zřejmě i starších podobných nálezů v západní Austrálii a také jižní Africe. Nalezli jsme plankton z úsvitu života?... zaujímavosti (16.6.2013)

V čem spočívalo tajemství betonu Římanů?
Synchrotronová pracoviště odhalují strukturu římského podmořského betonu, který odolal oceánu už 2 tisíce let. Snad se nám konečně povede v tomto směru Římany důstojně napodobit... zaujímavosti (13.6.2013)

V orloji nájdete obyčajných baníkov aj riaditeľa
Živý banícky orloj funguje v Štiavnici trinásť rokov. Jeho iniciátor sa inšpiroval v českej metropole. Od roku 2000 majú v Štiavnici Živý banícky orloj. Vidieť ho môžete pri rôznych kultúrnych podujatiach. Tak ako Pražský orloj, aj štiavnický má dvanásť hlavných postavičiek. Práve v českej metropole si pred trinástimi rokmi položil Milan Šesták otázku... zaujímavosti (12.6.2013)

Gustáv Kazimír Zechenter - Laskomerský: Predhistorický vek
Pohľad na nemé rumy romantických hradov, rozvaliny násypov a všakové iné starožitné pomníky mimovoľne vzbudzuje v nás túžbu — môcť odhaliť rúško minulosti, aby nám bolo popriate nazrieť viacstoročným ďalekohľadom do prešlosti, kto tie násypy, hrady... knihy (10.6.2013)

Obyvatelia Banskej Bystrice sa vracajú k jaskyniam
V Hornej Túfnej sa už síce tancovať nebude, tradíciu výletov k nej však chcú v Banskej Bystrici obnoviť. V minulosti išlo o prestížnu záležitosť. Jaskyne Horná a Dolná Túfna neďaleko Harmanca znamenali v minulosti pre obyvateľov Banskej Bystrice veľmi veľa... zaujímavosti (9.6.2013)

ES - Španělsko tak, jak ho neznáme. Picos de Europa okouzlí milovníky hor
Místní jim neřeknou jinak než prostě Picos, tedy "Štíty". A svoji přezdívku mají právem. Vápencové pohoří Picos de Europa se strmě zvedá nad pobřežím severního Španělska jako neprostupná, zubatá stěna. Odlehlé pohoří... zahraničie (7.6.2013)

Ružínsky kras
Ružínský kras leží v oblasti lokalite Čiernej hory - Pokryvy medzi Sivcom a Vysokým Vrchom. Zo severu ho ohraničujú obce Kysak, Veľká Lodina a Malá Lodina. Zo západu zase Ružínska priehrada a južne, obec Košická Belá. Jedná se o niekoľko krasových ostrovov a pruhov o celkovej ploche 48km štvorcových, čo je rozloha približne strednej časti Moravského.. pod drobnohľadom (5.6.2013)

Začal sa Envirofilm 2013
V Banskej Bystrici a ďalších ôsmich slovenských mestách sa dnes začal Medzinárodný festival filmov o životnom prostredí ENVIROFILM 2013. Už 19. ročník tohto významného environmentál... zaujímavosti (4.6.2013)

Cesta medi bude návratom k baníckej tradícii
Malý banícky náučný chodník v Starých Horách by chceli sprístupniť ešte v tomto roku. V budúcnosti sa stane súčasťou atraktívneho turistického prepojenia Španej Doliny a Starých Hôr s názvom Cesta medi... zaujímavosti (3.6.2013)

Alosaurus jedl jako dravý pták, ne krokodýl
….aneb kosti, svaly a počítače. Vědecký tým z Ohio University, vedený Ericem Snivelym a proslulým Lawrencem Witmerem se ve své poslední studii, publikované v periodiku Palaeontologia... zaujímavosti (2.6.2013)

Začína sa zlatá horúčka, OSN plánuje ťažbu na dne morí
Zlato, kobalt, magnézium, železo či meď, na morskom dne ležia podľa odhadov miliardy ton kovov dôležitých pre... zaujímavosti (1.6.2013)

Čierna hora
Pohorie Čierna hora sa delí na 4 podcelky a to Hornádske predhorie, Bujanovské vrchy, Sopotnické vrchy a Pokryvy. Medzi najdôležitejšie chránené oblasti Čiernej hory v blízkosti Veľkej Lodiny patria národné prírodné rezervácie Bokšov - 74,6 ha (Pokryvy); Bujanov 88,2 ha (Bujanovské vrchy); Humenec 76 ha (Sopotnické vrchy); Sivec... pod drobnohľadom (31.5.2013)

Zničenú Golgotu opravia
Súsošie Golgoty, na ktoré sa vo februári pod ťarchou snehu zrútila plechová strieška, sa už čoskoro dočká opravy. Súsošie Golgoty z roku 1832 je jednou z dominánt Hodruše-Hámrov. Často sa pri ňom zastavovali domáci aj zahraniční turisti... zaujímavosti (30.5.2013)

CZ - Modřanská rokle
Přírodní památka Modřanská rokle nacházející se v jižní části Prahy na pravé straně od toku Vltavy je erozním zářezem Libušského potoka s několika místy s odkrytým geologickým profilem. Ochranářsky význačná svými lužními porosty v okolí potoků a výskytem teplomilných lučních společenstev na svazích, které jsou však... zahraničie (29.5.2013)

Lukáš Laibl - Jak rostli trilobiti
Video... pod drobnohľadom (28.5.2013)

Kalvária je zachránená, jej rekonštrukcia v polovici
Občianskemu združeniu Kalvársky fond, ktoré od roku 2008 rekonštruuje banskoštiavnickú Kalváriu, sa podarilo dokončiť úplnú obnovu Dolného kostola, najväčšieho z 23 objektov Kalvárie... zaujímavosti (27.5.2013)

Vnitřní jádro Země je mimo rytmus
Potvrzuje to analýza dvojic provázaných zemětřesení, k nimž došlo v letech 1961 až 2007. Pevné jádro planety někdy rotuje pomaleji než zemský plášť a jindy zase rychleji... zaujímavosti (26.5.2013)

Súbor mincí 2013 "UNESCO - Banská Štiavnica"
Ročníkový súbor slovenských euromincí 2013 "Svetové kultúrne dedičstvo UNESCO na Slovensku - Banská Štiavnica"... zaujímavosti (25.5.2013)

Náučný chodník medzi fascinujúcimi dolinami obnovia
Občianskemu združeniu Oblazy sa podarilo získať grant na rekonštruovanie zdevastovaných náučných tabúľ a vybudovanie novej vyhliadky... zaujímavosti (24.5.2013)

Cena zlata stoupá. Ve slovenské Kremnici se rozhořel boj o obnovení těžby
Těžba zlata a stříbra udělala ve středověku z Kremnice výstavní gotické město. Dnes je ale dolování zlata pro město strašákem, který může život v idylickém místě zdevastovat... zaujímavosti (23.5.2013)

CZ - Výlet na Sedlo zdobí skalní město, mauzoleum a film Páni kluci
Horu Sedlo u Litoměřic lze považovat za opravdový chrám přírody. Cestou na vrchol připomínají stromy původní prales a mezi stromy jsou rozházené skalní útvary, které vypadají jako... zahraničie (22.5.2013)

Prešov 2013 - foto
V sekcii Burzy pridaná burza v Prešove 2013... zbieranie minerálov (21.5.2013)

Turisti si prídu v Malachove na svoje
Rekreačné trasy vybudovalo Občianske združenie (OZ) Malachovská dolina. Turista, ktorý chce spoznať obec Malachov v okrese Banská Bystrica a jej okolie, si môže vybrať zatiaľ z troch tematicky odlišných náučno-rekreačných trás v celkovej dĺžke okolo desať kilometrov, ktoré tvoria Malachovské náučné chodníky - Banskú cestu... zaujímavosti (20.5.2013)

Jaskyňa Ľudmila - Krásavica nad Zeleným jazerom
Mnohým milovníkom prírody je iste dobre známa romanticky malebná panoráma Šútovského jazera v lome Kraľovany II. Jazero tesne prilieha ku vzácnej Prírodnej pamiatke Kraľoviansky meander. Jeho tyrkysovo čisté... pod drobnohľadom (19.5.2013)

Príroda a pamiatky Slovenského krasu
Video... pod drobnohľadom (18.5.2013)

CZ - Pecka
Přírodní památka Pecka, ev. č. 1212, představuje malý kopec nacházející se v blízkosti železniční stanice Praha-Bubeneč u přírodní památky Královská obora. Správuje ji AOPK Praha... zahraničie (17.5.2013)

Multimediální studijní texty z mineralogie
Cílem tohoto projektu bylo sestavit multimediální učebnici, která poskytne studijní texty mineralogických disciplín. Rozsah této učebnice odpovídá znalostem, které jsou nezbytné pro složení státních bakalářských zkoušek a částečně i státních magisterských zkoušek. Velmi vhodný je tento materiál i jako studijní opora pro skládání... zaujímavosti (16.5.2013)

Geologický korešpondenčný seminár Kamenožrout
Kamenožrout je korešpondenčný geologický seminár Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe. Je určený žiakom stredných, základných škôl a všetkým mladým záujemcom o geológiu. Vďaka Kamenožroutovi majú žiaci možnosť preniknúť... zaujímavosti (15.5.2013)

Prach a smrad trápia obyvateľov Iliaša
Nevetrajú, prádlo musia vešať vo vnútri domov a dať si kávu na verande znamená, že namiesto cukru vám do nej napadá jemný prach. Ak namiesto vône kávy navyše zacítite nepríjemný zápach kalov, ste na správnom mieste. V Iliaši... zaujímavosti (14.5.2013)

Ocelový stisk pravěkého krokodýla
…aneb zabiják dinosaurů útočící z hlubin. Je obecně dobře známou skutečností, že největším stiskem čelistí se mezi dosud známými teropodními dinosaury pyšnil obří tyranosaurid Tyrannosaurus rex. Asi před 67 miliony let představoval tento až třináctí... zaujímavosti (13.5.2013)

Chloropál - Hypernova v Ružomberku
Vstup do ružomberskej hypernovy je obložený zbierkou rozličných hornín - andezity, ryolit, pieskovce, čadič. V dvoch kamenných kvádroch sa nachádzajú pekné vzorky chloropálu... zbieranie minerálov (12.5.2013)

Za živa v Bystrici a po smrti v nebi chceli žiť už naši predkovia
Zdá sa, že notoricky známy slogan Za živa v Bystrici, po smrti v nebi je oveľa starší, ako sa predpokladalo. Najstaršia písomná podoba je zachytená v Korabinského lexikóne z roku 1786. Aj vďaka tomu sa slogan dostane medzi pamätihodnosti mesta. Slogan Za živa v Bystrici, po smrti v nebi je podľa najnovších výskumov oveľa starší... zaujímavosti (11.5.2013)

Chránený areál Malachovské skalky sa zmenší
Z výmery 11.6 hektára sa zmenší plocha chráneného areálu Malachovské skalky na 4,5 hektára. Podľa zainteresovaných strán ide o kompromisné riešenie. Chránený areál Malachovské skalky v tesnej blízkosti Banskej Bystrice má byť v budúcnosti výrazne menší. Z terajšej rozlohy 11,6 hektára sa zmenší... zaujímavosti (10.5.2013)

Biely vrch - výpočet zásob
Výsledky prvých dvoch etáp ložiskového geologického prieskumu boli zhodnotené koncom roku 2007 v internej správe s odhadom zásob porfýrových Au rúd. Na ložisku sa odhadlo celkove 110,45 Mt rudy po úroveň 0 m n. m. od povrchu, z toho 44,03 Mt bilančnej rudy s obsahom 0,98 ppm Au a hodnotou okrajovej vzorky 0,25 ppm Au... pod drobnohľadom (9.5.2013)

Biely vrch - geologická stavba širšieho územia
Na geologickej stavbe územia sa podieľajú rozhodujúcou mierou treťohorné (neogénne) vulkanické horniny stratovulkánov Javorie a Poľana. V ich podloží vystupujú vysoko metamorfované súbory a granitoidné horniny geologickej... pod drobnohľadom (8.5.2013)

Zlatokopi veria, že verejnosť zmení názor
Zlato, ktoré milióny rokov ležalo v útrobách Bieleho vrchu pri Detve, sa tak skoro na svetlo nedostane. Hovorí riaditeľ spoločnosti EMED Slovakia Marián Urban: „Rozhodli sme sa, že na čas utlmíme aktivity v Detve a budeme... zaujímavosti (7.5.2013)

CZ - Branické skály
Branické skály jsou přírodní památka v Praze-Braníku, která byla vyhlášena 29. dubna 1968 (vyhláška NVP č. 5/1968 Sb. HMP). a v ústředním seznamu AOPK ČR je evidovaná pod číslem 28. Branické skály tvoří západní stráň vrchu Dobeška s bývalým lomem... zahraničie (5.5.2013)

Máj v Banskej Štiavnici je plný podujatí
Noc múzeí a galérií, Festival kumštu a remesiel, Noc kostolov a Zámocké hry. To všetko sú podujatia, ktoré v máji ponúka Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici... zaujímavosti (5.5.2013)

22. medzinárodná výstava minerálov - Košice
Pozvánka... zbieranie minerálov (4.5.2013)

Soutěska Kyseľ: tak trochu neprávem opomíjená roklina Slovenského ráje
Dravé horské bystřiny naplněné vodami z tajících sněhů patří k největším ozdobám májové přírody. Tradičně fascinující podívanou skýtají jarní rokliny ve Slovenském ráji. Na rozdíl... zbieranie minerálov (3.5.2013)

Vnitřní jádro Země je teplejší o 1 000 stupňů Celsia
V samotné středu Země podle všeho panuje tlak 3,3 milionů atmosfér a teplota kolem 6 000 stupňů Celsia. Víme to díky magickým schopnostem rentgenového záření ze synchrotronu... zaujímavosti (2.5.2013)

Sitno 2012 (8. časť)
Banskoštiavnický žilný systém... zbieranie minerálov (1.5.2013)

Také triceratops již poskytl měkké tkáně
Nová vědecká studie M. H. Armitageho a K. L. Andersona, publikovaná předběžně on-line v periodiku Acta Histochemica, rozšiřuje druhovou rozmanitost neptačích dinosaurů, z jejichž fosilních zbytků již byly izolovány tzv. měkké tkáně (ačkoliv tento masivní rohatý dinosaurus už byl objektem podobného výzkumu i dříve). V tomto případě byl totiž vláknitý kostní... zaujímavosti (30.4.2013)

Zem sa pohla. Hrozí pri Šútove prírodná katastrofa?
Geológovia majú obavy, že sa svah v lomoch pohne, masy skál a bahna vytlačia vodu z jazera a prívalová vlna spôsobí škody. Diaľničiari dokonca zvažujú pretrasovanie diaľnice... zaujímavosti (29.4.2013)

CZ - Nechejte uhlí pod zemí a neničte Beskydy, žádají obce nové vedení OKD
Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu hodlá vybojovat definitivní zákaz těžby uhlí v dole Frenštát. Jejich protivník, společnost OKD, změnila vedení, a proto se zástupci desítek obcí chystají k dalším jednáním... zahraničie (28.4.2013)

Opálové bane Dubník
Opálové bane Dubník - video... pod drobnohľadom (26.4.2013)

Šugovská dolina
Šugovská dolina sa nachádza v severovýchodnej časti Slovenského krasu neďaleko mesta Medzev... pod drobnohľadom (25.4.2013)

Deravá skala
Jaskyňa sa nachádza na pravej strane Mokrej doliny pod plošinou Javorinka. Asi 10 m nad potokom je vstup do jaskyne, ktorá má tvar mohutného previsu. Vytvorila sa v strednotriasových... pod drobnohľadom (24.4.2013)

Sitno 2012 (7. časť)
Andrej Kmeť... zbieranie minerálov (23.4.2013)

Unikátna výstava obrazom: Kremnická keramika preslávila mesto aj v New Yorku!
Vzorkové predajne s kremickou keramikou sa nachádzali okrem Budapešti, Londýna, či Berlína aj za veľkou mlákov. NBS Múzeum mincí a medailí sprístupnilo unikátnu výstavu s viac ako 800 exponátmi tejto slávnej značky. Na výstave je aj tanier v približnej hodnote 5000 eur. Gýč alebo umelecký skvost?... zaujímavosti (22.4.2013)

Sitno 2012 (6. časť)
Horniny Štiavnických vrchov... zbieranie minerálov (21.4.2013)

Sitno 2012 (5. časť)
Minerály Štiavnických vrchov... zbieranie minerálov (20.4.2013)

Ihráč
Leží 16 km juhovýchodne od Kremnice. Najstaršia písomne doložená zmienka o obci je z roku 1388, kedy bola majetkom hradného panstva šášov. Neskôr sa dostala do majetku Dóczyovcov, Lipaiovcov a od roku 1678 bola v správe banskej komory v Banskej Štiavnici. Obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom, drevorubačstvom, pálením dreveného uhlia a výrobou šindľov. V chotári... pod drobnohľadom (19.4.2013)

Spor o právo ťažiť v Kremnici skončí zrejme na súde
Odporcovia ťažby v Kremnici podali podnet na prokuratúru. Tvrdia, že banský úrad mal ťažobnej spoločnosti odňať licenciu na povrchové dobývanie. Úrad aj ťažiari oponujú. Zduženie Kremnica nad zlato, ktoré v meste bojuje proti ťažbe zlato-strieborných rúd, tvrdí, že eseročke Kremnica Gold Mining (dnes Ortac, s.r.o.) zaniklo oprávnenie na povrchové dobývanie kremnického... zaujímavosti (18.4.2013)

Malých teropodů bylo mnohem víc
…než kolik ukazují jejich kosti. Je nepochybné, že dinosauřích druhů existovalo mnohem víc, než jich dosud známe. Zatímco v současnosti je popsáno asi 840 platných rodů neptačích dinosaurů, je nepochybné, že nejsme ještě ani na 20 % celkového počtu, a pravděpodobně je to ještě podstatně... zaujímavosti (17.4.2013)

Krutá cena zlata: dvanáctileté prostitutky a děti zmrzačené rtutí
Zeptali jste se někdy sami sebe, odkud pochází zlato, ze kterého je třeba váš snubní prsten nebo součástky ve vašem notebooku? S velkou pravděpodobností pochází také z nelegálních dolů, kde v bídných podmínkách pracují i děti. V Ghaně jsou takových dolů stovky... zaujímavosti (16.4.2013)

CZ - Na úzkorozchodnou trať kolem rezervace SOOS opět vyrazí důlní vlaky
Příznivci železnice si letos přijdou na své v sousedství přírodní rezervace SOOS nedaleko Františkových Lázní. Kromě minerálních pramenů a takzvaných mofet, z nichž vybublává oxid uhličitý, si tam užijí i jízdu po úzkokolejné trati.... zahraničie (15.4.2013)

Sitno 2012 (4. časť)
Začiatok zostupu zo Sitna k Počúvalskému jazeru... zbieranie minerálov (14.4.2013)

Sitno 2012 (3. časť)
Po krátkom oddychu pred sitnianskou rozhľadňou pokračujeme vo výlete - čaká nás prehliadka sitnianskeho skalného mesta. Mierime popod romaticky pokrivené brezy smerom na západ. Skalné steny smerom k Počúvalskému jazeru sú spriechodnené dreveným schodiskom so zábradlím, ktoré je jednou z najkrajších sitnianskych... zbieranie minerálov (13.4.2013)

Diagram QAPF
Diagram QAPF je dvojica ternárnych diagramov (s vrcholmi QAP a FAP) spojených na AP línii, ktorá slúži na klasifikáciu vyvretých hornín podľa minerálneho zloženia. Skratka QAPF je zložená z angl. názvov minerálov umiestnených vo vrcholoch... pod drobnohľadom (12.4.2013)

Novobanské katakomby zrejme slúžili ako únikové cesty
Podzemné chodby priťahovali ľudí odjakživa. Katakomby pod historickým centrom Novej Bane nie sú výnimkou. Mestské katakomby v Novej Bani sú zahalené rúškom tajomstva. Nachádzajú sa pod historickým centrom, no presne zmapované nie sú... zaujímavosti (11.4.2013)

Vršatecké bradlá
Vršatské bradlá sú pokračovaním bradlového pásma, ktoré v oblasti Trenčianskeho kraja prechádza severným údolím Váhu. Nachádzajú sa severne od Ilavy, nad obcou Vršatské Podhradie, pričom výrazne vyčnievajú z okolitého reliéfu flyšových Bielych Karpát. Ich dominantná poloha ich predurčila, aby na nich v stredoveku postavili hrad, z ktorého sa do... pod drobnohľadom (10.4.2013)

Gideon Mantell - the first dinosaur hunter
In 1822 Gideon Mantell, a doctor from Lewes, East Sussex, described a fossil tooth which his wife had found by the side of the road in Cuckfield, West Sussex. This tooth was the first dinosaur fossil in the... história baníctva (9.4.2013)

Odborník o zosuve v Brehoch: Prúd sa valil rýchlosťou šprintéra
Obavy z ďalších zosuvov v Brehoch trvajú. Po tom nedeľňajšom ostala roklina ako tobogan... zaujímavosti (8.4.2013)

Sitno 2012 (2. časť)
Lúky na Sitne, preslávené divými ružami a krásnym výhľadom... zbieranie minerálov (7.4.2013)

Sitno 2012 (1. časť)
Naša pravidelná výprava na vrch Sitno sa v rozšírenej, tentokrát až päťčlennej zostave formuje v Krupine. Prázdninový deň láka, počasie mierne ochladené asi na 20 stupňov je na turistiku ideálne. Nasadáme do auta a cez Žibritov smerujeme do Svätého Antona. Asi 500 metrov južne od dediny odbočujeme na nenápadnú cestu, ktorá vedie až na vrchol Sitna... zbieranie minerálov (6.4.2013)

Byli dinosauři v Anglii objeveni již roku 1614?
Vůbec prvním dinosaurem, jehož zkamenělina byla prokazatelně zobrazena v tištěném textu a mnohem později také prvním formálně vědecky popsaným neptačím dinosaurem byl středně velký jurský teropod Megalosaurus... zaujímavosti (5.4.2013)

Krásy ružínskeho krasu
Ružínsky kras je úžasné miesto. Jeho nádhery sú však väčšinou schované pre milovníkov prírody. Nevedie k ním žiadna značka, je o nich málo informácií, a pritom sú mnohé miestečka... zbieranie minerálov (4.4.2013)

V múzeu predstavia keramiku z niekdajšej továrne na kameninu
Vzácnym zberateľským artiklom je najmä keramika z obdobia secesie. Národná banka Slovenska - Múzeum mincí a medailí (NBS) v Kremnici pripravilo pre návštevníkov novú dlhodobú výstavu s názvom Pôvab kameninových záhrad... zaujímavosti (3.4.2013)

RU - Chřtán aktivní sopky chrlí lávu okolo turistů chtivých adrenalinu
Erupce kamčatské sopky Ploskij Tolbačik se po téměř čtyřiceti letech znovu ozvaly ke konci loňského roku. Rozběsněný vulkán přilákal turisty do nebezpečné blízkosti. Kam se hrabe adrenalin z bungee jumpingu na bezprostřední blízkost rozžhavené lávy... zahraničie (2.4.2013)

Jozef Karol Hell
Narodil sa 15. mája 1713 v Banskej Štiavnici, časť Vindšachta (dnes Štiavnické Bane). Po absolvovaní školy sa učil u otca M. K. Hella stavbu a údržbu čerpacích a dopravných banských strojov. Roku 1737 začal študovať na banskej škole mechaniku a hydrauliku u profesora Samuela Mikovíniho. Už o rok bol pomocníkom svojho otca... história baníctva (1.4.2013)

Sihla - história
Prvé zmienky o vzniku obce sú z prvej polovice 18. storočia ako komorská osada vyrástla okoloe rárnej sklárne založenej r. 1744. Stabilizujúcim prvkom osídlenia bol bohatý výskyt suroviny na výrobu skla. Čistý kremeň "žabica" o čom svedčia miestne názvy Sihlianska žabica a Handeľská žabica. Voda, ktorá znamenala pohon Sihlianskeho systému drvičov kremeňa tzv. stupnikov... história baníctva (31.3.2013)

Sihla
Katastrálne územie obce Sihla a samotná obec Sihla leží prevažne v oblasti Slovenské Rudohorie v orografickom celku Veporské vrchy a časti Sihlianska planina. Len menšia západná časť patrí do oblasti poľana a jej časti Vysoká Poľana. Územie nemá výrazné reliéfne tvary. Prevládajú mierne svahy, prechádzajúce do náhorných plošín... pod drobnohľadom (30.3.2013)

Dinosauři jako válečná kořist
Dinosauři jsou nanejvýš populární skupinou pravěkých živočichů, objevenou a vědecky popsanou během první poloviny 19. století. V době první světové války byla muzea většiny válčících států na evropské půdě již plná zajímavých velkých koster těchto dávných obyvatel naší planety. Na německé straně se proto v průběhu úspěšné počáteční fáze války zrodil plán... zaujímavosti (29.3.2013)

Smrdáky
Vznik názvu Smrdáky je zaujímavý. Podľa historických dokumentov sa osada kedysi volala po slovensky Nová Ves / Villa Nova /. Terajšie meno dostala od zapáchajúcich minerálnych prameňov. Keď sa roľníci z príležitosti... história baníctva (28.3.2013)

HU - Aggteleki-karszt
Aggteleki-karszt alebo Aggtelecký kras je krasové územie na severe Maďarska. Územie je známe najmä pre početný výskyt jaskýň, ktoré boli spolu so slovenskými zapísané v roku 1995 na zoznam Svetového dedičstva UNESCO... zahraničie (27.3.2013)

RO - Rumunské hory s batohem. Krasový kaňon Nery a kaskády, evropská rarita
V Rumunsku najdeme nespočet nádherných míst, z nichž mnohá můžeme označit za přírodní nebo geologické skvosty minimálně evropského významu. Mezi takové bezesporu patří i krasový kaňon Nery a travertinové kaskády na řece Beuşniţa. Vydejte se s námi do krasového kaňonu, k tajuplnému Čertovu... zahraničie (26.3.2013)

Láva, popel, blesky. Fotograf zachytil peklo na Zemi
Sopečné erupce, při kterých láva vystřeluje desítky metrů vysoko, jsou často úchvatnou podívanou. Ale není to to nejlepší, čeho je příroda schopna, jak dokázal německý fotograf Martin Rietze. Kromě lávy a popela totiž zachytil při jedné z erupcí japonské sopky Sakuradžima i blesky... zaujímavosti (25.3.2013)

Fotoreportáž zo zničeného Japonska
11. marca uplynuli dva roky od ničivého zemetrasenia, vlny cunami a jadrovej katastrofy, ktoré postihli Japonsko. Krajina sa snaží vyčistiť radiáciu zo zamorených oblastí, znovu vybudovať zničené obce... zaujímavosti (24.3.2013)

Henclová
Štilbach vznikol v roku 1344 ako tretie banské mesto v hornom údolí Hnilca. Podľa darovacej listiny z roku 1338 bolo celé územie Tichej Vody a jej okolie vyhlásené za slobodné banské mesto. V okolitých horách patriach k mestu sa ťažila hlavne meď... história baníctva (23.3.2013)

Štiarc - špaňodolinská pochúťka
Jeden z receptov... zaujímavosti (22.3.2013)

15.EURÓPSKY BANÍCKY A HUTNÍCKY DEŇ, KOŠICE, 6.-9.6.2013 a 6. stretnutie banských miest a obcí Slovenska
Dovoľte, aby sme Vás v mene organizátorov 15. Európskych dní baníkov a hutníkov, pozvali v dňoch 06. až 09. júna 2013 do metropoly východného Slovenska, kde sa historicky prvykrát uskutoční najvýznamnejšie stretnutie baníckych a hutníckych miest a obcí Európy. Jeho história siaha do roku 1965... zbieranie minerálov (21.3.2013)

CZ - Pověstmi opředené skály Vsetínských vrchů. Tip na hezký výlet
Labyrint horských hřebenů a údolí ve Vsetínských vrších na Valašsku skrývá četná zákoutí, jež lze bez nadsázky nazvat jako turisticky neobjevená. K nim patří například... zahraničie (20.3.2013)

Našli jsme bájnou navigační pomůcku Vikingů, tvrdí francouzští vědci
Francouzští vědci objevili ve vraku středověké lodi v Lamanšském průlivu krystal, o kterém se domnívají, že sloužil Vikingům jako navigační pomůcka. Legenda praví, že skandinávští mořeplavci dokázali díky kamenu i během oblačného dne... zaujímavosti (19.3.2013)

O škole: Rudné minerály
Magmatická činnosť (magmatizmus) predstavuje procesy pod zemským povrchom a na zemskom povrchu, ktoré súvisia s magmou – žeravou taveninou. Patria sem procesy vzniku magmy, jej pohybu, postupu do vyšších častí Zeme... zaujímavosti (18.3.2013)

Ružomberok - Dolný Kubín (2. časť)
Zárez v druhohorných slieňovcoch pri Jasenovej... zbieranie minerálov (17.3.2013)

Na Marse našli podmienky vhodné na život
NASA tvrdí, že v minulosti boli na červenej planéty podmienky vhodné na život. Dokazujú to nové zistenia vesmírneho vozidla Curiosity... zaujímavosti (16.3.2013)

Ružomberok - Dolný Kubín (1. časť)
Cesta z Ružomberka do Dolného Kubína vedie hranicou dvoch malých pohorí, Chočských vrchov a Šípskej Fatry. Vlastne je to skôr jedno pohorie, hranica medzi nimi je tak trochu umelá, ale už je to raz tak... zbieranie minerálov (15.3.2013)

CZ - Píkovická jehla
Pikovická jehla má asi 45m vysokou údolní stěnu obrácenou k jihu, u jejího úpatí je možné bivakování a nachází se zde informační tabule na které je umístěn průvodce. Další méně využívané útvary pokračují za strží... zahraničie (14.3.2013)

Nemci vypli atómky, preto špinia viac pálením uhlia
Energia z uhlia vypúšťa najviac skleníkových plynov. Nárast obnoviteľných zdrojov tak nemusí výrazne znížiť emisie. Tepelné elektrárne na uhlie majú zabezpečiť stabilitu... zaujímavosti (13.3.2013)

Banské múzeum začína digitalizovať
Začnú s artefaktmi do výšky sedemdesiat centimetrov, neskôr prídu na rad niektoré vybrané veľkorozmerné predmety. Zhruba osemtisíc historických predmetov a dokumentov, najmä z oblasti banskej techniky... zaujímavosti (12.3.2013)

Svetové dedičstvo
Banská Štiavnica je jedným z najkrajších a historicky najzaujímavejších miest na Slovensku. V decembri roku 1993 sa Banskej Štiavnici dostalo najvyššieho medzinárodného uznania, keď bolo mesto spolu s technickými pamiatkami... zaujímavosti (11.3.2013)

Vysoká, nejhezčí kopec Malých Karpat. Jarní výšlap na Slovensku
Nevysoké Malé Karpaty u Bratislavy nabízejí milovníkům jarní přírody nepřebernou nabídku netušených cílů. Jedním z nich je druhý nejvyšší vrch Vysoká, který má pověst nejkrásnějšího kopce v celém pohoří. O tom, že je tohle tvrzení pravdivé... zbieranie minerálov (10.3.2013)

Mezinárodní prodejní výstava minerálů, drahých kamenů a šperků 2013 - Oslavany
Pozvánka... zbieranie minerálov (9.3.2013)

Proti obnoveniu lomu sa podpísalo päťsto ľudí
Vlastník lomu chce ťažiť stavebný kameň pre diaľnicu, ľudia z Hrbotovej s tým nesúhlasia. Lom v blízkosti hlavnej železničnej trate medzi Bratislavou a Košicami patril do minulého roka Železniciam Slovenskej republiky. Tá pozemok s kameňolomom... zaujímavosti (8.3.2013)

Prešov - XIV. Ročník medzinárodnej predajnej výstavy minerálov, šperkov a skamenelín
ZŠ Kúpeľná 2... zbieranie minerálov (7.3.2013)

Roháčska dolina v októbri (3. časť)
Volovec zospodu... zbieranie minerálov (6.3.2013)

CZ - Třesín
Třesín je přírodní památka ev. č. 1654 na vrchu Třesín mezi obcemi Bílá Lhota a Mladeč v okrese Olomouc. Oblast spravuje AOPK ČR Správa CHKO Litovelské Pomoraví. Důvodem ochrany je izolovaný... zahraničie (4.3.2013)

Uránu pomáha minister životného prostredia
Ministerstvo chce prieskum ťažby bez brzdenia obcí. Samosprávy sa bránia návrhu ministerstva, boja sa, že ich obídu. Ministerstvo životného prostredia chce zobrať samosprávam právo zastaviť plány na prieskum pred ťažbou rádioaktívnych nerastov... zaujímavosti (3.3.2013)

Roháčska dolina v októbri (2. časť)
Ťatliakova chata pod Volovcom... zbieranie minerálov (2.3.2013)

Kremnické námestie nedokončili ani po dvoch rokoch
Zmenu projektu zatiaľ ministerstvo pôdohospodárstva Kremnici neodsúhlasilo. Napriek tomu, že o ňu požiadala pred polrokom. Práce na rekonštrukcii Štefánikovho námestia v historickom centre Kremnice meškajú, termín... zaujímavosti (28.2.2013)

Súsošie Golgoty sa zrútilo pod ťarchou snehu
Pod váhou ťažkého snehu sa zrútila plechová strieška, ktorá mala chrániť súsošie Golgoty v Hodruši-Hámroch. Z troch krížov sú dva úplne zničené. Ľudia sa pri súsoší často zastavovali a zvykli pri ňom zapaľovať sviečky. Ako jednu z dominánt obce si ho fotili... zaujímavosti (27.2.2013)

Daruj 2% z dane na podporu projektu BAJKOM K TAJCHOM
Rok sa s rokom stretol a opäť sme tu s výzvou aby ste ROZHODLI, kde sa použijú 2% z Vašej dane z príjmu za rok 2012. V minulom roku sa rozhodlo finančne podporiť náš projekt 21 darcov a spolu nám prispeli na naše aktivity... zaujímavosti (26.2.2013)

Roháčska dolina v októbri (1. časť)
Jesenný výlet do Roháčov je akýmsi zavŕšením našej turistickej sezóny, chystáme sa naň už mesiace. Z pôvodne zamýšľanej veľkej partie sme však na turistiku ostal opäť len dvaja – ja a mierne frfotajúca dcérka. Prvá časť cesty z Ružomberka do Podbiela vedie dokonalou inverziou – hmla je až nebezpečne hustá a oravskými kľukatými cestami sa plazíme asi štyridsiatkou. Pred Habovkou však redne a v Zuberci... zbieranie minerálov (25.2.2013)

Košický meteorit sa ľuďom vyhol, Rusi to šťastie nemali
Tisíc ľudí dnes zranil meteorický dážď v oblasti Uralu. Keď pred tromi rokmi neďaleko Košíc spadol meteorit, dopadlo to podstatne lepšie. Tesne pred polnocou 28. februára 2010 vrcholilo na olympiáde vo Vancouveri dramatické hokejové finále medzi... zaujímavosti (24.2.2013)

Čebarkulský meteorit, týden poté
Podle nalezených úlomků v Čeljabinské oblasti řádil chondrit, který vybuchl ve výšce 30-70 km silou 500 kilotun TNT. Kdy asi přiletí další? Kousek Čebarkulského meteoritu na ledu stejnojmenného jezera... zaujímavosti (23.2.2013)

Ciblikovská lúka
Tajch je známy takisto ako Tajch v Hölle, alebo Skautský tábor. Hölle – Peklisko: Týmto názvom sa označuje najvyššia časť Hodrušskej doliny - miesta, kde sa dnes nachádza baňa Rozália, včítane Dolného a Horného Hodrušského tajchu. Dolina tu na svahoch hlavného hrebeňa Štiavnických vrchov... pod drobnohľadom (22.2.2013)

CZ - Červený kopec
Červený kopec je národní přírodní památka ev. č. 66, lokalita Brno-Štýřice v okrese Brno-město. Jedná se o severozápadní část těžebního prostoru tzv. Kohnovy cihelny, asi 200 metrů severně od ulice Jihlavská v Brně. Správa CHKO Moravský kras... zahraničie (21.2.2013)

Curiosity se na Marsu připravuje k vrtání vzorků z kamenů
Dle kalendáře je to přesně půl roku, co se díky raketovému „batohu“ na povrch Marsu po 8měsíční cestě ze Země snesl... zaujímavosti (20.2.2013)

Lom Kostiviarska už nie je ložisko
Otvorila sa tak možnosť na jeho premenu z kameňolomu na rekreačnú prímestskú zónu. Treba však k tomu nový územný plán... zaujímavosti (19.2.2013)

O kolik dinosauři přežili vlastní smrt? Záhadný rozpor je vyřešený
Nové výsledky zřejmě rozptýlily nejistotu ohledně datování dopadu planetky do oblasti dnešního Mexika na konci druhohor. Vyvrací často opakované starší tvrzení, že dinosauři tuto událost mohli přežít až o stovky tisíc let... zaujímavosti (18.2.2013)

Železnô - lom (2. časť)
Prvé snehy na Veľkej holi... zbieranie minerálov (17.2.2013)

Železnô - lom (1. časť)
Výlet na Železnô je našou pravidelnou rodinnou záležitosťou, spolu s dcérkou ho navštevujem niekoľkokrát do roka. Dnešná jesenná prechádzka je krátka - počasie je veľmi chladné. Do Nízkych Tatier zavítala predčasne zima. Sneh... zbieranie minerálov (16.2.2013)

O rtuti a korozi hliníku
Koroze drží letadlo pohromadě, stejně tak ho ale může rychle poslat k zemi.Modrý safír je zbarven příměsí oxidů titanu a železa (červený rubín zbarvuje příměs oxidu chromu). Pokud nejste zástupce Národního meteorologického úřadu pověřeného přepravou barometru (což zřejmě nejste), pak máte striktně zakázáno brát na palubu letadla rtuť... zaujímavosti (15.2.2013)

Meštiansky dom v centre Štiavnice zahalila sieť
Takzvaný zoskrutkovaný dom v centre Banskej Štiavnice ohrozoval ľudí. Majiteľ ho musel obaliť ochrannou sieťou. „Zoskrutkovaný dom“ v Banskej Štiavnici, ako ho pre mohutné železné svorky volajú miestni, zahalila ochranná sieť... zaujímavosti (14.2.2013)

Bratislavské mineralogické dni 2013
Cultus-Dom kultúry Ružinov, Ružinovská 28... zbieranie minerálov (13.2.2013)

O drakovi, který nebyl
Drak vyobrazený na rytinách ze 17. století a kreacionisty považovaný za důkaz pterosaurů v renesanční Itálii, byl poskládaný ze psů, ryby, bobra, medvěda a atrap dračích křídel, ocasu a výrůstků... zaujímavosti (12.2.2013)

Slovinky - banícke pamiatky
Portál štôlne bri Obecnom úrade bol vybudovaný v roku 2009 členmi baníckeho cehcu v Slovinkách, ako pamiatka k baníckej histórii obce. Banské vagóniky ako jeden z pozostatkov banskej... história baníctva (10.2.2013)

CZ - Na Vrchovnici, jednu z nejhezčích vyhlídek na Vltavu. Tip na zimní výlet
Vyhlídky na Vltavu mají svoje kouzlo i v zimě. Dnes vás zveme na jednu z nejhezčích, Na Vrchovnici. Výhled je zde totiž daleko širší a vyhlídka samotná je výše položená nad hladinou, takže kromě Vltavy odsud... zahraničie (9.2.2013)

Múzeu ročne pribúdajú stovky predmetov
Staré texty prísah richtárov, cechové truhlice, zvolávacie tabuľky, staré mapy, obrazy či kabelky z krokodílej kože môžete vidieť v Pohronskom múzeu. Pohronské múzeum v Novej Bani oslávilo 60 rokov... zaujímavosti (7.2.2013)

Speleologický klub Slovenský raj
Speleologický klub Slovenský raj je občianske združenie záujemcov o kras a speleológiu. Klub pôsobí hlavne na území Slovenského raja a jeho blízkom okolí. Členovia klubu sa venujú vyhľadávaniu... zaujímavosti (6.2.2013)

Pozrite si Tatry na starých mapách z rokov 1865 a 1912
Mapa z roku 1865, teda z obdobia tesne pred vytvorením Rakúsko-Uhorska, vznikla na základe podkladov známeho pražského profesora Karla Kořistku. Niektoré názvy na mape sú v slovenčine, iné zasa po nemecky... zaujímavosti (5.2.2013)

Peklo (národní přírodní památka)
Národní přírodní památka Peklo (německy: Höllengrund) u České Lípy se nachází v údolí Robečského potoka mezi obcí Zahrádky u České Lípy a okresním městem Česká Lípa. Jedná se o maloplošné chráněné území, který bylo vyhlášeno již roku 1967. Památka je ve správě Ministerstva životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR... zahraničie (4.2.2013)

George Bretz
George M. Bretz (1842 Carlisle, Pennsylvánie - 1895) byl americký fotograf známý svými fotografiemi uhelných dolů v severovýchodní Pennsylvánii a horníků... história baníctva (3.2.2013)

Zlatá horúčka: Chcel zarobiť tisíce, vrátil sa s dvoma stovkami
Muž, ktorý objavil bohaté náleziská zlata, skončil ako žobrák. Keď sa zo západu Ameriky pred 165 rokmi začala do sveta šíriť správa o nových náleziskách zlata, s vidinou rýchleho zbohatnutia tam hneď zamierili desaťtisíce ľudí. Vypukla ZLATÁ HORÚČKA... zaujímavosti (2.2.2013)

Banícke bratstvo Herrengrund postavilo model pravekej pece
Minulý rok postavili členovia bratstva model pravekej pece na tavenie medi. Banícke bratstvo Herrengrund Špania Dolina sa snaží zachovávať banícke tradície a pamiatky na banícku činnosť v medeno-rudnom regióne v Starohorských vrchoch. Jeho členovia, ktorých je momentálne 54, sú povinní zúčastňovať sa na schôdzach aj piatich slúženiach v kostole pri... zaujímavosti (1.2.2013)

www.mining-europe.de
Internetová stránka s baníckou tematikou v nemčine... zaujímavosti (31.1.2013)

Malachovským skalkám zmenia hranice
Chránenému areálu Malachovské skalky pred časom hrozilo zrušenie. Nakoniec sa tak nestane, zmenia sa však jeho hranice... zaujímavosti (30.1.2013)

Do obce s baníckou minulosťou sa sťahujú mladé rodiny
V súčasnosti má Špania Dolina asi 200 stálych obyvateľov a niekoľko desiatok príležitostných, zväčša chalupárov. Kedysi tu však žilo približne 2000, hovorí sa, že aj 3000 ľudí... zaujímavosti (29.1.2013)

Horelica
Pracovný výjazd na Kysuce je jednou z milých povinností – pohyb v teréne v okolí Čadce vítam skôr ako príjemnú jesennú vychádzku. Z Čadce vychádzam na lesnú zvážnicu, vedúcu miernym stúpaním svahom ponad Horelicu – južne od mesta... zbieranie minerálov (28.1.2013)

CZ - Čertova zeď
Národní přírodní památka Čertova zeď ev.č. 62 se nachází asi 4 km západně od města Český Dub v okrese Liberec. Památku spravuje AOPK Ústí nad Labem. Jedná se o pozůstatky skalní zdi tvořené třetihorní čedičovou žílou vypreparovanou z okolních druhohorních pískovců. Šířka zdi činí asi 2 - 3 m. Původně zeď začínala u obce Světlá pod Ještědem (vrch Mazova horka) a končila u Bezdězu... zahraničie (27.1.2013)

Špania Dolina a okolie
Banské diela... zbieranie minerálov (26.1.2013)

Dievčenská skala
Dievčenská skala (660 m n. m.) je vrch v Slovenskom krase. Nachádza sa asi 3 kilometre južne od Rožňavy a na jej vrchole sa nachádza... pod drobnohľadom (25.1.2013)

Pivnice vytesané v brale slúžili aj ako úkryt
Tufové pivnice pochádzajúce spred deviateho storočia slúžili ako sýpky, no väznili v nich aj ľudí. V Klastave ich majú sedem. Pivnice vytesané do skál, ktoré počas tureckých nájazdov slúžili ako sýpky... zaujímavosti (24.1.2013)

Uhlovodíkové duny a scházející krátery na Titanu
Exotický uhlovodíkový písek nejspíš vyplňuje krátery na Titanu a zajišťuje tím jeho překvapivě mladistvý vzhled. Žlutý měsíc Saturnu je opravdu nevšedním místem... zaujímavosti (23.1.2013)

Amatérský zlatokop našel pětikilový valoun
Valoun zlata vážící 5,5 kilogramu našel ve středu v australském státě Viktorie amatérský zlatokop. Informoval o tom zpravodajský server BBC, podle kterého muž k hledání použil ruční detektor kovů. Hodnota nuggetu se odhaduje na 300 000 australských dolarů (asi šest milionů korun)... zaujímavosti (22.1.2013)

Štós
Štós je pravdepodobne najstaršou osídlenou obcou v malebnom údolí Bodvy. Prvé písomné zmienky pochádzajú zo začiatku 13. storočia z archívu Jasovského kláštora Premonštrátov (rok 1241). Kráľ Béla IV. daroval v roku 1266 Jasovskému opátstvu rozsiahle územie, do ktorého patrila aj Smolnícka a Gelnická dolina s osadou Štós. Zo Smolníckeho poddanstva Štós vymanil kráľ... história baníctva (20.1.2013)

CZ - Radobýl
Radobýl je čedičový vrch ležící v Českém středohoří. Zvedá se nad vsí Žalhostice na pravém břehu Labe, 3 km západně od Litoměřic. Charakteristickou, zpola „vykousnutou“ siluetu kopce má na svědomí někdejší kamenolom, který v několika patrech odkryl a odtěžil velkou část západní strany kopce. Lomová stěna, na níž jsou obnaženy... zahraničie (19.1.2013)

Tajch Rozgrund
Projekt tajchu vypracoval Samuel Mikovíni v roku 1741. V rokoch 1743 – 44 bola stavba pod jeho vedením zrealizovaná. Až do vybudovania priehrady Neurad vo Francúzsku v rokoch 1855 – 59 bol tajch Rozgrund považovaný za najodvážnejšiu vodnú nádrž na svete. Tým sa vlastne... pod drobnohľadom (17.1.2013)

Gelnica - kamenný most
Kamenný most nad riekou Hnilec bol postavený v rokoch 1837 až 1845. Masívna dvojarkádová stavba z lomového kameňa mala zabezpečiť možnosť prechodu cez rieku aj v čase povodní. Hnilec sa často... história baníctva (16.1.2013)

How volcanoes work
This website is an educational resource that describes the science behind volcanoes and volcanic processes. The site is sponsored by NASA under the auspices of Project ALERT (Augmented Learning Environment and Renewable Teaching). It is intended for the education of university students of geology and volcanology and teachers of earth science... zaujímavosti (15.1.2013)

Aké boli skutočné konce sveta?
Niekoľkokrát v dejinách našej planéty nastalo masové vymieranie. Život si však vždy našiel novú cestu. Je to obrovská katastrofa. Priletí ohromné nebeské teleso a narazí do našej planéty silou, akú sa ľudstvu ešte dlho nepodarí napodobniť... zaujímavosti (14.1.2013)

Jesenné zastavenie na Donovaloch (2. časť)
Výhľad na Revúcku dolinu a Nízke Tatry... zbieranie minerálov (13.1.2013)

Obří ještěří šéf
O jednom z největších známých suchozemských tvorů (sauropodů, dinosaurů, archosauromorfů, diapsidů, sauropsidů, obratlovců i živočichů) se na Oslovi již psalo. V roce 2007, byl vědecky popsán svrchnokřídový dinosaurus, jehož název... zaujímavosti (12.1.2013)

CZ - Herlíkovické štoly
Přírodní památka Herlíkovické štoly, ev. č. 677, zaujímá dvě patra starých štol na levém břehu Labe vpravo od silnice Vrchlabí – Špindlerův Mlýn, v prostoru Labské soutěsky asi 5 km před Špindlerovým Mlýnem v okrese Trutnov. V minulosti se zde těžilo železo, byly však prováděny i průzkumy výskytu uranu... zahraničie (11.1.2013)

Drahší než zlato: V Slánskych vrchoch sa opäť bude ťažiť opál
Strojný inžinier, ekonóm a geológ Ivan Kopor (49) sa v Slánskych vrchoch pokúša o zázrak. Ivan Kopor po 90-ročnej prestávke oživuje... zaujímavosti (9.1.2013)

Trabanti vyměnili sůl za měď. Prohlídka největšího dolu na světě
Obrovskou solnou pláň necháváme za sebou a míříme do Chile. Opuštěnou krajinou, která připomíná slavný film Pán prstenů, míříme k největšímu měděnému dolu světa, kde jezdí taková auta... zaujímavosti (8.1.2013)

Tip na výlet – kremnická kalvária, minulosť a prítomnosť
Neviem si ani predstaviť lepší návrh, ako navštíviť v prakticky v každom ročnom období Kalváriu v Kremnici. Neskutočne krásna aleja možno 200 ročných líp nás vyvedie z ulice J. Horáka popri kaplnkách... história baníctva (7.1.2013)

Limbašská vyvieračka
Z Bratislavy sa vyberiete na Pezinok. Tesne pred okresným mestom odbočíte doľava smer obec Limbach. Vojdete do dedinky a odbočíte na smer... pod drobnohľadom (5.1.2013)

Banícke Bratstvo Herrengrund je na Facebooku
Ak sa chcete spojiť s používateľom Banícke Bratstvo Herrengrund, zaregistrujte sa ešte dnes na Facebooku... zaujímavosti (4.1.2013)

Jesenné zastavenie na Donovaloch (1. časť)
Cestou z Kováčovej už nemám veľa času na výlety, jednak aj nejaké tie povinnosti volajú, aj nejaké tie povinnosti volajú. Dnes je však podvečer tak nádherný, že sa jednoducho odolať nedá. Na Donovaloch sa moje autíčko vyšplná z tmavnúcej doliny a zachytáva žlto-oranžové slnečné lúče. V dedine odbočujem doprava a popri hoteloch stúpam do sedla smerom k Polianke... zbieranie minerálov (3.1.2013)

CZ - Vinice
Přírodní památka Vinice byla vyhlášena v roce 1999 a nachází se u obce Jince. Důvodem ochrany je cenný stratigrafický profil s bohatými nálezy kambrické fauny, především trilobitů. Lokalita se nachází na skalnatém pravém břehu říčky Litavky nedaleko jineckého železničního nádraží... zahraničie (2.1.2013)

Aktuálne znenia zákonov a vyhlášok z oblasti baníctva, geológie...
Č. 44/1988 Zb. ZÁKON z 19. apríla 1988 o ochrane a využití nerastného bohatstva (banský zákon)... pod drobnohľadom (1.1.2013)