Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Magurka – štôlňa Kilián – sedlo pod Latiborskou hoľou - jeseň 2019 (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
3.2.2020

Výlet začíname pri kostolíku na Magurke, kam prichádzame okolo ôsmej hodiny ráno. Je celkom slušná zima, vonku len asi päť stupňov. Proste jeseň. Nedeľné ráno na Magurke je pomerne hlučné. Všade samé autá, z chát vychádzajú ľudia, ozýva sa aj hudba. Celkom silné víkendové osídlenie.

Prichádzame k turistickému smerovníku – odbočujeme do lesa a strmým chodníkom pomedzi smreky stúpame k bašovni. Starú budovu obchádzame a po modrej zelenej značke pokračujeme po lesnej ceste.

Štôlňa Kilián je najväčšia a najdlhšia v okolí Magurky. Tomu zodpovedá aj množstvo vyvezenej hlušiny. Cesta k nej od bašovne je už krátka. Od auta k halde kráčame pohodlnou chôdzou asi tridsať minút.

Slniečko ešte do doliny nesvieti, hoci obloha je nádherne modrá. Bude krásny deň. Halda pod Kiliánkou je už pekne osvetlená. Robíme si malý tábor, skladáme batohy a trochu sa rozhliadame.

Halda je z väčšej časti zarastená brezami, rakytou a podobnými drevinami. Ale tesne pri ceste je pekne „nahryznutá“. Na čerstvom odkryve môžeme pokojne na slniečku študovať miestne minerály aj horniny.

Po chvíľke nachádzame zaujímavé ankerity, žilný kremeň, kalcit aj antimonit. Vzorky sú síce malé ale ak by sme tu ostali dlhšie určite by sa dali nájsť aj krajšie kúsky.

Ešte pripomeniem, že háld v bočnej dolinke je viac nad sebou, pod cestou aj nad cestou. Tieto sú oveľa viac zarastené, na ich odhalenie v teréne treba aspoň trochu skúsené oko.

Okrem samotnej haldy sa tu dajú vidieť aj stavebné pozostatky súvisiace s baníctvom. Zaujímavé sú aj kusy starého banského dreva, ktoré vykúkajú z materiálu na výsypke.

Pohľady do tichej nízkotatranskej doliny sú balzamom pre dušu. Okolie Magurky má zatiaľ mimoriadne šťastie, obrovské smrekové kalamity sa mu zatiaľ ako-tak vyhýbajú. Aj keď už aj tu vidno „diery“ v smrekových porastoch.

Naša zastávka na halde Kiliánky sa blíži ku koncu, pokračujeme po modrej značke ďalej s cieľom vyjsť na hrebeň pod Latiborskú hoľu.

GPS: https://mapy.hiking.sk/?x=19.39389&y=48.92716&ref=permalink

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/r2GkAxZHUQtKNwsu8


Zväčšiť obrázok

rs