Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Korytnica – Hiadeľské sedlo – Donovaly (5. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
11.3.2019

Traverz Kozieho chrbta

Opúšťame Hiadeľské sedlo. Čaká nás polhodinový traverz Kozieho chrbta. Tento kopec je preťatý cestičkou, ktorá sa v lete využíva ako cyklotrasa a v zime ako cesta pre bežkárov. Čo sa geológie týka, horniny sú prevažne sliene a slieňovce – patria do krížňanského príkrovu. Cesta je hlboko zarezaná a poskytuje pohľad na niekoľko veľmi pekných odkryvov. Na niekoľkých miestach máme pekný pohľad do Barborinej a na Prašivú, neskôr sa les uzatvára. Kozí chrbát je prírodnou rezerváciou. Chránené sú tu sutinové javorové lesy. Javor sa tu naozaj vyskytuje takmer všade. V lese ležia spadnuté staré velikány, v rôznom štádiu rozkladu. Na tých čerstvejších obdivujeme ohromné klobúky húb.

Kráčame severným svahom, kde slniečko nesvieti. To sa hneď prejavuje na vonkajšej teplote. Nahadzujeme vetrovky, pridávame do kroku a je nám hneď teplejšie. Často sa zastavujeme a obdivujeme krehké prírodné „detaily“ – stopy po kamennej lavínke, krížom popadané kmene, papradie, rozpukané skaly.

Sedlo pod Kozím chrbtom

Cestička začína mierne stúpať, ale nie je to nič vážne. Cítime, že sa blíži koniec lesného porastu a za chvíľu budeme na holi. Z lesa vychádzame na riedko porastenú lúku, kde už je viac smrekov ako listnáčov. Otvára sa nám pohľad na okolité kopce a Donovaly so Zvolenom naproti. Kráčame dokonalým bezvetrím, ale nad hlavami počuť kvílenie vetra. Predpokladám, že na hrebeni bude poriadne fučať.

Prichádzame do sedla pod Kozím chrbtom. Kocháme sa zmenou krajiny. Hrebeň medzi kozím chrbtom a Kečkou veľmi pripomína fatranskú Ploskú a jej okolie – akurát je asi o 300 metrov nižšie. Vysoká, teraz už žltnúca tráva sa kníše v náporoch vetriska. Teplý vietor prichádza z juhu. Stretávame prvého turistu – smeruje z Donovalov a má namierené do Korytnice. Sprevádza ho psík.

Kečka

My pokračujeme miernym stúpaním po oblých kopcoch na Kečku. Máme nádherné panoramatické výhľady, už takmer jesenné – vidieť do diaľky. Takže fotoaparát nezaháľa. Prichádzame na vrchol Kečky, kde je výhľad najkrajší. Takže volíme dlhšiu pauzu, vybaľujeme zásoby a obedujeme. Konzerva Májky, chlebík a syrokrém. Hostina. Vetrisko na chvíľu utícha, máme ešte hromadu času, takže luxus oddychu si môžeme dovoliť.


Pohľad na Prašinú
Zväčšiť obrázok


Barboriná. Škoda, že dolinu špatí elektrovod
Zväčšiť obrázok


Rezervácia
Zväčšiť obrázok


Traverz Kozieho chrbta
Zväčšiť obrázok


Papradie
Zväčšiť obrázok


Zákutie
Zväčšiť obrázok


Huby na spadnutom strome
Zväčšiť obrázok


Klobúk
Zväčšiť obrázok


Studnička
Zväčšiť obrázok


Cesta popod Kozí chrbát
Zväčšiť obrázok


Vrstvy slieňovca
Zväčšiť obrázok


Vrstvy slieňovca
Zväčšiť obrázok


Skalisko na ceste
Zväčšiť obrázok


Javor horský kraľuje lesu pod Kozím chrbtom
Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť    4. časť    5. časť    6. časť    7. časť    8 časť    9. časť    10. časť    11. časť    12. časť    13. časť    14. časť