Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Turík (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
24.2.2018

Turík je maličká dedinka na južnom úpätí Chočských vrchov. Leží približne 8 km na východ od Ružomberka. Na výlet sa vyberám spolu s dcérkou, nedeľné popoludnie veští búrku. Nad Liptovom a okolitými horami priam cítiť blížiaci sa dážď.

Autom prechádzame z Ružomberka popod Mních do Liskovej, potom okolo rozostavanej „diaľnice“ na nenápadnú odbočku do Turíka. Cesta je krátka – asi 15 minút. V dedine vládne nedeľná popoludňajšia tichá siesta. Nikde nikto. Pomaličky sa vezieme hore obcou. Obdivujeme malé námestíčko s kostolíkom a predovšetkým kaštieľ. Ten je celkom pekne opravený – je milou dominantou obce.

Dedinka je postavená v úzkej doline. Cesta je len miestami tak-tak pre jedno auto. Obec je krátka, na jej konci sa cesta prešmykne tiesňavou a ďalej už strmo stúpa k Choču. Tu sa otáčame. Chceme odstaviť auto a prejsť sa dolinou k rybníku, ale začína popŕchať. Takže nakoniec neriskujeme, prechádzame sa len okolo auta.

Spúšťame sa dolu dedinou k „lomu“. Kameňolom na dolomitický vápenec je vysekaný napravo od cesty v strmom svahu. V minulosti som tu našiel celkom pekné vzorky limonitu, v puklinách vápenca mal aj zaujímavý „lebníkovitý“ vzhľad. Teraz je lom pekne zrekultivovaný. Je tam miesto s posedením, ohnisko, zelená pokosená trávička a dokonca malý rybníček. Miesto relaxu. Ku cti občanom slúži, že lom neslúži primárne ako smetisko. Nejaké nahrnuté konáre a betónové rúry sú tu síce vidieť, ale nie je to „bordel“ aký poznáme z väčšiny malých lomov.

Počúvame hrozivé dunenie, ktoré akoby uzatváralo dolinu zhora. Máme takú zvláštnu – predkatastrofickú náladu. V celej dedine nie je vonku ani noha. Proste ticho pred búrkou. Fotím kameňolom, chvíľu sedíme na lavičke a čakáme na dážď. Ten sa spúšťa našťastie len pozvoľna, voniame prvé kvapky a vraciame sa k autu. Vezieme sa do Ružomberka. Malý výlet nám trval asi hodinu. Dovidenia, Turík.


Koniec dediny. Cesta vedie do doliny pod Choč
Zväčšiť obrázok


Koniec dediny. Cesta vedie do doliny pod Choč
Zväčšiť obrázok


Kaštieľ v Turíku
Zväčšiť obrázok


Lom v Turíku
Zväčšiť obrázok


Kaštieľ v Turíku
Zväčšiť obrázok


Horná časť lomu
Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť