Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Travertín na budove ružomberského Gymnázia na ulici Štefana Moyzesa
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
12.1.2023

Budova ružomberského gymnázia (štátneho) sa nachádza na ulici Štefana Moyzesa. Je to moderná stavba, pochádza z polovice 20. storočia. Má zaujímavé riešenie, postavená je tak trošku do oblúka má veľké okná a je dominantou pre celú štvrť.

Zaujímavé a veľmi pekné je riešenie vchodu do budovy. V čase keď sa stavba budovala boli ešte vo veľkej miere používané prírodné materiály. Liptovský, teda bešeňovský travertín si tu našiel svoje uplatnenie. Hornina je typická svojou žltkastou, miestami až červenkastou farbou, ktorú získava prímesou limonitu. Travertín v obci Bešeňová sa ťažil niekoľko desaťročí a bol použitý na viaceré verejné budovy aj v Ružomberku.

Travertínové bloky, ktoré sú použité na budove ružomberského gymnázia, sú pomerne masívne, nie sú to len obyčajné tenké obkladové platne.

Je možné vidieť dutiny travertínu, niektoré obsahujú obličkovitý limonit, niekedy aj drobné kryštály kalcitu, možno aj aragonit. Škoda, že travertín je trošku zaprášený, ale možno pri nejakej ďalšej rekonštrukcii budovy dôjde k vyčisteniu a bude oveľa, oveľa krajší.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.08289&mlon=19.29324#map=18/49.08289/19.29324

Travertín - Gymnázium Ružomberok 1

Travertín - Gymnázium Ružomberok 2

Travertín - Gymnázium Ružomberok 3

Travertín - Gymnázium Ružomberok 4

rs