Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Príchod zimy nad Vlkolíncom (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
18.10.2018

November. Zima sa hlási, niekoľko studených dní prináša prvú snehovú nádielku. Mnoho snehu nenapadlo, len pár centimetrov. Preto sa ešte viac-menej jesenne vystrojení vyberáme autom na Vlkolínec.

Auto nechávame na lúke pod dedinkou. Začíname výstup na Vlkolínske lúky, z ktorých chceme pokračovať ďalej na Vtáčnik. Nekráčame po značkovanom chodníku ale hneď nad Vlkolíncom odbočujeme vľavo na cestičku k rezervoáru.

Popri ňom vedie cesta ďalej lúkami a zarastenými medzami. Najprv stúpa len veľmi mierne, pod sedlom Vrchlúky už oveľa strmšie. Otvárajú sa krásne výhľady na Trlenskú a Revúcku dolinu. Počasie nie je jasné, skôr zamračené, len s občasnými slnečnými momentmi. Príroda má nádherné, dramatické sfarbenie. Žltá tráva, sivé nebo, biely sneh a srieň – super farebná kombinácia.

Dúfame, že medvede v tomto čase už zaliezli do svojich brlohov a spia. Predsa len sa sem-tam hlasnejšie ozveme, aby nás trochu bolo počuť. Záverečný výstup nám dáva zabrať, fučíme ako mechy.

Prichádzame na sedlo Vrchlúky, z ktorého máme pekný výhľad na dve strany – do Trlenskej a smerom na Haliny a Málinô. Nad nami sa týči trojuholníkovité Sidorovo. Neisté počasie asi odradilo väčšinu turistov – od Vlkolínca zatiaľ nestretávame nikoho.

V sedle ostávame chvíľu dlhšie. Vyzerá to, že sa ide opäť zatiahnuť, tak ešte rýchlo fotím, kým sa dá. Atmosféra je úžasná, aj dcérka je nadšená okolitou krásou.

Po polhodinovej prestávke balíme veci, rušíme „bivak“ a začíname výstup dolinkou Suché Hrabovo na Vtáčnik.

GPS: https://mapy.hiking.sk/?x=19.27365&y=49.0428&ref=permalink


Zväčšiť obrázok


Zväčšiť obrázok


Zväčšiť obrázok


Zväčšiť obrázok


Zväčšiť obrázok


Zväčšiť obrázok


Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť    4. časť    5. časť    6. časť    7. časť    8. časť