Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Fotogaléria: Zima v Hrabovskej doline - február 2023
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
2.4.2023

Tohtoročná zima začala vlastne až vo februári, január bol teplý a prakticky bez snehu. Potom sa však všetko otočilo – v priebehu pár dní mrzlo ako na Sibíri a napadali desiatky centimetrov snehu.

Vychádzku mojou milou Hrabovskou dolinou začínam predpoludním, v normálnom pracovnom dni. Cestou z Ružomberka na Vlkolínske lúky tak nestretávam prakticky nikoho. Pár fanatických športovcov, ktorí sem chodia viac-menej denne možno spočítať na prstoch rúk. Aj autá jazdia dnes na Malinô poriedko. Teplota vzduchu je hlboko pod nulou, v meste ukazuje teplomer mínus dvanásť, tu musí byť ešte chladnejšie.

Sneh pokrýva všetko hrubou vrstvou, stromy, zem, cestu. Kryštáliky iskria v ľadovom vzduchu. V ružomberskom Skiparku musí byť teraz fantastické lyžovanie. Z rúbaniska je vidieť na kabínovú lanovku, jazdí neustále.

Vychádzam na Kalváriu, cesta vchádza do lesa. Keďže pretína severný svah kopca, je tu takmer celú zimu tieň. Aj teplota tomu zodpovedá. Začína stúpanie, po dvoch kilometroch od mesta prechádzam okolo Orlovskej lúky. Za ňou je krátky rovný úsek s mladou bučinou. Tu sa cesta otáča smerom na juh. Zrazu sa všetko kúpe v lúčoch zimného slnka. Nádhera.

Ďalej začína jeden a pol kilometrové stúpanie na Vlkolínske lúky. Smerom na sever pomedzi konáre bukov presvitá výhľad na Malú Fatru. Dajú sa rozoznať Stoh a Rozsutec. Tento výhľad je možný len v zime, keď sú stromy olistené, nevidno nič.

Teším sa zo zimného počasia, aké bývalo kedysi pre Liptov samozrejmosťou. Nech sa páči, tu sú fotografie.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0593&mlon=19.2753#map=15/49.0593/19.2753

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/adNZar8xB4Ch728X8

obr

rs